Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как умря Юрий Гагарин: Витаят съмнения, че е загинал при тренировъчния полет

Навършиха се 50 г. от смъртта на първия човек, летял в Космоса. Юрий Гагарин е запомнен с пленителната му усмивка, зад която обаче се крият стаен гняв и потиснатост.

Говори се, че веднъж в гнева си плиснал чаша вино в лицето на съветския вожд Брежнев, когото обвинявал за смъртта на Владимир Комаров - първия загинал в Космоса. Според агента на КГБ Вениамин Русаев (в книгата “Юрий Гагарин. Истината зад легендата”) още при подготовката станало ясно, че полетът на Комаров едва ли ще успее, но Брежнев настоял. След това Гагарин казвал пред приятели: “Ще се добера до него и ако открия, че е знаел за ситуацията и въпреки това е позволил всичко това да се случи, знам точно какво ще направя.” Русаев смятал, че космонавтът иска да “фрасне юмрук” в лицето на генералния секретар, но не допускал, че ще се осмели. Вместо това Гагарин го полял с вино и така повикал смъртта си.

На 27 март 1968 г. при тренировъчен полет самолет МиГ-15 с пилот полк. Гагарин и инструктор полк. Серьогин се разбива в 10,31 часа в района на Новосьолово на 18 км от град Киржач. Официално е съобщено, че самолетът извършил рязка маневра, завъртял се, влязъл в свредел и се разбил. Странно, защото и двамата са били опитни летци, времето било хубаво и нямало авария.

Години по-късно близките на Гагарин казват, че той умира не заради пилотска грешка, а защото открито е обвинил Брежнев за смъртта на Комаров.

Има и други версии. Докато е на почивка във Форос, Гагарин скача от втория етаж. Получава рани по лицето и крайниците, правят му операция и остава в болница повече от месец. Можело е да умре, казват лекарите. Според едни това е опит за самоубийство. Но според други Гагарин се е напил и отишъл в стаята на красива медицинска сестра. Съпругата му нахлула и той скочил през балкона. Биографите Джейми Дорън и Пиърс Байзъни цитират думите на тази медицинска сестра:

“В живота има хора, особено мъже, които постоянно търсят приключения. Юрий Гагарин бе такъв. Между нас не е имало нищо и той нямаше какво да крие от съпругата си Валентина. Просто се перчеше и се държеше детински.”

И за пиянството на Гагарин се носят легенди. След полета в Космоса животът му се променя изведнъж. Командирът на космонавтите ген. Каманин пише в дневника си: “Не искам да съм лош пророк, но той (Гагарин) пие доста. На върха на славата си е, носи голямо морално бреме, знае, че всяка негова стъпка се следи. Ще минат година-две и ще започне да недоволства. Това се вижда дори в семейния му живот. Той не уважава съпругата си, понякога я унижава, а тя няма образованието или социалните умения, за да му въздейства.” Години наред Гагарин е развеждан като кукла от държава в държава, за да се среща с всички, които искат да го видят. А това са милиони хора в над 30 страни. Стигнал до Япония и Индонезия, като понякога имал по 15 срещи на ден. Не само всякакви съветски началници държали да поговорят с него, но и президенти, артисти, музиканти, учени. Гагарин става най-известният човек в света, но славата го потиска.

Дорън и Байзъни пишат: “На тези турнета от него се очаквало да пие всеки път при тостовете в негова чест. Това, съчетано с напрежението на безмилостната му обществена програма, го подвело да пие повече.” Според авторите е възможно да е станал алкохолик.

В книгата “Мистерията около смъртта на Гагарин” Сергей Лексов пише: “След катастрофата на Гагарин и Серьогин плъзна слух, че двамата са били пияни. Предната вечер са празнували 50-ата годишнина на свой колега.”

Най-тежкият удар за Гагарин е, че не го включват в нова мисия в Космоса, каквато е мечтата му. Смятали го за твърде ценен, за да се рискува. Сложили го да обучава космонавти, но той писал до държавната комисия: “Не може да ми забраните да летя. Ако спра да летя, няма да имам моралното право да водя други хора, чиито живот и работа са свързани с летенето.”

Има и версия, че Гагарин излетял в секретна мисия до Луната, но тя била неуспешна.

Коментара ()

Вашият коментар