Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нанга Парбат се смята за най-опасният връх от всички 14 осемхилядника. Британците го наричат "планината убиец", а нацистите "планината на съдбата". Деветият по височина връх е толкова коварен, защото алпинистите трябва да се справят с убийствен лабиринт от ледове и пукнатини.

Австриецът Херман Бул е първият човек, който стига до върха на Нанга Парбат през 1953 година. От този ден нататък близо 62-ма души са изгубили живота си, опитвайки се да покорят планината.

Там се губи и Боян Петров, който остава без контакт със света долу, в подножието на Нанга Парбат. По подобен начин през 1970 година по склоновете на планината се губи Райнхолд Меснер единственият човек, изкачил всички осемхилядници и превърнал се в икона за алпинистите по цял свят.

Петров е тръгнал по неговите стъпки - с мечтата да обиколи всички най-високи върхове. Но не само това е общото между тях - и двамата тръгват не само перфектно подготвени, но и без бутилки кислород.

Когато Меснер тръгва нагоре към върха на Нанга Парбат, той е заедно с екипа си и барат си Гюнтер. Двамата вземат решението да стигнат до върха заедно. Някои твърдят, че всъщност са се предизвиквали един - друг, но по думите на Райнхолд те тръгват към Нанга Парбат като приятели.

Движат се по по-лекия маршрут нагоре, ала умората успява да ги застигне. Гюнтер очевидно е мъчен и от височинна болест и върви няколко крачки зад брат си, който е твърдо решен да стигне върха. Малко преди да успеят обаче, се спуска лавина. Райнхолд се измъква на косъм, но брат му Гюнтер е отнесен от ледената маса. Така и не успяват да открият тялото му чак до 2005 година. Макар че е съсипан, а лавината е причинила жестоки щети и го е откъснала от света, Райнхолд се връща обратно към целта си. Шерпите му се връщат, ала той продължава. Близо 6 дни никой няма връзка с него. А условията, с които се бори, са немислими - почти няма какво да яде и пие. Халюцинира. Пръстите му почерняват заради студа.

Всички си мислят, че е загинал, но той успява да слезе жив на земята. Губи шест от пръстите си заради измръзването.

Връщането обратно в цивилизацията никак не е лесно. Всички, включително баща му, смятат, че Райнхолд е виновен за смъртта на Гюнтер. Години наред той се оправдава, обяснявайки, че е направил всичко възможно да го спаси. Някои го обвиняват дори в убийство, ала когато през 2005 г. трупът на Гюнтер е открит, теорията на алпиниста се потвърждава. Той наистина не е убиец.

Още по темата: 

Минга Шерпа: Утре тръгвам за Боян Петров. Той ми е като брат. Един от най-добрите

Боян Петров тръгва към върха с думите: Чувствам се много силен!