Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТРЕС: Айсел Мустафова и дъщеря й Ширин потръпват при мисълта за полицейската акция.
СТРЕС: Айсел Мустафова и дъщеря й Ширин потръпват при мисълта за полицейската акция.

"ЖИВЕЕМ в ужас и унижения! Съсипаха ни живота. ще гоня до дупка виновниците, които ни причиниха това", споделя пред "168 часа" Айсел Мустафова от Кърджали. Тя и семейството й станаха жертва на полицейско нахлуване късно през нощта.
"Чувстваме се унизени от всичко, което ни се струпа на главите. Живеем в квартала от години. Всичките съседи ни познават и макар че се разбра за грешката на полицията, вече ни гледат с подозрение. С дъщеря ми изживяхме кошмар. Излезе, че едва ли не ние сме били проститутките, които полицаите търсят. Щях да полудея" - разказва Айсел Мустафова пред "168 часа". Допълва, че при всяко чукане на вратата

всички в къщата подскачат

"В началото не бяхме осъзнали какво точно ни се е случило. С времето усещането на страх и ужас се задълбочи. Дъщеря ми вече не иска да се прибира вкъщи", обяснява майката. Тя е силно притеснена за Ширин. След нелепата полицейска грешка момичето отива на гости при вуйчо си в Измир, Турция, за да се разсее. Родителите й се надяват, че смяната на обстановката ще помогне на дъщеря им по-лесно да преодолее случилото се, след като вече е минала

консултации с психолог

Ширин остава два месеца при роднините в Измир. Момичето крои планове да напусне България и да се изсели в Измир.
"Дъщеря ни влезе в университета с оценка 5,90 от изпита по биология. Беше приета и медицина, но се отказа, защото не може да гледа кръв. Избра биоинформатиката, тъй като това е модерна перспективна специалност. С нея може да се реализира в която си избере страна от Европейския съюз", казва Айсел Мустафова. С много усилия тя и съпругът й успяват да убедят дъщеря си да остане в България.
Ширин се връща в България, но все

по-рядко стъпва в родния си дом

След преживения стрес от полицейското насилие в Кърджали предпочита да учи и живее в Пловдив.
Междувременно в съда започва делото за сводничество срещу таксиметровия шофьор Джем Мустафа, с когото семейството й е объркано в нощта на полицейската акция.
"Синът ни Кадир дори не беше вкъщи, когато нахлуха полицаите. Викаха го в съда по делото на Джем. Съдията не го разпита, защото в показанията си Джем категорично твърди, че Кадир няма нищо общо с него. Синът ни е сериозно момче. Работи в отдел "Европроекти" в общината и не се занимава с престъпления", категорична е майката Айсел. Тя подчертава, че като гражданин и бивш служител на МВР

няма нищо против полицейските акции

Наясно е, че без тях не може.
"Сполетя ни изключително неприятна история, защото не беше спазен законът. Нито сме се съпротивлявали, нито сме пречили на полицаите да си свършат работата. Сега чакаме решение на съда. Не вярвам то да ни задоволи. Когато изчерпим възможностите в България, ще си търсим правата в Страсбург", обяснява Айсел Мустафова. Според адвоката на семейството - Елисавета Пенчева, при акцията полицаите нарушават реда за влизане в частен дом във времето между 22 и 6 ч. Както и правилата за боравене с оръжие, което в случая е проява на полицейска агресия спрямо Мустафови.

Просто грешка

ЖИВОТЪТ на семейство Мустафови се обръща с краката нагоре след полицейска акция на 23 юли. Тогава четирима цивилни служители на МВР нахлуват в дома на Мустафови посреднощ.
"Без да се представят, проснаха съпруга ми Сабахатин на земята. Насочиха пистолет в главата му. Не знаехме кои са. Помислихме, че са престъпници. Стресът беше ужасен, още треперя", разказва Айсел Мустафова. Притеснена от шума, дъщеря й Ширин изскача от съседната стая да види какво става. Ченгетата повалят и нея на пода. Същото се случва и с майката Айсел, докато се опитва да звънне в полицията и на съседите си. В суматохата няколко удара отнася и гост на семейството от Турция. През цялото време Айсел не престава да пита въоръжените мъже кои са. Те се представят едва когато съседка се притичва на помощ на Мустафови. Часове по-късно се разбира, че Мустафови са жертва на полицейска грешка. При спецакцията ченгетата объркват дома на бившите си колеги Мустафови с жилището на издирвания за сводничество таксиметров шофьор Джем Мустафа, който живее в съседен вход. Бойко Борисов се изказва възмутено за случилото се, но по-късно полицията са оневинени и всичко е замазано.