Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган се държи за сърцето, докато слуша химна в Измир.
Реджеп Ердоган се държи за сърцето, докато слуша химна в Измир.

Турският президент чака рекордна победа на изборите

Реджеп Ердоган се закани да направи плавателен канал, успореден на Босфора, при откриването на предизборната си кампания в събота.

Турският президент очаква партията му да спечели предсрочните избори на 24 юни с рекордно мнозинство, съобщи ТАСС.

Ердоган обяви на митинг в Измир, че основен приоритет на новия му мандат ще е започването на работата по канала “Истанбул”. Той ще бъде дълъг 45 км и ще преминава през центъра на най-големия турски град, за да отклони част от корабоплаването от Босфора.

“Заедно ще напишем запомнящата се история на 24 юни. Изправени сме пред нов път. Турция ще премине към нова административна система на 24 юни. Няма да вземем само президентството, трябва да постигнем и непреодолимо мнозинство в парламента като обществен съюз”, заяви Ердоган.

Турският президент заяви, че Истанбул ще играе решаваща роля за изборите на 24 юни.

“Истанбул е много важен за новата административна система. Както Истанбул расте, така ще го прави и Турция. 98 от 600-местния парламент ще бъдат избрани от Истанбул. Каквото каже Истанбул, Турция ще следва”, заяви Ердоган. Населението на 15-милионния турски мегаполис ще се повиши с 1/3 за по-малко от 20 години, съобщиха експерти по градоустройството, цитирани от Ройтерс. Това ще стане под въздействието на миграцията от селата и заселването на бежанци от Сирия.

Ердоган е предизвестен победител на президентските избори, след като получи подкрепата на третата по големина формация в страната - Партията за националистическо действие.

Според новите промени в закона депутатите се увеличават от 550 на 600, президентски и парламентарни избори ще се провеждат на всеки 5 години, а президентът ще може да остане част от своята партия. Постът премиер се премахва.