Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МАРТИН ГЕОРГИЕВ
МАРТИН ГЕОРГИЕВ

l Съдия: Никой не го е търсил като хората

l Мишената Тишо Мравката иска

пистолет да се пази

Наркобосът Мартин Георгиев-Джито сам се предал в ГДБОП миналата седмица след 3 г. и половина издирване с червена бюлетина в Интерпол. Спецсъдът го остави в ареста в неделя. Не стана ясно дали поредният беглец от правосъдието се е крил в чужбина, или през цялото време е бил в България. На въпрос къде е бил през последните 3 г., адвокатът на Георгиев Иво Найденов отговори: “Очевидно вкъщи”.

Мартин Георгиев-Джито е обвиняем като

лидер на

престъпна

група за

поръчкови

убийства,

разпространение на дрога, рекет, палеж и пране на пари заедно с майка си и други членове на семейството. 30-годишният мъж е син на Мила Георгиева, подсъдима и за данъчни престъпления. Георгиева е била доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев. До 2012 г. е работила с афериста Иван Танев-Универсалния, който също се издирва от Интерпол. 

Майката на предалия се бандит Мила Георгиева е подсъдима по две дела в спецсъда
Майката на предалия се бандит Мила Георгиева е подсъдима по две дела в спецсъда

През януари 2015 г. групата, ръководена от Мила Георгиева и Мартин Джито, беше разбита, но синът успя да избяга. По това време той е близък приятел и съдружник с Георги Славов-Жоро Главата, наследник на взривения бос от СИК Стоил Слав. Според прокуратурата бандата на Мила и Мартин е поръчала покушенията срещу Георги Семерджиев-Жоро Шопа, близък на Брендо, Тихомир Дочев-Мравката, един от оправданите за убийството на Бай Миле, и Радостин Бързанов-Радо Слънцето, подсъдим като част от Бандата на чуковете и съсобственик в “Какао бийч” на Слънчев бряг. Срещу тримата имаше опити за убийства през 2014 г., но оцеляха.

Делото срещу Мила Георгиева и останалите от бандата - доведения и родния ѝ брат, бившият ѝ съпруг, бизнесмена Георги Божилов-Жоро Тениса, е в специализирания съд. Материалите за Мартин Георгиев са отделени.

Преди да избяга, Мартин Георгиев живееше на семейни начала с дъщерята на Радослав Калчев-Черния Роди от Варна. През април 2015 г. беше разбита и неговата престъпна група за убийства, дрога, рекет, отвличания, но той също успя да избяга. (Виж карето.)

Никой не е търсил като хората Мартин Георгиев, затова и няма опасност той да се укрие, обяви в неделя съдия Аделина Иванова от специализирания съд.

Търсили го

само веднъж

с призовка

от 14 януари 2015 г. - деня, в който маскирани полицаи претърсиха къщата на семейството в кв. “Бояна”. По делото обаче не присъства европейската заповед за арест, с която той бил търсен извън България в продължение на 3 години. Затова и съдия Иванова прие, че такава не съществува. “Тя е по друго дело”, обясни прокурорът Детелина Йотова. 

Тихомир Дочев (вляво) осъди МВР заради разрешително за оръжие.
Тихомир Дочев (вляво) осъди МВР заради разрешително за оръжие.

Трима анонимни свидетели разказват, че Мартин Джито е държал склад, който бил превърнат в оранжерия за отглеждане на марихуана.

За опитите за убийства свидетелствал Тихомир Дочев-Мравката. В съда стана ясно, че е дал показания срещу Мила Георгиева и сина ѝ след посещение в Дубай при друг издирван беглец от правосъдието - Иван Танев-Универсалния. До 2012 г. Мила Георгиева, Иван Танев и Тихомир Дочев са работили заедно, но след това между тях избухва конфликт.

Тихомир Дочев пък наскоро осъдил МВР, защото отказали да му издадат разрешително за оръжие, научи “24 часа”. Той поискал да има пистолет още в началото на 2016 г., когато Мила Георгиева вече е на свобода, а синът ѝ Мартин още се издирва.

