Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Атанасов обжалва и втората си доживотна присъда.
Божидар Атанасов обжалва и втората си доживотна присъда.

Килърът Божидар Атанасов обжалва и второто си наказание за разстрела на Оги Лудия

Пловдивският апелативен съд измени доживотната присъда на  Божидар Атанасов, който застреля митничаря Георги Дребчев на 13 юни 1999 г. пред блок 131 в "Тракия". Близките на загиналия са в шок от решението.

Повече от 15 г. убийството остана неразкрито. След обжалване Атанасов получи 20 г. затвор. Негов подбудител е бил кметът на Съединение Евгений Маринчешки. Той дал 60 000 лева на килъра, за да ликвидира Дребчев. Близки на митничаря не вярват, че бившият кмет, който загина в катастрофа през 2012 г., стои зад екзекуцията.

Апелативните магистрати намалиха наказанието и на втория съучастник и подбудител в покушението Иван Карабелов. Присъдата му от 15 г. и шест месеца е намалена на 7 г.

Мотивите на съдиите да пощадят Атанасов са, че извършеното от него деяние е тежко, но не се отличава с изключителна опасност за обществото. Покушението било с един куршум в главата на митничаря, като килърът не се е интересувал дали изстрелът е бил достатъчен за причиняване на смъртта на Дребчев. "Тези обстоятелства не могат да характеризират деянието като брутално и жестоко, както е приел в мотивите си Окръжния съд", изтъкват апелативните магистрати. Според тях не без значение бил и изминалият изключително дълъг период от извършване на престъплението до реализиране на наказателната отговорност.

Заради съдействието, което е оказал на разследващите, пък е намалено наказанието и на втория подсъдим Иван Карабелов. В резултат на неговите обяснения се доказало, че убийството на Дребчев е извършено от Божидар Атанасов. Втората инстанция потвърди кръвнината от 100 000 лева, които двамата трябва да платят на близките. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.  

Атанасов има и втора доживотна присъда за убийството на бизнесмена Огнян Харизанов с прякор Оги Лудия. Тя също се обжалва в Апелативния съд. Делото е насрочено за 13 септември.