Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов СНИМКА: Архив
Цветан Цветанов СНИМКА: Архив

"Премиерът Бойко Борисов се извини за това, че "Южен поток" е направен от социалистите, когато те управляваха, по доста непрозрачен начин, заобикаляйки европейските разпоредби. Затова в момента той говори за евентуална тръба, която да е до България." Така лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира посещението на премиера Борисов в Русия.

Цветанов допълни, че времето ще покаже дали посещението на премиера е било успешно.

"Премиерът не би искал да излезе от рамката на единна позиция на ЕС. Той се старае да защити националния интерес", заяви още Цветанов.

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ коментира и темата с АЕЦ "Белене", като изтъкна, че трябва да се вземе ясно политическо решение дали проектът ще бъде продължен.

"До ситуацията с АЕЦ "Белене" стигнахме точно благодарение на Корнелия Нинова и нейната партията, която днес казва, че посещението на Борисов в Русия не е било успешно. В момента има 2 реактора, които са платени от България.Стойността на проекта е около 20 млрд. лв., по данни на експертите. Държавата досега е платила около 3 млрд. лв. и трябва да се изясни дали проектът ще се реализира или "просто ще забравим за него“, посочи още Цветанов.

Той заяви, че това трябва да стане единствено на пазарен принцип, защитавайки националния интерес и в никакъв случай не трябва да се прави по първоначалния проект. Цветанов посочи, че трябва да се даде възможност на правителството да води разговори с потенциални купувачи на АЕЦ "Белене".

"Когато говорим за Русия обаче, не бива да забравяме позицията на ЕК и на всички евроатлантически партньори - нарушаването на международното право, свързано с анексирането на Крим и случаят "Скрипал", допълни още Цветанов.