Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФОРМА: Меси (вляво) и Кристиано вкараха по хеттрик в последния кръг от първенството.
ФОРМА: Меси (вляво) и Кристиано вкараха по хеттрик в последния кръг от първенството.

"ИЗОБЩО не ме впечатляват. Какво като са вкарали 8 гола на "Алмейра"? Нека да видим дали ще отбележат толкова на нас в понеделник", заканва се най-скъпият футболист в света Кристиано Роналдо.

Звездата на "Реал" (М) е забравил за всички други събития. Няма значение, че Белия балет е гостувал на "Аякс" в двубой от Шампионската лига през седмицата или че самият той е вкарал хеттрик в последния мач от първенството срещу "Атлетик" (Билбао).
Феноменалният португалец мисли единствено за 219-ото дерби между двата най-силни испански тима - "Барселона" и "Реал" (М). Битката ще се състои в понеделник вечер на стадион "Ноу Камп". Сблъсъкът ще бъде ключов в надпреварата за титлата в Испания.

До момента грандовете са
далеч пред останалите

в класирането. Мадридчани имат 32 т. "Барселона" са с една по-малко. Третият "Виляреал" е далеч назад с 24 т.

Още една битка ще бъде продължена по време на Ел Класико, както е кръстено най-оспорваното дерби на Иберийския полуостров. Лидерите на двата клуба - Кристиано Роналдо и Лео Меси, са в жестока надпревара за голмайсторската корона. Португалецът има 14 попадения от старта на шампионата, докато аржентинецът е с
13 гола

"За мен е важно да спечелим титлата през този сезон - казва Кристиано Роналдо. - Нямам намерение да гоня на всяка цена приза за най-добър голмайстор в Испания, но ще гледам да се разпиша срещу "Барселона"."

Лео Меси доказа, че се намира в невероятна форма след последния кръг в испанския шампионат. Той също наниза хеттрик при успеха като гост на "Алмейра" с 8:0. Моментното самочувствие на нападателя е на върха, след като вкара феноменален гол за Аржентина при контролата с Бразилия. Талантът се разписа в допълнителното време за успеха с 1:0.

"Барселона" се завръща към възможно най-добрия футбол - смята Лео Меси. - Мачовете с "Реал" са истинският тест за нас. Ще видите много голове. Надявам се да покажем на какво сме способни и отново

да поведем
в класирането."

През миналия сезон двата гранда започнаха гонитбата за титлата още от втория кръг. Тогава те окупираха първите две места и запазиха статуквото до последния мач от първенството. В крайна сметка "Барса" спечели титлата, след като събра три точки повече.

Дербито в понеделник ще бъде и първото за новия треньор на "Реал" (М) Жозе Моуриньо. Португалският специалист отлично осъзнава
значението на двубоя

Още преди няколко седмици ексцентричният наставник започна с психологическите атаки. "Барселона са фаворизирани от реферите, които редовно гонят по един футболист на противниковия тим или самите треньори на техните съперници излизат с възможно най-лошия си състав срещу тях - озъби се Специалния. - Гуардиола беше най-добрият треньор преди два сезона, защото спечели абсолютно всичко със своя отбор. Но вече го победих веднъж."

Моуриньо не пропусна да спомене сблъсъка между двамата в полуфинала на Шампионската лига през миналия сезон. Начело на "Интер" португалецът успя да изолира суперзвездата Лео Меси и отстрани "Барселона".
Гуардиола хитро отвърна с думите, че според него Моуриньо безспорно е

най-добрият
треньор в света.

"Понякога е трудно да се каже кой е номер едно, но неговата кариера в няколко различни държави е невероятна - добави испанският специалист. - "Реал" (М) имат велик отбор. Знаех, че битката за титлата в първенството ще бъде оспорвана още от първия мач."


