Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицията у нас вече разполага и с мобилни газанализатори и не е трудно да установи превишение на вредните вещества и на пътя.
Полицията у нас вече разполага и с мобилни газанализатори и не е трудно да установи превишение на вредните вещества и на пътя.

l 50 хил. лв. глоба, ако продават въглища с много пепел и сяра 

l Агенцията по метрология влиза в складове и ще взема проби

При пушещ ауспух на колата или ако по друг начин тя явно замърсява атмосферния въздух, органите на КАТ ще имат право да я спират от движение. Ако става дума за автобуси и камиони, тогава правомощия за това има “Автомобилна администрация” към транспортното министерство.

Това предлага министърът на околната среда и водите Нено Димов с поправки на Закона за чистотата на атмосферния въздух, които са пуснати за обществено обсъждане.

Първата цедка за цапащи превозни средства ще са техническите прегледи, където

ще се измерват

газовете

от ауспуха

Ако са над нормата, колата няма да се движи, докато не бъдат изпълнени изискванията.

Видят ли катаджиите на пътя автомобил, който явно бълва кълба изгорели газове, ще го спират за проверка и също ще могат да измерват показателите.

В предлаганите промени е записано, че органите на КАТ предприемат действия, предвидени в чл. 171 от Закона за движение по пътищата. От 2010 г. този член дава право да се спира от движение превозно средство до отстраняване на неизправност.

В списъка са включени и превишението на нормите за вредни газове, шум или промени в конструкцията, които не са били разрешени.

От няколко месеца КАТ

разполага с

мобилни

газанализатори,

които бяха купени от Столичната община, а предстои да се вземат още с пари от Оперативна програма “Околна среда”.

Органите на Министерството на транспорта, които контролират камионите, автобусите и такситата, ще трябва да искат от КАТ да спре временно превозното средство, докато превишението на изгорелите газове не бъде премахнато.

В първоначалния вариант на пакета от мерки за повишаване на чистотата на въздуха се предвиждаше да се въведе и задължение за сервизите да свързват газанализаторите директно с компютрите, които отчитат техническото състояние на колата. Това изискване сега го няма, но е записано в изготвения нов Закон за пътните превозни средства.

С новите текстове в закона се правят и други промени, които засягат производството и търговията с твърди горива. За да бъдат пуснати например, те ще трябва да отговарят на изисквания за съдържание на пепел и сяра. В противен случай

няма да могат

да се продават

на пазара

На кметове, които не успеят за една година да изготвят и да започнат да прилагат програма за чистота на въздуха, ще бъдат налагани глоби до 10 хил. лв. (Виж карето)

Пакетът от мерки се обсъжда от миналата година и в първоначалния си вид съдържаше още по-строги мерки: затягане на контрола над пунктовете за технически прегледи на колите, надзор върху продажбата и на дървата и др. През март документът бе пратен в Брюксел за мнение и сега се предлагат само мерки, които са съгласувани.

Въглищата - само пакетирани, с етикет и чисти 

Въглищата и брикетите от въглища още от тази есен ще се продават само пакетирани и с етикет за съответствие. Те трябва да са снабдени с документ от лабораторни изпитания, че отговарят на изискванията, които ще са описани в бъдеща наредба на Министерския съвет. Какви са точните технически характеристики на тези горива, от МОСВ не казват, тъй като наредбата ще се пише от специалисти от други ведомства.

Проучване на “24 часа” показа, че най-вероятно ще бъдат засегнати

основно българските

въглища,

които се продават на много места в страната заради по-ниската цена. При тях съдържанието на пепел и сяра е твърде високо. Т.нар. донбаски въглища, които всъщност се добиват на много места в Русия и Украйна, включително и в Сибир, няма да бъдат засегнати, защото са с много по-приемливи от екологична гледна точка показатели.

Според търговци, които са участвали в предварителните обсъждания на изискванията в екоминистерството, най-вероятно горната граница за съдържание на пепел, която предизвиква замърсявания от фини прахови частици, ще е около 10%, а на сяра – 2%.

