Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Ханджийски, който бе временен началник на ДАИ - Кюстендил, излезе на свобода срещу 5000 лв. гаранция.  СНИМКИ: АВТОРЪТ
Бойко Ханджийски, който бе временен началник на ДАИ - Кюстендил, излезе на свобода срещу 5000 лв. гаранция. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Транспортни фирми плащат по 300 евро на 11-те инспектори в Благоевград, за да “спасят” глоби за хиляди

Камери и записващи устройства няколко месеца са "следили" инспектори от ДАИ-Благоевград, докато се стигне до масовия арест миналата седмица на организирана престъпна група за получаване на подкупи.

На 24 април точно в 9 ч. сутринта сградата на областния отдел на "Автомобилна инспекция" бе атакуван от десетки антимафиоти от София, разследващи и спецпрокурори. Само за час оттам бяха изведени с белезници близо 20 служители.

По същото време други служители от ГДБОП прибраха за разпити и трима счетоводители от Благоевград и Петрич. След 24-часов престой зад решетките и даване на показания прокуратурата поиска постоянна мярка "задържане под стража" за 10 даяджии. Един изпадна в шок и бе настанен в отделение на благоевградската болницата. За него тепърва ще се правят експертизи дали може да носи наказателна отговорност. Спецпрокуратурата повдигна обвинения на Ангел Янчев, Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Бойко Ханджийски, Красимир Иванов, Георги Глинджурски, Росен Марков, Петър Денишев и Димитър Туджаров.

Засега няма обвинен лидер на ОПГ,

казаха от държавното обвинение.

Инспекторите са осъществявали функции по контрол на дейността на транспортни дружества. Според наблюдаващия прокурор Петър Белчев служителите са взимали от 300 до 600 евро подкупи от собственици на транспортни фирми, за да не им съставят наказателни постановления за нарушения на Закона за автомобилните превози.

"Обвинените са осъществявали функции по контрол на дейността на транспортни дружества. Средно дневно сумата, която е разпределяна като подкупи, за да се извършва тази дейност, е от порядъка на 1200 евро", каза Даниела Начева, зам.-ръководител и говорител на спецпрокуратурата.

Първите данни за искани суми постъпили от оперативни източници в звеното БОП-Благоевград в началото на ноември м.г. Още тогава е започнало разработването на групата на инспекторите.

По неофициална информация към тях са приложени широк набор от специални разузнавателни средства. Имало поставени

камери и записващи устройства в кабинети,

както и в една от стаите на последния етаж, наричана "гълъбарника", където били разпределяни парите. Събран бил богат видеоматериал. Говори се, че и един от служителите в ДАИ е съдействал на разследването и е станал свидетел, като е дал своите показания на човек "отвътре".

Парите били предавани подмушнати в плик под документите на проверяваните фирми.

Инспекторите са работили в екипи от по двама души в рамките на един месец. След това са били премествани на ротационен принцип. Транспортните фирми, основно гръцки, са получавали известия от инспектор, че ще им бъде извършена проверка. В тези известия са били посочвани необходимите документи, които те следва да представят за осъществяване на тази проверка.

Документите са били представяни на място в работните помещения на тези инспектори. Когато се установява сериозно нарушение, за което следва санкция от порядъка на няколко хиляди лева, вместо това се е съставял акт за друго по-дребно нарушение, което пък се глобява с около 200 лв.

"Обикновено това били изтекли срокове на годишни технически прегледи. Имало е и случаи, при които, за да се стигне до малка глоба, самите инспектори подправяли товарителници, така че да се окаже, че към датата на извършване на съответния транспорт транспортното средство е било с изтекъл годишен технически преглед", обясни прокурор Начева.

Така се отчитала активна дейност

по контрол на тези транспортни фирми, а от друга страна сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани.??От десетимата, за които спецпрокуратурата поиска постоянен арест, съдът уважи искането за шестима. Другите - Бойко Ханджийски, Красимир Иванов, Росен Марков и Ангел Янчев, са освободени под парична гаранция от 5000 лв.

Ханджийски е бивш временен началник на ДАИ-Кюстендил.

По неофициална информация, и по времето, когато са действали СРС-тата, той е бил на работа в Кюстендил.

Ангел Янчев пък е в системата на ДАИ от 2012 г. Той е съпруг на прокурор Ирина Арменова от Специализираната прокуратура. За Росен Марков пък се знае, че е брат на главния секретар на Министерството на транспорта Иван Марков. "Наказателната отговорност е лична за лица, които са извършили престъпления. Специализираната прокуратура не покровителства никого, включително и близки на нейни служители.

Факт е, че едно

от лицата е съпруг

на прокурор

от Специализираната прокуратура. Това е факт, но е факт и че това лице към момента е с повдигнато обвинение и ще носи отговорността в зависимост от това какви доказателства се съберат, както ще бъде за останалите привлечени към наказателни отговорност лица", коментира шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев.

Смята се, че по никакъв начин прокурор Арменова не е знаела или подозирала за това какво прави съпругът й.

Гешев уточни, че още в деня на провеждане на акцията прокурорката е в отпуск. Потвърди и че друг от обвинените е в роднински връзки със служител от Министерството на транспорта.

Защитниците на обвиняемите реагираха срещу обвинението на спецпрокуратурата за Организирана престъпна група, защото инспекторите работели в екип по двама. Наказателните постановления пък се подписвали само и единствено от началника на ДАИ.

Четете още:

Счетоводителите, задържани при акцията в ДАИ, пуснати на свобода, свидетели са

1 200 евро на ден прибирали подкупните даяджии от Благоевград