Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев - Брендо
Евелин Банев - Брендо

ВКС даде на кокаиновия крал 6 г. за пране на пари. Той изчезна

16 дни след като “24 часа” първи съобщи, че кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо е осъден окончателно на 6 г. затвор за пране на 21 млн. лева, Върховният касационен съд (ВКС) публикува официално решението си.

От Брендо, който има още 2 присъди за трафик на дрога - 20 г. затвор в Италия и 10 г. решетки в Румъния, няма и следа.

От ВКС съобщиха, че са оповестили присъдата на Брендо едва вчера, защото тогава се получило уведомление от прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), че Банев е обявен за издирване у нас и по света.

От прокуратурата обаче твърдят, че досега са пратили 3 уведомления до съда.

По закон и според практиката напоследък издирването на Брендо е започнало още на 26 април, когато ВКС е взел решението си. Съдът незабавно е уведомил прокурор от ВКП, който е задвижил процедурата по откриването и вкарването на Брендо в затвора. С това първи са се заели служители от съдебна охрана, които след като не са го намерили на адресите му с издирването на Кокаиновия крал е поела полицията.

Присъдата не бе обявена публично заради промени в Наказателно-процесуалния кодекс и съдебния закон, които забраняват огласяването ѝ, преди осъденият да влезе в затвора или да е обявен за издирване. Промяната бе направена в края на миналата година именно, за да спрат бягствата.

Брендо 8 г. бе подсъдим у нас за пране на 21 млн. лв. от трафик на дрога в Испания. Делото срещу него, доведения му брат Симо Карайчев, жена му Моника Добринова и балдъзата му Десислава Дишлиева започна още през 2010 г. То веднъж бе връщано на Софийския апелативен съд. Докато бе подсъдим, Брендо бе задържан за трафик на кокаин в Италия, където го осъдиха на 20 г. затвор.

Твърди се, че искане оттам за издирването му няма.

От мотивите на ВКС към присъдата на Брендо става ясно, че няма връзка между трафика на дрога в Испания и прането на 21 млн. лв., за които Брендо е обвинен. Брат му Симо Карайчев е осъден на 3 г. условно, двете жени са оправдани.

Факсимиле на публикацията на "24 часа", където първо бе съобщено за присъдата на Брендо.
Факсимиле на публикацията на "24 часа", където първо бе съобщено за присъдата на Брендо.