Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защото, ако не дай си боже се стигне до война, някой трябва да бъде мобилизиран и той трябва да знае как се зарежда автомат

Въпреки професионалната армия, която имаме, България не може да не осигури на момчетата си военно обучение. Защото, ако не дай си боже се стигне до война, някой трябва да бъде мобилизиран и той трябва да знае как се зарежда автомат.

Принципно съм много против казармата. Смятам, че моята служба във флота е била загубено време, да не говорим за едно изключително талантливо момче - художник, който беше застрелян при глупав инцидент. Вървял към караулното помещение, но минал по необичаен път, постовият чул шум, уплашил се и стрелял.

Инцидент като този показва пълното безсмислие и глупост в стремежа за възстановяване на наборната казарма.

Наистина е така, но е истина, че ако се наложи, трябва да има и кой да воюва. Затова военното обучение трябва да стане част от средното. Бездруго този напълно измислен 12-и клас е напълно лишен от съдържание.

Това загубено време може да се използва за военно обучение. Освен автомат има и други военни умения, които трябва да умее бъдещият запасняк. Идеалното време да бъдат научени е точно в гимназията, без да се губи допълнително време от живота - ненужно е да се затварят в казарми, които ще се превърнат в гнезда на порока. Важни са знанията и уменията, а дисциплиниращата роля на казармата е силно надценена. Моята първа среща с наркоманията беше в казармата ми. Старият ми войник беше наркоман, който крадеше медицинските комплекти. Това са едни бакелитови кутийки, в които има две спринцовки - едната с антибиотик, а другата с лидол (дериват на морфина). Целта на тези комплекти е, ако стъпиш на мина и кракът ти е откъснат, да не те боли и да няма инфекция.

Коментарът е от "24 часа"