Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Валери не се е отказал от националния отбор. Той е прав за себе си. Лотар Матеус също е прав за себе си", казва майката на Валери Домовчийски - Ели.
Тя е от най-близките хора на българския нападател, който не уважи поканата за приятелския мач със Сърбия. Решението на таланта вбеси новия селекционер Лотар Матеус. Немецът обяви пред медиите, че вратите на националния отбор са затворени за бившия нападател на "Левски".
"Цялото семейство
подкрепяме Валери
- добавя майката Ели. - Надяваме се да получи нов шанс. Хората трябва да го разберат. Във Втора Бундеслига програмата е много неудобна. Мачовете се играят в понеделник и петък. На него му се събираха страшно много срещи. Трябваше да изпусне два мача. До този момент Валери никога не беше отказвал повиквателна, въпреки че много често изобщо не го пускаха на терена. Никога не е бил конфликтна личност. Още от дете е много добър и не си спомням да се е карал с някого."
Майката Ели и сестрата на Валери - Ива, са най-големите поддръжници на Домовчийски заедно с бащата Ангел. Семейството е изключително близко и
винаги са заедно
в беда и щастие. Връзката между тях датира още от детските години на национала. Той изгрява в юношеските формации на "Марица", където е привлечен от наставника Венко Мендизов. Преди това играе с батковците от тима на "Секирово", който е един от трите квартала на град Раковски. Там се намира и родната къща на Домовчийски.
"В "Марица" живееше на пансион, но винаги бяхме близко до него - спомня си майката Ели. - Ходехме на всяка тренировка. Не сме го изпускали от очи. Баща му е бивш футболист на "Чирпан" и "Раковски". Дядото също е играл в "Самоков". Още като бебе получи за подарък топка."
Покрай бащата Ангел всички от семейството са привърженици на ЦСКА. Валери не прави изключение. Всичко това се променя, когато талантът е привлечен в детско-юношеската школа на "Левски".
"Валери наистина беше от ЦСКА - признава майката. - В 9-и клас го бяхме записали да учи в Пловдив. Тогава дойде предложението от "Левски". Отписахме го и той замина за София. Пътувахме за всеки негов мач."
Семейната привързаност към голмайстора не подминава и по-малката сестра Ива. Тя бяга от училище, за да гледа Валери в мачовете на "Левски" от турнира за Купата на УЕФА.
"Нито една среща
не съм изпуснала
- признава Ива. - Сега живеем заедно в Берлин. Записах се да уча. Карам първа година и уча език. По цял ден сме заедно."
Семейството признава, че Домовчийски няма много късмет.
"При него всичко става по трудния начин - споделя майката. - До последно не се знаеше дали ще го вземат при мъжете. Подписа професионален договор с "Левски", когато Бандаловски от неговия набор избяга от клуба. Не му вървеше дълго време. Беше на проби в "Блекбърн", но не го взеха. След това имаше вариант и с Холандия. Нещо не се разбраха и там."
Най-тежките моменти
за Домовчийски са в Германия. След подписването си с "Херта" българинът дълго време беше оставян резерва.
"Тежко му беше, че не го пускат - споделя Ива. - Знаеше, че ако се труди, няма да остане недооценен. Никога не загуби кураж. Сега вече има самочувствие. Щастлив е. Феновете измислиха песен за него. Срещат го по улицата и го поздравяват. Отборът върви добре. Треньорът му вярва."
За разлика от своите български набори Домовчийски не е типичният любител на нощния живот.
"Ходим на кафе от време на време или на кино - допълва сестрата. - Не обича баровете."

 

60 гола за “Левски”
Валери Домовчийски е отбелязал 60 гола в 121 мача с екипа на "Левски" между 2004 и 2008 г.
Нападателят извоюва титулярното място още при първия си сезон в мъжката формация на "сините". Голмайсторът привлече вниманието на европейските грандове със страхотните попадения срещу руския ЦСКА (Москва) и "Киево" (Ит). Общият баланс на българина в клубните турнири на Стария континент е доста сериозен - 11 гола (4 в Шампионската лига) от 19 срещи.
Домовчийски премина в "Херта" през януари 2008-а за сумата от 1,6 млн. евро. Той играе вече трети сезон за берлинския тим. През този период вкара 15 гола за 53 мача.

Родителите строят кръчма
Родителите на Валери Домовчийски строят луксозна кръчма в един от кварталите на Раковски - "Парчевич".
Заведението работеше доскоро, но беше затворено за ремонт. В момента майстори се грижат за измазването на фасадата.
"Очакваме лятото да го отворим", признава майката Ели, която заедно със съпруга си Ангел ще въртят ресторанта.
Заведението притежава страхотен архитектурен стил, който се вписва в типичните за града строежи. Раковски е единственото изцяло католическо селище в България. Във всеки един от трите квартала има по една изключително красива катедрала.
"Когато има възможност, Валери ходи на църква в Берлин", споделя сестрата Ива.

Остава в "Херта"
Валери Домовчийски ще остане при всяко положение в "Херта" и през следващия полусезон. Това обяви треньорът на клуба Маркус Бабел.
Бившият германски национал заяви, че 24-годишният нападател няма да бъде продаван през зимната пауза.
"Валери, Адриан Рамос и Рафаел са бъдещето на клуба и ще се опитаме да ги задържим за възможно най-дълъг период - обясни Бабел. - Тези играчи се отличават от останалите. Искам да бъдат щастливи, за да не си мислят за други отбори. Ако този триъгълник продължи да играе в същия дух, ще се върнем в Първа бундеслига."
В момента "Херта" е на второ място в долния ешелон. Берлинчани изостават само на точка от лидерите "Ерзебирге Ауе".

Бабел го подкрепя
Треньорът на "Херта" Маркус Бабел застана до Валери Домовчийски, след като той не се качи на самолета за контролата със Сърбия.
"Решението беше изцяло на Домовчийски - обясни наставникът. - Каза ни, че в последните години запълва дупки и никога не играе във важни мачове. Ние нямаше да го спрем, ако беше решил да замине. Говорих с Лотар. Матеус иска да работи последователно. За нас темата не е приключила. Ще търся нов разговор с Матеус."

Лотар е непреклонен
Лотар Матеус остава непреклонен в решението си да не разчита повече на Валери Домовчийски.
Той постави бившия нападател на "Левски" редом до Димитър Бербатов, който категорично се отказа от националната фланелка.
"Още при първия разговор му обясних, че ако не дойде за мача със Сърбия, няма да го викам повече - аргументира се германецът. - Допусна грешка. За мен случаят е приключен. Уважавам решението му, но не мога да го разбера. Казах му много ясно, че няма право да пренебрегва националния отбор."

Маркус Бабел
Маркус Бабел
Семейното заведение в квартал "Парчевич".
Семейното заведение в квартал "Парчевич".
ПОДКРЕПА: Майката Ели обясни, че Валери никога не се е карал с никого през живота си.
ПОДКРЕПА: Майката Ели обясни, че Валери никога не се е карал с никого през живота си.
СЕМЕЙСТВО: Сестрата Ива живее с Валери в Берлин.
СЕМЕЙСТВО: Сестрата Ива живее с Валери в Берлин.