Българските въглища почти без изключение са с

20-25% съдържание на

пепел, а сярата е над 2%

При руските и украинските въглища съдържанието на пепел е между 6 и 8%, а на сяра – между 0,2 и 0,5%.

“Пернишките и бобовдолските въглища трудно могат да влязат в показателите, които се готвят, и най-вероятно занапред ще се ползват само от тецовете, защото те имат филтри на съоръженията си”, каза пред “24 часа” търговският директор на “Топливо” Николай Вучев. Според него обаче проблемът ще е с хората, които имат стари печки, защото не всички могат да издържат при горене на висококалоричните руски въглища. Те имат 5500-6500 калории на тон, докато родните са между 2000 и 3000.

Контролът върху въглищата и брикетите на пазара според проекта се възлага на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто шеф ще трябва да създаде до няколко месеца регистър на всички лица, които опаковат, етикетират и пускат на пазара въглища и брикети. За да влязат в регистъра, те трябва да докажат, че имат условия за тези дейности.

Глобите за търговците, които продават въглища и брикети, без да са вписани в регистъра, стигат до

50 хил. лв.,

а ако фигурират в него, но продават горива, които не отговарят на нормите – до 30 хил. лв.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор вече получава правото да влиза и в складовете за въглища и брикети, да взима безвъзмездно проби от тях за проверка на качеството, да взима документи и да разпитва служители. Ще има право и да съставя констативни протоколи и да пише наказателни актове. Пробите ще се взимат по определен ред и лабораторните резултати могат да служат като доказателство в съда, пише в новите разпоредби. Всичко това досега е било в прерогативите на агенцията само по отношение на течните горива, към които сега се добавят и въглищата и брикетите от въглища.

10 000 лева глоба за кмет, ако няма мерки за чист въздух

Кметовете на 21 български общини, в които има превишение на нормите за вредни вещества в атмосферния въздух, заради които Европейската комисия осъди България, са заплашени да платят глоби до 10 хил. лв.

Това се разбира от проекта за промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Тези общини бяха задължени да разработят и приемат програми за намаляване на нивата на замърсяване и да ги изпълняват. Голяма част от тях получиха за разработване на програмите си безвъзмездно пари по Оперативна програма “Околна среда”.

Сега обаче изпълнението на програмите и резултатите от прилагането им подлежат на по-строга проверка от МОСВ, като ведомството ще изготвя всяка година доклади и ще следи да има намаление на броя на превишаванията на замърсяванията, установени от пунктовете за мониторинг. Резултатите ще се отчитат до 30 април всяка година.

Освен това законът вече предвижда глоби за кметовете на общини, които не са разработили програми. Те са между 2 и 5 хил. лева. Също до 5 хил. лева достига глобата за кмет, който не внесе в срок отчет на общината за изпълнението на програмата. На същата санкция подлежи и длъжностно лице от общината, което не е взело мерки програмата да се изпълнява.

Най-висока е глобата за кмет на община, която не отчете намаление на броя на превишаванията на максимално допустимите норми на вредни вещества във въздуха или няма намаление на средногодишните замърсявания. Тя е от 5 до 10 хил. лв. При повторно нарушение се удвоява.

Миналата седмица министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че 7 от тези 21 общини имат шансове да получат безвъзмездно средства от оперативната програма за изпълнение на мерки, които ще доведат до намаление на емисиите. Това са Столичната община, Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Бургас и Благоевград. Целият ресурс за тези дейности е 111 млн. лв., с които общините могат да подменят дори индивидуални отоплителни системи.

Продажбата на въглища по този начин от есента ще бъде забранено
Продажбата на въглища по този начин от есента ще бъде забранено
Ромският бизнес с продажбата на въглища, които те самите са си изкопали от изоставени рудници, би трябвало да стане невъзможен.
Ромският бизнес с продажбата на въглища, които те самите са си изкопали от изоставени рудници, би трябвало да стане невъзможен.