Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХОД: Калина Илиева стана майка и се оттегли от поста.
ХОД: Калина Илиева стана майка и се оттегли от поста.
БИВШАТА шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) Калина Илиева ще бъде разследвана от полицията в Германия заради фалшифициране на дипломата си за завършено висше образование. Това съобщиха от Висшия институт по техника и икономика в Берлин след запитване на "168 часа". Те заявяват в писмо до вестника, че ще подадат сигнал в местната полиция, а също и до властите в София и Брюксел.
Калина Илиева беше отстранена неотдавна от шефското място в ДФ "Земеделие". Съмненията дали има висше образование тръгнаха малко по-рано. Огромният скандал с дипломирането й в Германия избухна, след като от БСП повдигнаха въпроса, че тя няма ценз за заеманата длъжност. Междувременно Илиева роди. Преди това старателно успя

да скрие бременността си

дори от прекия си шеф министър Мирослав Найденов.
В официалната си биография Илиева е написала, че е дипломиран магистър от Висшия институт по техника и икономика в Берлин от 2007 г. От Берлин официално разбулиха мистерията около следването на Илиева по молба на "168 часа". "Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика в Берлин - категорична е Гизела Хютингер, пресаташе на висшето училище. - Тя не е получавала магистърска степен през 2007 г. от Висшия институт по техника и икономика." Калина Илиева дори е изключена от университета в Берлин, тъй като не е положила изпит, допълва Гизела Хютингер. Според нея българката не е получавала диплома дори за завършена бакалавърска степен в берлинския институт, а какво остава

да продължи в магистърска

Историята с фалшивата диплома започна да се разплита, след като в берлинския ВУЗ е получено официално запитване от българското Министерство на образованието. Според източници на "168 часа" то е придружено с копия от документи, които Калина Илиева представя в България, за да се легализира магистърската степен у нас. Ръководството на Висшия институт по техника и икономика е скандализирано. За първи път в историята на учебното заведение някой си е позволил да фалшифицира документи за висше образование, уж издадени от техния институт.
"Явно г-жа Илиева е подправила подписа на президента професор доктор Михаел Хайне, както и печата на Висшия институт по техника и икономика в Берлин" - категорична е пресаташето на ВУЗ-а Гизела Хютингер пред "168 часа". Скандалът е огромен. Никой до момента не си е позволил подобна

злоупотреба с документи-менте

За грандиозната измама ще бъде информиран премиерът Бойко Борисов, разкриват източници на "168 часа" от Берлин.
"Висшият институт по техника и икономика - Берлин, ще информира властите в България и в Брюксел за това престъпление" - подчертава от своя страна и Гизела Хютингер. С фалшификацията ще бъдат запознати министрите на образованието и правосъдието в Берлин, както и колегите им в България.
Ехото от скандала с подправените документи е грандиозно. Към българските власти ще бъдат направени препоръки за затягане на режима при легализиране у нас на дипломи от чужбина, заявяват пред "168 часа" експерти от Брюксел.
Калина Илиева бе многократно търсена за коментар от "168 часа". Тя не вдигна телефона си, не отговори и на писмено отправения й въпрос за фалшивата диплома.

 

Отговор от Берлин
Едно към едно

"Мога да потвърдя, че г-жа Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си във Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Тя не е получила диплома за завършен седемсеместриален курс на обучение по бакалавърската програма, нито е получила магистърска степен през 2007 година, както самата твърди. Висшият институт по техника и икономика в Берлин я е изключил, тъй като тя никога не е положила изпит.
Висшият институт по техника и икономика в Берлин ще съобщи за извършено престъпление в полицията, а именно фалшифициране на документи. Явно г-жа Илиева е подправила подписа на президента професор доктор Михаел Хайне, както и печата на Висшия институт по техника и икономика в Берлин.
В същото време Висшият институт по техника и икономика в Берлин ще информира властите в България и в Брюксел за това престъпление.
Гизела Хютингер,
пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин."

Разкрития

ЧАСТ от биографията на бившата шефка на фонда е измислена, написа "168 часа" преди месец. Д-р Тобиас Джъст, шеф на изследователския сектор на "Дойче банк рисърч" заяви пред "168 часа", че Илиева не фигурира в тяхната база данни и никой не знае нищо за проекта "Световната икономическа интеграция и бедността". В официалната си биография, качена на сайта на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Илиева бе отбелязала, че е вписана като ръководител на този проект. Бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) публично показа удостоверение за призната магистратура по специалност "Икономически отношения и комуникации" във Висшия институт за техника и икономика в Берлин, за да обори твърденията на депутати от БСП, че няма ценз за заеманата длъжност.

 

ТАЙНА: Илиева умело скри бременността си дори от министър Найденов.
ТАЙНА: Илиева умело скри бременността си дори от министър Найденов.