Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арестуваха италиански мафиот с български паспорт в Мароко. Анджело е издирван от 22 години, разпознат е по отрязан среден пръст на лявата ръка Анджело Филипини бил издирван от 22 г. СНИМКА: Интерпол

Италианецът Анджело Филипини, издирван от 22 г. от властите от Милано, беше арестуван в Мароко. При залавянето му 72-годишният Филипини притежавал български паспорт с фалшиво име. Той обаче бил разпознат заради отрязания му среден пръст на лявата ръка. Филипини бил търсен от италианската прокуратура заради влязла в действие присъда за 11 години и 7 месеца затвор за международен наркотрафик.

Според италианските медии укриващият се Филипини бил открит от мароканските власти в крайбрежното градче Темара, на 15 км от Рабат. Там бил арестуван по искане на властите от Комо. Филипини е от северния град Комо, но бил свързан с нелегалния клан Спинела-Отина от калабрийската мафия Ндрангета. Той действал в Комо в началото на 80-те години на миналия век.

Италианецът бил заловен, след като през последните десетина години италианската полиция контролирала плътно движенията на семейството му. Навремето Филипини предоставил на клана от Ндрангета свой склад в община Ровеласка, до Комо, където бил складиран хероинът, получаван от турски трафиканти. За всяка пратка по онова време Филипини получавал по 30 млн.едновремешни лири, или по близо 15 000 евро. Той се занимавал и с пакетирането на дрогата, както и с предоставянето й за продаване на пазара, когато босовете от клана поискали това. Продавани били по 100-200 кг на месец. Филипини продължил да поддържа контактите си с Италия. В Мароко се подвизавал с български паспорт и с работата си на посредник в сферата на недвижимото имущество и строителния бизнес. Предстои Филипини да бъде екстрадиран в Италия.

Филипини е последният издирван италиански мафиот, осъден по т. нар. операция Смирне (Измир – бел.а.).Тя беше реализирана през 1998 г. в зоната на Джоя Тауро, до град Реджо Калабрия. Благодарение на разследванията на властите през 2007 г. 30 членове и сътрудници на калабрийската мафия бяха изправени на съд. През 2012 г. Касационният съд потвърди окончателно 7 присъди, сред които и тази на Филипини. Той обаче не е бил виждан от никого в Италия от 1996 г. досега.

Още четете:

Желяз Андреев: Аз съм затворник заради червената бюлетина в Интерпол

Сергей и Юлия Скрипал са отровени с доза от 50 до 100 грама „Новичок“ в течно състояние