Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Матей Боев беше екстрадиран в Италия през май 2012 г.
Матей Боев беше екстрадиран в Италия през май 2012 г.

Дясната ръка на Брендо ще лежи с 2 г. по-малко в Софийския затвор. В Италия посещавал курсове за готвачи, кинофоруми и карнавал

Кокаиновият крал Матей Боев е на път да се върне в България, след като Софийският градски съд е приел да лежи в затвор у нас вместо в Италия, където е сега.

Решението на магистратите от първата инстанция още не е потвърдено от апелативния съд, но се очаква това да стане на 7 юли, показа проверка на “24 часа”.

Дясната ръка на Брендо е осъден на 12 г. като част от банда за трафик на дрога по делото “Кокаинови крале”. В България обаче максималното наказание за това престъпление е 10 г. и точно толкова определя съдия Мирослава Тодорова. Допълнително ще бъдат приспаднати още 450 дни, с които наказанието е намалявано няколко пъти в Италия. Адвокатите пък настояват присъдата да се адаптира с наказание само 6 г. Това ще означава, че Боев вече я е излежал и няма да се налага да го местят в килия тук. Преизчисляването на дните, които трябва да доизлежи в България, още не е готово. Няма яснота и

дали ще плати

глобата от

120 хил. евро,

която му е наложена заедно с наказанието “лишаване от свобода”. 

Евелин Банев-Брендо е единственият от Кокаиновите крале, който още не е лежал в затвора, въпреки че е лидерът на бандата и има три присъди в три държави.
Евелин Банев-Брендо е единственият от Кокаиновите крале, който още не е лежал в затвора, въпреки че е лидерът на бандата и има три присъди в три държави.

Босът на международната група за трафик на кокаин Евелин Банев-Брендо получи 20 г. затвор на Ботуша, но така и не влезе зад решетките. Издирва го и Румъния заради присъда от 10 г. Наскоро и българският съд му потвърди 6 г. за пране на пари от наркотрафик, но Брендо не е открит. Докато го търсят, дясната му ръка Матей Боев е към края на престоя си в затвора и дори може да се окаже на свобода, като стъпи в България. Той е задържан на 30 май 2012 г., когато са арестувани лидера Брендо и още над 20 души от България, Италия и Испания.

Матей Боев е от Кнежа, братовчед и съдружник на олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. След залавянето на Боевски в Бразилия с 9 кг кокаин в багажа през 2011 г. той вече не поддържа отношения с Боев.

След като беше проведена операция “Кокаинови крале”

Матей Боев

остана в затвора

“Виладжио”

с другите българи, докато се разглеждаше делото срещу тях в Италия. Освободиха само Брендо, защото срещу него имаше дело за пране на пари в България и той трябваше да се явява в съда. Това бе и едно от условията, за да го екстрадираме в Италия.

Матей Боев обаче нямаше късмет да го съдят у нас по старо дело и остана в затвора зад граница. Оказва се, че там не е създавал проблеми. Според документи, които прокуратурата в Италия е изпратила на българския съд, той се е трудил, изкарал е курс за готвачи и обучение по музика. Участвал в карнавал, посещавал кинофорум и бил в нормални отношения с персонала и другите лишени от свобода.

Престъпленията, за които, са осъдени Брендо, Боев и останалите са в периода от декември 2007 г. до април 2008-а. Боев е човекът, който поддържа връзка с боса Брендо и с италианеца Антонио Мелато, който е отговорник по логистиката и вноса. Кокаинът е купуван от колумбийските наркокартели.

Дрогата пътува с

кораба майка от

Южна Америка,

който акостира по островите от Иберийското крайбрежие. След това Матей Боев наема яхти и по-малки кораби, на които да се прехвърли договорената и платена стока. В този период португалската полиция залавя 2 т кокаин на яхтата “Блаус VII”, а испанците хващат 3,8 т чист кокаин на моторната лодка “Чаланджър”. Разследването по тези случаи показва, че зад канала стои организацията на Брендо. 

Полицаи и прокурори от няколко държави подготвят операция за залавянето на международните трафиканти при следващата пратка, която са организирали - на 2 тона кокаин, които са платени от Брендо, а прехвърлянето им от кораба майка от Южна Америка е организирано от Боев. Трябвало да стане на Канарските острови, където чакал капитанът на кораба “Либертад” с екипажа си. От подслушани разговори в групата обаче става ясно, че Матей Боев и Тинко Гарев (осъден на 15 г. затвор, трети в йерархията на Кокаиновите крале) знаят, че ще ги арестуват. Споделят го с италианеца в схемата Антонио Мелато. Казват, че трябва да се изчака с разтоварването на стоката. Това се случва през април 2008 г. Разследването и арестите се бавят с 4 години заради изтичане на информация. През 2012 г., когато ги арестуваха, се разбра, че в колата на Брендо има интересен документ. Той е с дата от 2008 г. Информацията е от координационния център на полицаи и прокурори в Хага, които разследват канала на Брендо. Документът е преведен и на български език. На срещата присъстват български полицай и прокурор. Така и не стана ясно кой е дал информация на Брендо, че му готвят арест през 2008 г. Затова, че е предупреден, става ясно по делото в Италия от разговорите на Матей Боев с Антонио Мелато.

Пратката, която разследващите чакат, за да арестуват групата, не е задържана. Въпреки това Матей Боев е осъден в Италия за приготовление към трафик на кокаин. Това понятие обаче го няма в българското законодателство. Въпреки това Софийският градски съд се съгласява, че има опит за трафик на дрогата. Боев е наел плавателни съдове, на които да се натовари кокаинът, осигурил е

пари за екипажа,

сателитни

телефони за

връзка с

капитана Сравнително неизвестен до ареста си през 2012 г., Матей Боев съвсем не е случаен. Има хотел в Кнежа, земи в Северозапада и фирма за отдаване под наем на тежкотоварни камиони. Сравнително рядко стои в България. В досието му от Италия пише, че има 4 деца. Посочено е, че е разведен. Това обаче е станало в негово отсъствие по молба на съпругата му Милена. Тя е била бизнес партньор с Гълъбин Боевски във фирма за хранителни добавки и фитнеси. След като арестуваха Боевски в Бразилия, тя се опита да го изхвърли от дружеството “М-Юнайт” и последваха съдебни битки.

Още по-интересно е участието ѝ като съдружник в “Омакс груп” ООД. През 2008 г., докато италианската полиция дебне Матей Боев за участието му в трафика на кокаин от Южна Америка, фирмата на жена му печели голяма обществена поръчка в София на стойност 4,7 млн. лв. за строеж на детска градина в жк “Красно село”.

Бащата на Матей Боев Митко е крупен земеделски производител. Фирмите му са усвоили около 2 млн. лв. по различни програми за подпомагане на селското стопанство - преди и след ареста на сина му. Сестрата на Матей - Стефка, също се занимава със земеделие, строителство и консултации.

Вторият в йерархията на Кокаиновите крале след Матей Боев е Тинко Гарев. Той е осъден на 15 г. затвор и все още е в Италия. Не е излежал половината от наказанието си. Гарев е от Хасково, бивш представител на силовата групировка СИК в региона.

Лидерът Евелин Банев-Брендо продължава да се издирва. Миналата седмица от комисията за отнемане на незаконно имущество обявиха, че ще запорират имоти на членове насемейството му. Засега Матей Боев няма такива проблеми.