Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дария Митина
Дария Митина

"Серьожа беше един истински талант в купоните. Пиеше наравно с нас, руснаците, но нито веднъж не залитна и не падна под масата. Очите му оставаха бистри, гласът спокоен, а стъпката му твърда.
След дълги и страшно весели купони Серьожа ставаше, сякаш нищо не е било и отиваше да си върши работата", разказва за пръв път пред "168 часа" Дария Митина - бивша студентка на Сергей Станишев в Москва. В края на 90-те години бъдещият премиер започва да следва в школата за политически изследвания в Москва, а след това и преподава в същия институт. Още в началото Станишев прави впечатление на състудентите си с непринуденото си държание и веселия си нрав. Много скоро те се решават да го поканят на купон и той не ги разочарова.
"Нямахме никакъв проблем да се сприятелим с Серьожа. Той говореше по-добре руски от приятелите ми, които са се родили тук. Нямаше и следа от акцент. Много бързо стана един от нас. С часове говорехме за политика. Казваше ми: "Дария, готви се дълга окопна война. Не знам дали някога ще излезем от опозиция", разкрива какви са били мислите на бъдещия премиер Дария Митина.
След дългите политически беседи на младите съвсем естествено им идвали идеи и за купон. И Станишев отново защитавал своята чест, оставайки до края на масата.
"Серьожка беше талантлив пияч. Ходехме във ведомственото ресторантче на института, което се казваше "Веселата бъчва". Пиехме предимно бира, но понякога си вземахме и водка. Сергей можеше да пие до сутринта, но по нищо не личеше колко алкохол е употребил. Вярно е, че понякога пропускахме лекциите на следващия ден, но това беше рядкост. Станишев не изпускаше нещата от контрол. Сега си мисля, че тогава е показал качества на добър политик. Със сигурност по-късно му се е налагало да ходи по приеми и тържества и да пие алкохол, но на него това не би му попречило да взема винаги трезви решения", убедена е Дария Митина. Тя разказва, че след връщането си в България Станишев продължава да си поддържа връзките с нея, въпреки че двамата не са имали "по-специални" взаимоотношения.
"Сергей винаги идваше сам на купоните. Жените го харесваха, но не съм го виждала с приятелка." След година Дария и Сергей отново се чуват. Тя го моли да й изпрати албум на трио "Ритон", които са доста популярни сред руската младеж.
"Сергей знаеше десетки руски песни. Най-добър беше в старите военни шлагери. Изпълняваше ги с необходимия патос и хората обичаха да го слушат. Най-интересното е, че помнеше текстовете от първата до последната дума.
"Разплаках се от радост, когато разбрах, че е станал министър-председател на България. Знаех си, че един ден ще постигне мечтите си. После много страдах, че опозицията го напада. Доколкото разбрах, е имал проблеми със своя министър на вътрешните работи и той го е провалил", завършва Дария Митина.

Като Корадо Катани

ОСВЕН ненадминат певец и купонджия Станишев се слави и като страхотен играч в изключително популярната в Русия игра с карти "Мафия".
"По едно време започнахме да му викаме Корадо Катани. Винаги разбираше кой е мафиот. Самият той запазваше непроницаемото си изражение дори в най-напрегнатите моменти от играта. Не можехме да разберем какво мисли и чувства. И това му качество със сигурност му е помогнало в политиката", убедена е неговата състудентка Дария Митина.

Гъби в гората

СРЕД талантите на бившия премиер е откриването на гъби, убедена е Дария Митина. Близо до Московския институт по политически науки се намирала дългогодишна гора.
"Серьожа често ходеше там след часовете. Той просто имаше талант да открива гъби. Винаги успяваше да ги намери, макар да бяха скрити под десетки листа. Отдалече ги набелязваше", спомня си талантите на Сергей Станишев Дария Митина.

 

Сергей Станишев
Сергей Станишев