Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И в националния отбор  Холмар играе със синя фланелка. Снимка: фейсбук на Холмар Ейолфсон
И в националния отбор Холмар играе със синя фланелка. Снимка: фейсбук на Холмар Ейолфсон

За 9-а година поред "Левски" остана без трофей, но за сметка на това може да се похвали с нещо, което не му се бе удавало цели 20 г.

"Синият" тим ще има свой представител на световното първенство в Русия, което стартира на 14 юни. Това стана ясно, след като селекционерът на исландския национален отбор Хеймир Халгримсон обяви състава си от 23-ма футболисти.

Сред тях е защитникът на "Левски" Холмар Ейолфосон. 27-годишният исландец пристигна при "сините" след началото на сезона под наем от израелския "Макаби" (Хайфа). Ейолфсон много бързо стана титуляр в отбраната на италианския треньор Делио Роси, като до момента е записал общо 28 мача в първенството и турнира за купата с 1 гол.

Той получи повиквателни за първите 2 лагера на националния тим на родината си за 2018-а, а в крайна сметка и доверието да бъде в състава за световното. Така левскарят, който има 9 мача с 1 попадение за Исландия, ще бъде част от историческото първо участие на островната държава на мондиал.

На европейското във Франция преди 2 г. някогашното футболно джудже стигна до 1/4-финал, отстранявайки Англия и спечели симпатиите на много фенове от различни страни.

Преди Ейолфсон за последно представител на "Левски" пътува за световно първенство преди 20 г. Емблематичният голмайстор на "сините" Георги Иванов-Гонзо бе част от състава на България за мондиала във Франция през 1998 г. Нападателят обаче не влезе в игра.

В състава на тогавашния селекционер Христо Бонев имаше седем бивши левскари - вратарите Здравко Здравков и Борислав Михайлов, защитникът Гошо Гинчев и халфовете Златко Янков, Даниел Боримиров, Мариан Христов и Илиан Илиев.

От световното във Франция България няма класиране на голям форум. На мондиала в Япония и Република Корея през 2002 г. "А" група имаше представител чрез Макдоналд Муканси, който все още бе играч на "Локо" (Сф). Нападателят влезе като резерва при равенството 2:2 с Парагвай.

4 г. по-късно на световното в Германия вратарят на ЦСКА Оливер Ковачевич бе в състава на Сърбия и Черна гора, но не пази.

На мондиала в РЮА през 2010 г. "Славия" прати алжирския вратар Райс Мболи. Там той не пусна гол при нулевото равенство с родината на футбола Англия, а Лендън Донован му вкара в 91-ата мин за загубата с 0:1 от САЩ.

На полследното световно в Бразиля преди 4 г. Мболи отиде като футболист на ЦСКА. Той бе титуляр за Алжир и имаше солиден принос за първото класиране на страната си за елиминациите.

В 1/8-финала вратараят на "червените" направи 11 спасявания срещу бъдещия световен шампион Германия. Алжир падна с 1:2 след продължения, а Мболи бе избран за играч на мача.