Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основният ефект от ударите на САЩ срещу Сирия е върху ООН. Тази организация е все по-често пренебрегвана, а никой не може да я замести засега. И това увеличава риска за света, вместо да го намалява.

Това заяви президентът Румен Радев в коментар на ударите срещу Сирия. Той отговори на въпрос на студент по време на дискусия в рамките на Младежкия икономически форум, който се провежда в УНСС.

Такива конфликти се измерват чрез ефекта им. В случая военният ефект е пренебрежителен, финансовият е минус половин милиард, а политическият е основно вътрешен за държавите участнички, коментира Радев.

Той изцрои няколко разлики между конфликтите в Сирия и Либия преди време. Голямата разлика с Либия е, че Асад е подкрепян от Русия с военна мощ и присъствие. Не може в тази ситуация да се прилагат стратегии от минали конфликти, защото те могат да ни изправят пред още по-големи предизвикателства, предупреди Радев.

Политиците все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби и друга техника, за да реализират политическите си амбиции. Но трябва да те има предвид, че тази техника се управлява от хора с техните настроения и страхове. И само една грешка, и сме на прага на директен сблъсък, предупреди държавният глава. Той призова за по-малко оръжие и повече диалог.

Ударите в Сирия не са били съгласувани от партньорите ни с нашата страна, стана ясно още от думите на Радев пред журналисти след лекцията.

Не беше съгласувано, но българските службите успяха да си свършат работата и са успели да предупредят българските граждани там, обясни президентът.

Не става въпрос за доверие, а ясно показва коя държава с какъв военен капацитет разполага, допълни той.

Радев обясни, че темата на КСНС ще е националната сигурност, защото това винаги е актуален проблем във все по-влошаващата се среда за сигурност.

Ще се обсъдят мерките, предприемани от България за неутрализация на рисковете и заплахите. Президентът очаквал правителството да каже какво е изпълнено от първия КСНС.

Ще бъде обсъдена обстановката не само в Сирия, но и на Балканите. Какви програми разгръщат съседите и какво правим ние. Колективната отбрана не неглижира изграждането на наш собствен отбранителен капацитет, каза Радев.

На въпрос за отношенията с Русия държавният глава обясни, че българският културен и цивилизационен принос не може да става залог на политически предпоставки. Точно във времена на конфронтация трябва да търсим диалог, общ интерес в борбата с тероризма, как да снижаване напрежението, каза той.

Радев обясни, че програмата за посещението му в Русия още се уточнява, но щяло да е на 21 и 22 май. Посещението на руския президент пък била обсъждано по принцип, все още нямало точни дати.