Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Русия Владимир Путин  СНИМКИ: Фейсбук/Boyko Borissov
Премиерът на България Бойко Борисов и президентът на Русия Владимир Путин СНИМКИ: Фейсбук/Boyko Borissov

От ВИКТОР ИВАНОВ

Срещата на българския премиер Бойко Борисов с руския президент Владимир Путин започна преди малко в московския Кремъл.

"Благодаря за поканата да посетим Кремъл и да обсъдим теми от взаимен интерес", заяви Борисов влизайки на разговорите.

България смята да предложи на Русия да търгува 15 млрд. куб. м природен газ годишно през хъба Балкан. Освен това обаче българският премиер възнамерява и да обсъди ситуацията в Сирия и възможностите за намиране на мирно решение.

"Радвам се, че след дълга пауза приехте нашата покана. Наскоро се срещнахме с президента. Надявам се нашата среща сега да създаде добри условия за развитие на отношенията ни", бяха първите думи на Владимир Путин към Борисов.

На разговорите на българския премиер с руския президент присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев и енергийната министърка Теменужка Петкова.

Светогорска икона на Христос Вседържател подари българския премиер на Владимир Путин. Иконата е рисувана от монях докато пости, което засилвало нейното действие.

"Много се радвам, че след дълго прекъсване вие откликнахте на нашата покана - каза Путин, напомняйки, че съвсем наскоро е приел и президента на България Румен Радев. - Надявам се, че вашата визита в Русия, срещата ни и преговорите ни, разговорите ви с руското правителство ще създадат добри условия за по-нататъшно развитие на нашите отношения, при това в много направления, включвайки икономиката, политическите контакти, сферата на културата и хуманитарната област.

Путин напомни, че съвсем наскоро са били отбелязани Дните на славянската писменост и култура, както и 140-ата годишнина от освобождението на България от османско иго. Президентът на Русия подчерта, че тези събития се явяват обединяващ фактори за двете страни.

От своя страна Борисов каза, че в хода на преговорите с Путин планира да бъдат обсъдени въпроси от двустранното сътрудничество в икономиката, развитието на инфраструктурата, да бъдат обсъдени борбата с тероризма и сътрудничеството в сферата на туризма и културата. Българският премиер пожела на Путин успех при провеждането на световното първенство по футбол и отбеляза, че по време на турнира Москва ще стане столица на света.

 

Иконата, която Бойко Борисов подари на Владимир Путин СНИМКА: Виктор Иванов
Иконата, която Бойко Борисов подари на Владимир Путин СНИМКА: Виктор Иванов