Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Находката е открита в гробницата на царете-змии.
Находката е открита в гробницата на царете-змии.

Искали гробниците им да са вкопани под пирамидите

Имали ли са маите змийски царе и царици? Тази загадка се опитват да разгадаят учените, проучвайки с въздушни лазерни карти джунглите на Гватемала. Анализът на разкопките и йероглифите подсказват за мощна цивилизация, за която обаче историците не знаят почти нищо.

Мистерията започна да се разплита след като археолозите попаднаха на гробницата на Каабел - майката на Светата змия от седмия век. Тя се смята за една от най-влиятелните жени в цивилизацията "Мая".

Останките й са открити случайно по време на разкопки в града на царете Мая Перу-Уака.

Благодарение на това се оказа, че змийските царе са били погребвани под пирамидите, изградени от маите. Това е причината преди няколко месеца археолозите да обяват, че са пред сензационно откритие, което ще преобърне цялата история на тази загадъчна цивилизация.

С помощта на лазерни технологии учените откриват две запечатани гробници на змийски царе, точно под пирамидите в Холмул, на север от Гватамела.

В един от гробовете попадат на скелет с нефритени зъби. От дълбока древност този камък се смята за свещен, тъй като притежава тайни сили.

В съседната гробница има останки на човек, също украсен с орнаментация от нефрит. Включително огърлица от неръждаем метал.

Каква е изненадата на археолозите когато на нея откриват нефрит, на който е записано името на цар-змия. Главата на змия се превръща в образа на бог-слънце. Любопитното е, че за него се смяташе, че е от много по-далечна област. Затова не е изключено огърлицата с надписа да е военен трофей, получен след сблъсъците между царете-змии.

Разкритията тепърва ще продължават, тъй като учени от университета в Ню Орлиънс заснемат подробно всички местности на маите с лазерни технологии.