Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Башар Асад и Владимир Путин обсъждат плановете за военни действия срещу противниците на режима.
Башар Асад и Владимир Путин обсъждат плановете за военни действия срещу противниците на режима.

Опасяват се от глобален конфликт, защото са намесени и двете суперсили САЩ и Русия

Страната разделена поне на 4

Москва и Вашингтон се пазят от директен сблъсък

Във войната в Сирия са въвлечени много страни и групи и това може да я превърне в глобален конфликт, още повече че пряко участват и двете свръхсили - САЩ и Русия.

Територията на арабската държава в момента е

разделена най-малко на четири

Най-голяма част от нея - на запад и на юг, контролира правителството на Башар Асад с помощта на Русия и Иран. Области на север се управляват от турци, САЩ работят с кюрдските милиции на изток, а фундаменталистите от "Ислямска държава" вече са ограничени в малък периметър.

Кои са основните играчи в сирийската битка, за какво се борят и кой кого подкрепя.

Режимът на Асад

Сирийският президент е абсолютно сигурен, че ще оцелее на поста си с помощта на Русия и Иран. Целта му е първо да се консолидира в западната част на страната, като елиминира съпротивата, а после да се насочи към увеличаване на властта си и на изток. Едва ли ударите на САЩ, Франция и Великобритания ще отслабят хватката му, коментира в. "Гардиън". Според изданието употребата на химически оръжия показва желание да се постигне целта чрез терор и на минимална цена.

Русия

Битката в Сирия е важна за Владимир Путин, който иска да притежава имидж на държавник, върнал Русия отново в групата на Великите сили. И иска Западът да се съобразява с интересите му в Близкия изток. Москва се включи в защита на Башар Асад през 2015 г., когато ИДИЛ бе в разцвета на силите си, а САЩ помагаха на сирийските кюрди и местните милиции.

Освен политическото изтласкване на опозицията и "Ислямска държава" Кремъл има и икономически план - да печели от търговията с природен газ на територията на Сирия. Русия вече построи два газопреработващи завода в изпълнение на договор с Башар Асад.

Владимир Путин обаче не е решен да стигне до крайност в битката за територии в Близкия изток. Руският президент бе принуден да остави войските си да пасуват по време на въздушните удари на САЩ, Великобритания и Франция въпреки заканата си, че ще свали всяка ракета или самолет, дръзнал да нападне Сирия. Това показва, че Кремъл няма намерение да се конфронтира директно със САЩ, защото това би означавало трета световна война.

САЩ

Доналд Тръмп и предшественикът му Барак Обама също внимават да не настъпят руснаците, така че да се стигне до глобален конфликт. Някои медии написаха, че Путин е бил предупреден за местата на ударите, за да изтегли войските си оттам и да няма директен сблъсък между двете суперсили.

Това правило за мълчалив мир между Вашингтон и Москва се спазва и от сухопътните войски на САЩ в Сирия, които подкрепят местните милиции в битката им с ИДИЛ. Те обаче не влизат в конфликт със силите на Асад и съюзниците им от Русия и Иран, пише "Ню Йорк таймс".

Миналата седмица американският президент заповяда въздушни удари срещу три бази, за които се предполага, че произвеждат химическо оръжие. Мантрата на администрацията на Тръмп е, че само от Сирия може да се победи "Ислямска държава".

Но интересът на Вашингтон не е много по-различен от този на Москва. Според руския външнополитически експерт Григорий Яригин САЩ искат да контролират нефтените територии.

Той прогнозира, че съвсем скоро ще се появят фирми с американски капитал, които ще поискат да усвояват природните ресурси и упражняват контрол над териториите с нефт.

Великобритания

Лондон иска да възвърне партньорството си със САЩ, след като през 2013 г. отказа да влезе във военна операция след първото химическо обгазяване в Сирия. Кралството трябва да поддържа и статута си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

А след Брекзит е все по-ясно, че на Великобритания й трябват съюзници.

Франция

Еманюел Макрон бе категоричен, че употребата на химическо оръжие трябва да се накаже. Париж разглежда участието си като шанс да възвърне статута си на велика сила чрез политика срещу тези оръжия. Париж се чувства длъжен да влезе в битката срещу ИДИЛ, защото е една от основните мишени на "Ислямска държава".

Турция

Турция граничи със Сирия и напредва в територията на съседката си, защото се опасява, че конфликтът може да засегне и нея. Реджеп Тайип Ердоган се опасява, че кюрдското малцинство в неговата страна може да се присъедини към сирийските си сънародници и да образуват независима държава. А тя би била заплаха за националната сигурност на Турция. Може да поискат отцепване на територии.

С операция "Маслинова клонка" президентът се опитва да отвоюва територии от кюрдите, които са партньори на САЩ в битката срещу ИДИЛ. Така Ердоган рискува конфронтация със САЩ.

Иран

Страната помага със сухопътни войски, пари и бойци на Асад. Евентуалното му падане от власт и управление от сунити е стратегически кошмар за шиитски Иран, който е готов да направи всичко, за да не се случи това.

Техеран обаче използва сирийската територия като зона, през която може да снабдява с оръжие и средства ливанската военна групировка "Хизбула". Така осигурява битката й срещу Израел.

Иран явно също не търси конфронтация със САЩ, защото не реагира на въздушните удари, въпреки че е смъртен враг на съюзника им Израел и се е

заканил да

го унищожи

Еврейската държава участва индиректно в конфликта, защото се опасява, че Иран може да започне удари към територията й от Сирия.

Защо е войната в Сирия, четете тук.

За тайната армия на Путин четете тук.

Доналд Тръмп много внимава да не се конфронтира директно с Русия.
Доналд Тръмп много внимава да не се конфронтира директно с Русия.