Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костите и платът били скрити в глинена саксия под мраморна плоча зад олтара на 1000-годишна църква в Италия

Ватиканът изследва дали наскоро откритите мощи на св. Петър са автентични и доколко намереното парче плат с тях е действително от роклята на Света Богородица.

Първият избран апостол - рибарят Симон е разпнат на кръст в Рим по времето на император Нерон Август Цезар. Настоял да е с главата надолу, защото се считал за недостоен да бъде прикован на кръста както неговия спасител Исус Христос.

През 2013 г. Ватиканът обяви, че са разкрити костни фрагменти, които най-вероятно принадлежат на светията. Те обаче възродиха мистерията доколко мощите, които преди това бяха открити в кутия за обувки, действително принадлежат на този първи папа на Рим.

По време на възстановителни дейности в църквата "Санта Мария", която е на около 1000 години, работник открива кости, поставени в глинени саксии.

"На две от саксиите имаше надпис с имената на папите Петър, Феликс, Каликт и Корнелиус", обяснява работникът пред италианския канал RAI1.

Затова учените имат всички основания да допуснат, че те са на св. Петър, на още трима други папи и на четирима раннохристиянски мъченици.

Малко по-късно това се потвърждава и от надпис в древната църква, който също свидетелства на кои светии са ценните реликви. Описано е и парчето плат от роклята на Света Богородица.

Има още един факт, който подсказва, че останките са автентични. Те са открити точно зад олтара под мраморна плоча - това е най-святото място за всеки храм, където винаги се поставят мощи, които го освещават.

Те остават неоткрити дълго време, тъй като църквата била затворена преди повече от 30 години.

Веднага след откриването на останките, от Светия престол са поискали те да бъдат сравнени с мощите на Св. Петър, които се пазят във Ватикана.

Възниква логичният въпрос защо толкова ценни християнски реликви се съхраняват в тази църква, която е на около 1000 г., а не във Ватикана?

Според учени причината е, че по време на папа Урбан II, който е начело на църквата между 1088 и 1099 г. е имало гонения срещу последователите му, тъй като властта му е оспорена от Клемент III, подкрепян от британския крал Хенри IV.

Вероятно затова тази светиня е прикрита в малката църква до река Тибър.

Урбан II e известен и с това, че е вдъхновителят на кръстоносните походи. Той призовава всички да ги подкрепят и да се включат в тях, като обещава всеобщо опрощение на греховете.