Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТАЛАНТИ: Иван Митев-Бербатов и Златко Митев-Гонзо се намират на терена и с вързани очи.
ТАЛАНТИ: Иван Митев-Бербатов и Златко Митев-Гонзо се намират на терена и с вързани очи.

"Ей, Бербатов, що не я даде на Гонзо", ехти агитката на селския отбор "Мътивир" от град Ихтиман.
Текат последните минути на поредния мач от Софийската областна група. Ихтиманци се представят отлично и печелят нови три точки към актива си.
Основна заслуга за това имат двамата братя Иван Митев-Бербатов и Златко Митев-Гонзо. Талантите са
невероятно технични
а прякорите им са лепнати още от деца.
"От ЦСКА съм, а брат ми е от "Левски", затова ни кръстиха Бербатов и Гонзо - споделя Иван Митев. - Караме се, когато има Вечно дерби. На терена се намираме и с вързани очи. Вкарвам повече от него, но когато останем двамата срещу вратаря, в повечето случаи му подавам. Ще се радвам, ако някой ден истинските Гонзо и Бербатов дойдат да ни гледат. Бих посъветвал Бербо малко повече да се раздава. Изглежда ми мързелив, но е много добре технически и играе страхотно с глава."
"Мътивир" е съставен изцяло от
ромски футболисти
които са жители на квартал "Изток". Единственото изключение е капитанът Красимир Янински. 38-годишният полузащитник е легенда в Ихтиман. Играл е за другия местен тим "Ботев", който се подвизава във "В" група.
"Заклаха ни жестоко в последния мач срещу другия лидер в групата "Рилски спортист - оплаква се Янински. - Пратиха ни поръчковия съдия Богомил Маринов-Мечката. Ще ни режат още през втория полусезон, за да не се доберем до второто място, което ни праща в плейофите за влизане във "В" група."
"Мътивир" срещу "Рилски спортист" беше дербито на последния кръг от Окръжната група "София-изток". До този момент двата тима
имат само победи
Домакин е ихтиманският клуб, а на градския стадион се събират 2000 зрители. Толкова публика не се събира за мачовете на шампиона "Литекс".
"След смъртта на Юри Галев "Рилски спортист" запазиха отбора и дори част от момчетата са на заплата, като Васко Киров, който беше голмайстор в "А" група - добавя президентът на клуба Борис Аргиров-Бони. - Още от предния мач ни клъцнаха. Играехме с другия отбор от Самоков - "Спартак". Бихме с 4:1. Техният вратар нападна с юмруци офанзивния ни халф Георги Ангелов, който вкара последния гол. Нашият естествено, че ще отвърне. Няма да се остави да му смажат главата. Изгониха ги и двамата."
Подготовката за дербито с "Рилски спортист" е много сериозна. За мача са активизирани 16 полицаи от Ихтиман. От Самоков идват още две коли със
служители на реда
"До 20-ата минута Богомил Маринов ни беше показал 7 жълти картона, което сигурно е световен рекорд - продължава президентът Борис Аргиров. - В 25-ата мин. изгони централния ни нападател. Първо беше получил жълт картон, защото си е говорил на цигански с момче от другия отбор. После и червен картон за игра с ръка пред тяхното поле. Малко по-късно имаше същата ситуация за футболист на "Рилецо", който също висеше, но не последва наказание. Малко преди края резултатът е 0:0. Ясно беше, че който пръв вкара - той печели. При едно меле пред нашата врата топката влезе пред вратата. След това в 85-ата съдията даде втори червен картон за наш играч, който подбутна един от лежащите техни футболисти. Най-смешното беше, че в 86-ата Мечката свири края на мача."
Публиката побесняла
от отсъжданията. Псувните и заплахите следват една след друга.
"Съдията със сигурност беше подкупен - категоричен е Иван Митов-Бербатов. - Свиреше 60:40 за "Рилецо"."
Феновете не искат да напускат стадиона. Вместо това блокират изхода.
"Реферът Богомил Маринов, който свири в "А" група, толкова беше пребледнял от страх, че с игла да го боднеш, нямаше да пусне кръв. Закле се повече да не идва на подобни мачове", разказват очевидци.

