Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Коя е жената заради която Бойко Борисов се разплака? Красимира Обретенова

„Искам да видите какъв е случаят с тази жена, с това дете. Кой е този ненормален администратор тези хора да ходят напред-назад, той не просто трябва да се уволни. Не може да ми го побере акълът. Гледах я, ревах да го гледам. Кой е този администратор, малко човечност няма ли. Какви са тези хора, заплати от държавата вземат. Малко човечност няма ли“, възмутен и почти разплакан каза премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на заседанието на правителството днес.

Майката, за която говори, е Красимира Обретенова. Красимира Обретенова е председател на родителската организация на семейства с деца с увреждания и техни приятели „Св. Мина” - Добрич. Спечелила е съдебно дело срещу МТСП за административен тормоз и липса на безплатен достъп до помощни средства за деца с церебрална парализа. 

Днес по Нова тв тя каза, че ще емигрира от България, за да може детето й с увреждания да получава адекватни грижи. Напуснала е родния Добрич само за да е по-близо до здравните грижи в София. Обаче не ги е получила и утре заминава за Холандия.

"България изостави мен и детето ми, аз изоставям нея”, заяви Красимира сутринта пред Нова тв. Детето й се казва Пасионария и е на 16 години. Родена съвсем здрава, но като бебе менингит й нанася непоправими увреждания. „Това е моята форма на протест, аз не мога да направя нищо повече”, заявява Красимира.

В продължение на 16 години е вярвала в обратното. Красимира е сред първите родители на деца с увреждания, които излизат на протест. „Проблемът не е в увреждането на децата ни, а проблемът е в системата”, смята Красимира.

Преди 8 години решава да е по-близо до системата и до всички здравни и социални институции и се мести да живее в София. Но по думите й се сблъсква с абсурд след абсурд.

„Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи”, обяснява Красимира.

Тя е жената, осъдила соцалното министерство за начина, по който предоставя помощни средства. Но казва, че от това не последвало нищо.

„Моята дъщеря получи сколиоза заради скапаната социална количка”, заявява Красимира. Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са защото ще ходи, а, за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионара, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависи и парите, които получава от държавата.

А само едно шише със специална храна на Пасионара струва 7 лева. На ден са й нужни три или 21 лева, 600 на месец...

„Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК”, заявява Красимира.

Заради всичко това тя не пропуска нито един протест на площада през последните 15 години. Досега.

„За мен емигрирането е начин на протест. Не искам да участвам повече в издръжката на тази администрация”, заявява Красимира.

Преди два месеца се връща в Добрич и във Facebook се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да оцелее детето им. Красимира ще последва примера им утре.

Коментара ()

Вашият коментар