Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Явор Божанков СНИМКА: БСП
Явор Божанков СНИМКА: БСП

"В първия момент въобще не можах да повярвам., Бях шокиран, че за такава дреболия някой може да извади оръжие, при условие, че нищо не е станало. След това бях по-скоро ядосан, че законност, ред може за някой нищо да не означава. Посред бял ден си правим каквото искаме, все едно сме в 90-те години", разказа пред "24 часа заплашеният с пистолет на магистрала "Хемус" депутат от БСП Явор Божанков.

Случката се разиграла след работния ден в петък, докато Божанков и негов приятел се прибирали с личния му автомобил към Горна Оряховица, където живее. Около 15-тия километър на магистралата той се движел в лявата лента, когато зад него се приближил сив автомобил и интензивно започнал да му светка с фаровете. Щом се прибрал в лявата лента, другата кола се изравнила с него, а човекът до шофьора извадил боен пистолет.

"Около 10 секунди хората, които ми размахаха пистолета, караха успоредно до мен. Бяха ядосани, техният прозорец беше свален и нещо крещяха, но моят не беше и нямаше как да чуя. Първоначално реших, че е някой, който ужасно бърза, а те -недоволни, че мудничко съм се прибрал в лявата лента, не харесали стила ми на шофиране. А преди това изобщо не сме се засичали, не ги познавам, не сме имали какъвто и да е контакт", разказа Явор Божанков.

Той подал сигнал на тел.112 и полицията реагирала много бързо. Хулиганите били спрени около 56-ти км на магистралата. Според Божанков едва в полицията в Правец станало дума, че е депутат, защото имало въпрос дали тази агресия не е свързана с работата му.Категоричен е, че на спешния телефон не е използвал заниманието си, за да разчита на адекватна намеса.

"Не вярвам да има общо с работата ми. Това за мен си беше нелепа агресия в най-чиста форма", каза Божанков. Докато чакали да им снемат обяснения, нарушители не направили дори опит да се извинят. Срещу мъжете от Левски е образувано досъдебно производство, а депутатът е подписал документ, че не се коментират подробности по разследването.

Великотърновският депутат непрекъснато шофира и е ставал свидетел на агресия по пътищата, но казва, че досега някой да извади оръжие, не е виждал.

"Това, което се случва в България, е тема на много сриозен анализ. Тук въобще не става въпрос за изолиран случай. Това малко ме възмущава - че към моя случай има огромно внимание и така трябва, за да противодейства обществото, но това се случва на много хора, а не знам дали там реагират чак толкова" казва народният представител.

След конкретната случка Божанков обмисля самостоятелна законодателна инициатива, свързана с агресията на пътя, но не пожела да коментира подробности. "Интересно е, нещо което е правено в други държави, в България не е въведено, но искам да го обмисля добре, преди да го оповестя", каза младият депутат.

Четете още:

Серхио Рамос - гладиаторът, без когото световното нямаше да е същото

Състоянието на футболиста Марио Метушев, който уби приятеля си Красимир Колджиев-Дзъмбо, се подобрява. Двамата се клаха след запой, кой пръв посегнал - все още не е ясно