През 2014 г. джипът на Дочев е обстрелван пред дома му в “Бояна”, но оцелява. Разпознал стрелеца, който по-късно починал в катастрофа.

Оръжието трябвало на Тихомир Дочев точно заради притесненията му от нов опит за убийство.

Не искал да има проблеми с полицията, като си вземе незаконен, и затова поискал разрешително. 

Радослав Калчев (вляво) е осъждан три пъти за дрога.
Радослав Калчев (вляво) е осъждан три пъти за дрога.

Освен страха от ново покушение Тихомир Дочев посочил, че пищовът му трябва заради новата му работа. Тогава Мравката започнал работа като касиер в кафене, дори подписал трудов договор и се опасявал, че може да стане жертва на грабеж заради парите, с които работи. Униформените го заподозрели, че договорът е фиктивен, за да получи разрешителното за оръжие. Отказали му. Тогава Тихомир Дочев потърсил правата си в съда. Ангажирал за случая адвокат Любомир Таков и завел административно дело срещу отказа. Печели го във Върховния административен съд преди три седмици и преписката му отново е в полицията - в момент, когато Мартин Георгиев-Джито излиза на светло. Тихомир Дочев е един от хората, които са давали показания срещу групата на Мила Георгиева и сина ѝ Мартин, още повече че са били близки преди време. Още няма решение на служба КОС в МВР по молбата на Дочев за разрешително за оръжие, след като МВР е осъдено от него.

Третото обвинение срещу Мартин Георгиев е за подбудителство за палеж. Според съда обаче няма нито едно доказателство за тези престъпления, още повече че не са открити извършителите.

На 19 януари 2016 г. спецпрокуратурата прекратява делото за подбудителство към две убийства и палеж, както и тава за разпространение на наркотици.

Съдът обаче прие, че това постановление не е влязло в сила и затова той формално се води обвиняем за подбудителство в два опита за убийство и палеж. На това основание и го оставиха в ареста. Самият Георгиев поиска домашен арест. Той страдал от аневризъм в мозъка и състоянието му можело да се влоши зад решетките.

.

Тъстът му Черния Роди се завърна от Доминикана и се размина с 1 г. затвор

На 22 януари 2015 г., само седмица след като ГДБОП разби групата на Мила Георгиева и сина ѝ Мартин, във Варна се проведе нова операция - срещу бандата на Радослав Калчев-Черния Роди. Оказа се, че и той е избягал, както Мартин. Тогава от МВР обявиха, че има семейна връзка между двете групи. Дъщерята на Черния Роди - Жанета, има дете от Мартин Георгиев-Джито. 

Обвиненията срещу Калчев и хората му от Варна също са тежки - убийствата на Борислав Манджуков през 2014 г. и на семейство Дамянови в София, разстреляни само две седмици по-рано. Освен това - разпространение на дрога, рекет и всичко, в което са обвинени и сватята му Мила Георгиева и зетят Мартин.

Развитието на случая с Радослав Калчев-Черния Роди повтаря този с Мартин Джито. Варненецът беше арестуван през юни 2017 г. на летище в Испания, след като долетял от Доминиканската република. Твърди, че сам се е предал. По-късно го екстрадираха в България. Оказа се, че едно по едно обвиненията са отпаднали, както и при Мартин Джито, и остана само за ръководител на престъпна група. Прокурор по неговото дело отново е Детелина Йотова, която разследва и Мартин Джито и Мила Георгиева. През октомври 2017 г., след 5 месеца в ареста, делото на Черния Роди е вкарано в съда. Оказва се, че се е споразумял с прокуратурата за 2 г. условно с изпитателен срок от 4 г. Съдът отказал да го одобри и предложил да лежи поне 1 г. зад решетките. Приспаднали му и времето в ареста. Радослав Калчев отдавна е на свобода след лекото наказание. Сега по същия път върви и делото на Мартин Джито, след като и той се предаде сам.