Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За дефицит на детски лекари в цялата страна съобщи Българската педиатрична асоциация. Някои лични лекари отказват да записват деца, защото не са сигурни, че могат да ги обслужват добре.

С 405 по-малко са педиатрите от стандарта за Европа, каза още през 2016 г. бившият здравен министър Петър Москов. У нас в момента има 1400 детски лекари от общо 2100 според регистъра на лекарския съюз. 20-30% от тях са в пенсионна възраст, а някои са и над 70-годишни.

“Те постепенно се оттеглят и на мястото им идват младите лекари. В тяхната програма обаче обучението по педиатрия е само 9 седмици. Това означава, че нямат достатъчно подготовка. Те не са виновни, такава е уредбата в държавата”, каза доц. Димитър Калайков от детската болница “Проф. Иван Митев”.

“Педиатърът се занимава както с болните, така и със здравите деца. Той трябва да знае всички особености в развитието им, за да може да открие отклонения. Най-трудни са първите 5 г. от живота - времето, в което се проявяват повечето хронични болести”, обясни шефът на асоциацията проф. Пилософ.

Друг проблем при педиатрите е ниското заплащане. Парадокс е, че сега млад специализант получава 2 минимални заплати, а неговият учител с 15-20 г. стаж е със заплата 800-900 лева.