Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара има намерение да построи трета атомна електроцентрала в страната, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Няма да се ограничим само с проекта за АЕЦ Аккую. Ще построим и трета АЕЦ. АЕЦ Аккую ще може да покрие 10 процента от нашите потребности от енергия. След като бъде пусната в експлоатация АЕЦ Синоп (втората атомна електроцентрала в Турция) ще можем да удовлетворим още повече от нашите потребности от енергия, каза снощи Ердоган.

По думите му Турция също ще строи и собствени атомни електроцентрали, предаде БТА.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Турция е подписала протокол с японското правителство за изграждане на втора атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.