Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Японците проливат там кръвта на стотици китайци във Втората световна война

През 40-те години британци прокопават от него до столицата на Сингапур тунел, който по-късно е затрупан

Луксозният остров Сентоса, където се проведе историческата среща между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп, някога е носил зловещото име Пулау Блаканг Мати, което на малайски означава Островът на смъртта. Той е отбелязан като Блаканг Мати още през 1604 г. на картата, съставена от португалско-малайзийския писател географ Мануел Годино де Ередия.

Според легендата преди много векове Сентоса бил завладян от пирати, които воювали с местните жители, победили ги и ги избили жестоко. Така 5-километровото парче суша било превзето от морските престъпници и те го ползвали като база за набезите си.

Друга версия свързва името Блаканг Мати с древна люта битка, в която са загинали много офицери и войници.

Останали непогребани, духовете им витаели

наоколо и носели нещастие.

Трета легенда твърди, че през 1840 г. жителите на острова били покосени от страшна епидемия, изтребила до крак коренното население.

Британският кардиолог д-р Робърт Литъл, изследвал причината за смъртта им, твърди, че са станали жертва на треска, предизвикана от изпаренията от гниещите листа и блатистата вода на острова. В наши дни тази болест е известна като причинена от насекоми малария.

Четвъртата теория е, че ужасяващото име на острова идва от липсата на плодородна почва по хълмовете му. Водата е абсолютно застояла и няма никакъв вятър. Названието Островът на смъртта е дадено твърде отдавна, за да е сигурно каква е истината. Но при всички положения е свързано с мрачни моменти от историята му.

Зловещи битки са се водили и по време на Втората световна война, когато под британско командване Сентоса се превръща във военно укрепление. Поданиците на кралицата построяват по протежението на брега широки бойници, за да могат да се целят по противника Япония - единствения съюзник на фашистка Германия в района.

Говори се, че през 1939 г.

войниците на кралицата

построили тунел

между укреплението и основния остров на Сингапур. Разстоянието е едва половин километър. Според преданията през 50-те години бункерите били запечатани, а тунелът - затрупан. Входът и днес може да се види, но никой не е сигурен дали тунелът наистина е съществувал,

дали това е врата към него или

към друго място,

пишат местни сайтове.

В разгара на войната японците атакуват крепостта и на 15 февруари 1942 г. завземат острова. Превръщат го в лагер най-вече за британски и австралийски военопленици. Заподозрени в антияпонски бунт китайци пък били брутално убити. На простиращите се на 3,2 км бели плажове със ситен пясък

била пролята кръвта на 300 китайци

Телата им били разпръснати навсякъде и погребани от британските пленници. Когато Япония се изтегля, Сентоса отново се връща в ръцете на Обединеното кралство.

Може би заради зловещата история на Острова на смъртта властите не го развиват години наред, докато през 1972 г. сингапурското правителство решава да превърне южния си остров в туристическа атракция с много забавления, гори, обитавани от папагали, пауни и маймуни.

46 г. по-късно е посещаван от 20 млн. туристи годишно. Прекръстен е на Сентоса, което в противовес на Острова на смъртта

означава “мир

и спокойствие”

на малайски и идва от санскритския термин "сантоша" (задоволство, удовлетворение).

За да се превърне от поле за убийства и битки в зона за забавление и лукс, частни фирми са инвестирали в 5-километровата суша 420 млн. долара от 1972 г., а правителствени фондове са дали още 500 млн. долара.

Туристите може да се настанят в 14 хотела, да ползват частно пристанище за луксозни яхти, да се разходят из горите с папагали, пауни и маймуни. Сред атракциите е и 47-метровият пиратски кораб "Кралски албатрос". Той има 4 палуби, 22 спасителни лодки и е с капацитет за 149 пътници. Корабът е сниман във филма "Батман: Черният рицар" като луксозната яхта на главния герой Брус Уейн.

Четете още:

Ким Чен Ун двойно по-богат от американския президент Доналд Тръмп

Филм на Пхенян от 2012 г. предсказва срещата на Ким Чен Ун с Доналд Тръмп