Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Топлите минерални басейни каляват организма за зимата.
Топлите минерални басейни каляват организма за зимата.

SPA туризмът винаги е бил на почит навсякъде по света. Минералните басейни са печеливш бизнес, а на Стария континент балнеоложките центрове са превърнати в престижни курорти. Хладните есенни и зимни дни са изключително подходящи, за да се заредите със здраве и да се "разтворите" в някоя


SPA дестинация

от величината на чешките Карлови вари, немския Баден-Баден или Виши във Франция. С минерални извори могат да се похвалят италианци, испанци и швейцарци. Фрапиращ пример как се печели от оздравителен туризъм е Финландия. Тази услуга се е развила в страната през последните 15 години, въпреки че тук отсъстват минерални води или такива с лечебни свойства. Финландците обаче рекламират лечебната сила на водата изобщо. Така оздравителният туризъм в страната се е превърнал във водещ туристически сектор.

За да се отпуснете в минералните води на елитен европейски курорт, трябва да сте добре

финансово подплатени

защото тук всяка капка е цент. Луксозните хотели предлагат пакетни цени, които за 7 дни могат да надхвърлят 1500 евро на човек. Евтина нощувка все пак може да се намери. За целта трябва да се ориентирате към малките семейни хотелчета на европейските spa курорти. Например във френския курорт Виши 6-дневна почивка в скромен двузвезден хотел през декември излиза 324 евро. В цената не е включена закуска и SPA процедури.

Карлови вари - кралския град

Курортът Карлови вари е един от най-престижните чешки SPA курорти и основен център на балнеотуризма в Чехия. Разположен е в живописната долина на река Тепла. Отдалечен е само на 125 км от столицата Прага. Основан е през 1358 г. от император Карл IV, който открил горещия извор по време на лов на елени. Така през 1370 г. Карлови вари получава статута на кралски град.


Пътуването до курорта можете да организирате сами. През града преминават
три международни автомагистрали - Е48, Е442 и Е49. Ако предпочитате бързото придвижване, можете да ползвате като транспорт самолет. Летището на Карлови вари има международен статут и е напълно модернизирано през 1999 г.

Почивката си тук можете да съчетаете и с лечебни процедури. Градът има стари традиции, които са развивани през годините от световноизвестни лекари. Тайната на лечението се състои в уникална комбинация от
пиене на минерална вода, минерални бани и климат. Процедурите се отразяват добре при заболявания на стомашно-чревният тракт, нарушения на двигателния апарат и обмяната на веществата и парадонтоза. В района на Карлови вари извират 12 минерални източника с температура от 42 до 72 градуса. Най-старият и горещият извор е Вржидло.
Редом с лечебните процедури не забравяйте и забавленията.

В града можете да поиграете голф на най-старото голф игрище в Чехия. В Карлови вари не пропускайте да посетите и културните изяви, които се провеждат тук ежегодно. Специалистите в балнеолечението правят срещата си всеки януари по време на Дните на балнеологията. Курортният сезон се открива през май с Международния джаз фестивал. Попаднете ли юли в града, ще имате удоволствието да присъствате на Международния кинофестивал.

Преди да си стегнете багажа за Карлови вари, направете си предварителна резервация
Чешките туроператори предлагат нощувки в хотели с две, три и четири звезди. Най-евтината нощувка със самостоятелен санитарен възел излиза около 35 евро или около 70 лв. на човек. При четиризвездните хотели цените в активния сезон достигат и до 200 евро за нощувка.

 

Виши - център на лечебна козметика

Виши е разположен на брега на живописно езеро в самото сърце на Франция на около три-четири часа път от Париж. Термалните му извори са познати на медицината още от XVII век. Мястото е подходящо за хора, страдащи от заболявания на
опорно-двигателния апарат хранително-чревния тракт и обмяната на веществата. Водата в курорта оказва благотворен ефект върху защитата на кожата. Тук се намира и световноизвестната козметична фабрика VICHY. Изследванията са показали, че термалните води на Виши бързо премахват усещането за дискомфорт и успокояват възпаленията. Благодарение на богатото им съдържание на цинк, калций и магнезий се създава естествена защита на кожата.

Повечето престижни хотели предлагат пакетни цени за 14-дневна и 21-дневна терапия. При първия се плаща около 3000 евро, а при втория около 5000 евро на човек. Цената включва самолетни билети, трансфери, пълен пансион, лечебни процедури и преводач.
Популярни в курорта са трите курса лечебни процедури - "Здраве и красота", "Релаксация" и "Следобед". Първият включва индивидуални процедури - перлена вана, душ "Виши", подводен масаж, занятия във фитнес зала, гимнастика в басейна. Освен това може да ползвате безплатно сауна и турска баня. Третият курс се провежда през втората половина на деня, като включва перлена вана, подводен масаж, гимнастика в басейн.

Сярата в Енген укрепва имунитета

При положение че заветната ви цел е Париж и не искате да се отдалечавате от града, можете да посетите курорта Енген. Той се намира само на 15 км от столицата на Франция. Тук термалните извори се характеризират с най-богатото съдържание на сяра. В града успешно се лекуват заболявания на горните и долните дихателни пътища. Баните с минерална вода повишават и имунитета на организма. Те облекчават страданията на хроничните синузити, бронхити, ларингити и тонзилити. Водите на Енген лекуват и някои възпаления на венците и парадонтоза. Специалистите твърдят, че минералните бани в града помагат на децата, които често боледуват. Според тях две седмици в минералните бани на Енген и 2 седмици на море биха помогнали на малките да се справят с простудите през есенно-зимния период.

Лечението с термалните води на Енген включва инхалации, пиене на минерална вода и минерални бани. И тук чуждите туроператори ще ви вземат солидна сума за престоя от 14 или 21 дни. В първия случай ще платите 2700 евро, а във втория - 3500 евро.

В Баден-Баден лекуват хипертония

Баден-Баден е един от световноизвестните балнеолечебни курорти. В това малко немско градче живеят 50 хил. жители. Баден-Баден е основан от римляните още в III в, пр.н.е., а в началото на IX в. вече придобива славата на международен оздравителен курорт. Това става благодарение на двата термални комплекса Фридрихсбад и Каракала, където са се извършвали такива процедури като масаж, подводен масаж, перлени вани.


Тук минералните извори са с богато съдържание на калиев хлорид, натриев хлорид, натриев бромид, цезиев хлорид. Това ги прави подходящи за лечение на заболявания на дихателната система. Минералната вода в Баден-Баден е подходяща както за вани, пиене, така и за инхалации. Лечебните процедури в курорта се препоръчват за лечение на хипертония, леки сърдечно-съдови заболявания, неврити и невралгии, ишиас, някои кожни и гинекологически заболявания. Тук седемдневен престой по специализирана програма в четиризвезден хотел ще ви излезе около 1900 евро.

Баден-Баден добива славата на SPA курорт още през IX век.
Баден-Баден добива славата на SPA курорт още през IX век.
Карлови вари е най-престижният чешки SPA курорт.
Карлови вари е най-престижният чешки SPA курорт.