Интервю
Президентът Борис Аргиров-Бони: Наричат ни мангали и грозници

- Г-н Аргиров, как беше създаден ромският клуб "Мътивир"?
- В другия клуб от нашия град "Ботев" 70-80% от момчетата в юношеските формации са роми. Когато достигаха възраст при мъжете, не ги пускаха да играят заради етническия им произход. Ситуацията е същата до ден днешен. Другите не искат да играят с цигани и не им подават дори и да е добър футболист. Живко Шатъров, който се води наш треньор, регистрира официално клуба през 1990 г. Няколко пъти сме били около водещите места към последните кръгове, но ни пращаха съдии от София, които тотално ни смачкаха.
- Редовно ли ви режат реферите?
- Почти винаги играем срещу 14 души. Единственото изключение е арбитърът Никола Джугански, който свири 50 на 50. Когато гостуваме, феновете и противниковите играчи ни обиждат с думите цигани, мангали и грозници. Играят страшно грубо. Преди 4-5 години срещу "Искрец" на едно от нашите момчета му счупиха ръката с бутонки. В Горна Малина ни хвърлиха голям бой. Прекратиха мача. От БФС не ни присъдиха служебна победа, въпреки че по правилник те са виновни. Вместо това ни лишиха от домакинство за пет мача. Попитах БФС защо така постъпват - те ми отговориха неофициално: "Нали знаете, че вие сте цигански отбор."

 

Съблекални бонбон
Съблекалните на стадиона в "Ихтиман", където играе местният "Мътивир", са невероятно чисти и спретнати.
"Могат да ни завидят отбори от "В" и "Б" група - разказва президентът на клуба Борис Аргиров-Бони. - Нямате си представа на какви места играем. Понякога се събличаме на поляната. В Лесново, където играе местният "Титан", от терена излизат къртици."
Ихтиманският стадион е общинска собственост и се поддържа от домакин. На този терен са израснали таланти като бившия футболист на "Левски" Милан Коприваров и капитана на "Монтана" Даниел Гаджев.

300 лв. разходи на мач
Около 300 лв. са разходите за всеки мач в аматьорската група.
Сумата включва подсигуряване на полиция, линейка с медицински екип и такси на съдиите.
"В града има много бизнесмени, но никой не помага - споделя президентът на "Мътивир" Борис Аргиров. - Парите за спорт в Ихтиман са около 25 хил. лв. С тях развиваме волейбол, биатлон, шахмат и лека атлетика. Имаме много добри състезатели. При гостуванията на нашия тим кметицата Маргарита Петкова много ни помага с превоза."

Бой за Петровски
Скандалният бивш съдия Валери Петровски беше пребит в мач от окръжната група на "Мътивир" - "София-изток".

Арбитърът бил повикан да ръководи двубоя между "Левски" (Долна баня) и "Бенковски" (Костенец), който завърши 2:0 за домакините. След мача футболистите на гостите останаха недоволни от отсъжданията. Те нападнаха Петровски с жестоки удари. От БФС наказаха с лишаване от състезателни права за по една година двама от побойниците. Пострадалият съдия се закани да съди биячите.

Маргарита Петкова
Маргарита Петкова
Валери Петровски
Валери Петровски
ЛИДЕРИ: Ексцентричният тим на “Мътивир” е на второ място в окръжната група “София-изток”.
ЛИДЕРИ: Ексцентричният тим на “Мътивир” е на второ място в окръжната група “София-изток”.
Президентът Борис Аргиров-Бони
Президентът Борис Аргиров-Бони
Съблекалните на стадиона
Съблекалните на стадиона
ВЕТЕРАН: Капитанът Красимир Янински е единственият българин в ромския тим.
ВЕТЕРАН: Капитанът Красимир Янински е единственият българин в ромския тим.