Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: "24 часа"/Архив
СНИМКА: "24 часа"/Архив

По 1 200 евро на ден си делели служителите на ДАИ-Благоевград, които вчера бяха задържани. Те ги взимали от местни транспортни фирми, предимно на чужди граждани, за да не им налагат солени глоби за нарушения. Те посочвали малки нарушения, които се наказват с глоба от около 200 лева, и изнудвали фирмите, за да не посочат големите нарушения. Схемата бе разказана от Даниела Начева, зам.-шеф на специализираната прокуратура.

10 инспектори са задържани за 72 часа. Те ще бъдат обвинени в участие в престъпна група. Инспекторите осъществявали контрол на транспортни дружества. Те работели в екип от по 2-ма човека за срок от месец, после били прегрупирани. Транспортните фирми получавали известие за проверка, която можела да бъде планова, комплексна или по сигнал.

Преди проверката фирмите получавали известия какви документи да предоставят. при представянето на документите, под тях пъхали плик с пари. От своя страна инспекторите замествали сериозните нарушения, извършени от фирмите, с дребни такива - от една страна, за да демонстрират дейност, а после изнудвали фирмите да си платят, за да не им посочат сериозните нарушения. обикновено с инспекторите общували счетоводители, тъй като собствениците на фирмите и управителите били чужденци.

например едно дребно нарушение, което било посочвано и се санкционирало само с 2 00 лева било за това, че превозното средство не е минал годишен технически преглед. Даниела Начева посочи и случай, в който счетоводителят е съобщил на управителя на транспортна фирма, че му искат подкуп. Той отказал да го даде и за да не санкционират фирмата, счетоводителят дал от себе си парите.

Да ден проверки извършвали по 2 екипа. Те работели в съседни стаи. Там в кабимнетите си получавали подкупите си. Случвало се дори представители на 2 екипа да излязат от кабинетите си и да се консултират за исканите рушвети.

Както по-рано "24 часа " съобщи сред арестуваните е съпругът на прокурорка от специализираната прокуратура и братът на гл. секретар на Министерството на транспорта.

"Ние не разследваме роднински взаимоотношения. Не сме във времената на Сталин, когато роднините бяха разследвани и дори наказвани със смърт. Наказателната отговорност е лична", коментира шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

"Факт е, че съпруг на прокурор е с мярка за неотклонение 72 часа. Факт е и че всичко това се е случило, но нямаме доказателства тя да е знаела той какво прави. От вчера прокурорката била в отпуск.

Както обикновено той не спомена имена нито на задържаните, нито на прокурорката и главния секретар на Министерството на туризма.