Последни 10 мача

19 ноември 2005 г.
Примера дивисион
"Реал" (М) - "Барселона" 0:3
1 април 2006 г.
Примера дивисион
"Барселона" - "Реал" (М) 0:0
22 октомври 2006 г.
Примера дивисион
"Реал" (М) - "Барселона" 2:0
10 март 2007 г.
Примера дивисион
"Барселона" - "Реал" (М) 3:3
23 декември 2007 г.
Примера дивисион
"Барселона" - "Реал" (М) 0:1
7 май 2008 г.
Примера дивисион
"Реал" (М) - "Барселона" 4:1
13 декември 2008 г.
Примера дивисион
"Барселона" - "Реал" (М) 2:0
2 май 2009 г.
Примера дивисион
"Реал" (М) - "Барселона" 2:6
29 ноември 2009 г.
Примера дивисион
"Барселона" - "Реал" (М) 1:0
10 април 2010 г.
Примера дивисион
"Реал" (М) - "Барселона" 0:2

Статистика

"Барселона" Показател "Реал" (М)
81 Победи 95
42 Равенства 42
20 Титли на Испания 31
25 Купа на краля 17
2 Купа на лигата 1
9 Суперкупа на Испания 8
3 Шампионска лига/КЕШ 9
3 Купа на УЕФА/Лига "Европа" 2
4 Купа на Купите 2
3 Суперкупа на УЕФА 1
1 Интерконтинентална купа 3
1 Световна клубна купа 0

Жозе или Пеп
Специалистите смятат, че битката между "Барселона" и "Реал" (М) ще бъде решена от тактическите ходове на двамата треньори.
Жозе Моуриньо и Хосеп Гуардиола разполагат с невероятни футболисти, за които всеки тим на планетата може да мечтае. Треньорите харесват нападателния футбол и динамичната защита, свързана с изключителна преса още от полето на съперника.
47-годишният Моуриньо има много по-голям опит. Той е печелил два пъти Шампионската лига с "Порто" и "Интер". Ставал е по два пъти национален шампион на Португалия, Англия и Италия.
Развитието на Гуардиола е коренно различно. Неговата треньорска кариера започна в "Б" отбора на "Барселона", а от 2008-а пое мъжката формация. Звездата на бившия национал изгря през сезон 2008-2009, когато спечели максималните шест трофея - Шампионската лига, първенството, Купата на краля, Суперкупата на Испания, Европейската суперкупа и Световната клубна купа.


Трансферът на Ди Стефано


Трансферът на аржентинската звезда Алфредо ди Стефано едва не предизвиква открита война между двата клуба.
Шефовете на "Барса" и "Реал" дават всичко, за да привлекат нападателя. Те твърдят, че са подписали със звездата, което предизвиква разследване на ФИФА. Куриозната ситуация е разплетена по уникален начин. Испанската федерация постановява Ди Стефано да изпълни 4-годишния си договор, като играе два сезона за "Барселона" и два за "Реал". Това решение не удовлетворява каталунците, които се отказват от аржентинеца. Впоследствие Алфредо ди Стефано се превръща в един от най-великите голмайстори на всички времена.

Първи мач

Първият двубой между двата тима се играе на 17 февруари 1902 г. Каталунците печелят с 3:1.
Същата година е създаден "Реал" (Мадрид), докато "Барселона" съществува от 1898 г. Съперничеството нараства сериозно през 30-те години на миналия век. "Барса" се превръща в символ на Каталуня. По време на режима на Франко голяма част от жителите на областта не одобряват фашистките виждания на диктатора. Президентът на "Барселона" Хосеп Сунйол е убит от тайната полиция на испанския лидер.

Меси със 7 гола

Лео Меси е отбелязал 7 гола в мачовете от Ел Класико.

Аржентинският талант е вкарал всичките попадения в двубои от първенството. Лидер в класацията на голмайсторите от сблъсъците "Барселона" - "Реал" (М) е друг аржентинец - Алфредо ди Стефано. Нападателят на Белия балет се е разписал 18 пъти. Веднага след него е любимецът на мадридската публика Раул, който има 15. С по 14 гола са испанците Сезар и Франсиско Генто, както и унгарецът Ференц Пушкаш.

Алфредо ди Стефано
Алфредо ди Стефано
Франко
Франко
Раул
Раул
Гуардиола
Гуардиола
Моуриньо
Моуриньо