Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рецидивистът изпълнявал мокри поръчки на местен бос

Още преди година в МВР имало сигнал, че известният бандит подготвя бягството си

Бягството на Владимир Пелов и съкилийника му Радослав Колев е финансирано от ботевградски бизнесмен, за когото беглецът е работил, докато е бил на свобода, и е изпълнявал негови поръчки за палежи, рекет и дори убийства, които още се разследват. (Виж текста долу)

Това е една от версиите, по които работят в МВР, научи “24 часа”.

Бизнесменът

е разпитван

още в първите часове след бягството на рецидивиста Пелов. Заедно с него показания са дали синът на беглеца, който носи неговото име, братя с фамилия Ерменкови и още няколко души от обкръжението им.

“Ако не изляза от затвора, той ще влезе при мен, защото знам за много престъпления”, заканвал се Пелов.

Докато беше под домашен арест, Владимир Пелов беше подозиран за серия от престъпления в Ботевград, които още не са разкрити. За поръчител се сочи точно бизнесменът, който официално се занимава със земеделие, хазарт и ресторантьорство.

Двамата са

близки приятели

от години

След като Пелов влезе зад решетките през март 2016 г., синът му често бил засичан в компанията на боса, а колата му - в двора на къщата му.

Владимир Пелов-младши все още бе в ареста вчера следобед, а останалите бяха освободени. Той е човекът, който най-често е регистриран в софийския затвор за свиждания с баща си.

В кримиконтингента на Ботевград се знае от година и половина, че Пелов подготвя бягство.

Две седмици преди да духне от пандиза, Владимир Пелов е бил особено активен в килията си, сочат данни от разпитите на другите затворници. Бягал на място, обикалял килията на бърз ход, правел лицеви опори. Усилените тренировки направили впечатление на останалите. Освен това Пелов бил един от най-активните във фитнеса, когато имал възможност да тренира.

Поне десет са устните сигнали към администрацията, че той подготвя бягство от затвора, твърди източник на “24 часа”. Само един от тях е оформен в писмен вид до МВР. Полицаите, които работят със затворници, са проучили казуса тогава. Поведението на Пелов било следено, но нямало нищо притеснително.

Имахме оперативна информация от миналото лято за бягството на Пелов и и бяха предприети необходимите мерки, потвърди в парламента и вътрешният министър Валентин Радев.

“Реакцията на

ръководството

тогава е била

този човек да

бъде спрян

от работа в затвора, където знаете, че режимът не е толкова строг”, каза и правосъдният министър Цецка Цачева. (още от техните изявления - на 4-а и 5-а стр.)

В последната година рецидивистът, който е известен като опитен манипулатор, се сближил с 20 г. по-младия Радослав Колев. 

РАДОСЛАВ КОЛЕВ
РАДОСЛАВ КОЛЕВ

След бягството от затворническата администрация са убедени, че Пелов го е обработил и уговорил за бягството, защото му трябвало съучастник. Колев излежава присъда за убийството на хомосексуалист и опит за убийство на партньора му през 2014 г.

Двамата направили много хитър план за бягство.

Към 15,45 ч на 3 април Пелов и Колев напуснали килията си и под конвой били съпроводени на първия етаж на затвора. Наредили се на опашка заедно с други пандизчии пред стая, от която да получат пратка от близките си. На двамата съкилийници

близките им

изпратили колет

с телевизор

Всеки багаж, който съдържал електронни уреди, обаче минавал през скенер за проверка от технически сътрудник на затвора. В стаята за получаване на техника служителят бил сам. От затворниците го деляла само леснопреодолима преграда.

И Пелов, и Колев слезли да си получат телевизора въоръжени. Пелов с боен пистолет, а Колев носел нож. Първо Колев извадил ножа, а веднага след него Пелов пистолета. Техническият сътрудник бил повален с един удар за секунди. След това убийците прескочили преградата.

Пелов и Колев с 5 крачки стигнали до охраната на втори пост. Заплашили го с оръжията. Според информация от разследването дори му опрели и пистолет в слепоочието. От страх той не могъл да реагира своевременно и да задейства алармата.

Само сложил ръката си на бутона, който да им отвори голямата метална врата към централния изход. Убийците преминали през 5-те стълала до вратата и излезли светкавично навън.

Там открили огън

Пелов стрелял 3 пъти, за да сплаши дежурния на първи пост. “Последният служител направил опит да задържи единия от бегълците, като го е хванал за дрехата, но го е изпуснал”, обясни министърът на правосъдието Цецка Цачева.Бегълците са излезли през входната врата. Тя е била отворена както винаги досега, каза заместникът на Цачева проф. Николай Проданов.

Според зам. вътрешния министър Красимир Ципов затворниците са използвали надзиратели като “жив щит” да им бъдат отворени вратите.

Свидетел на последния епизод от бягството е чистачка, която миела и бършела кабинетите на администрацията на софийския затвор. Виждайки бегълците, тя започва да крещи и

преследва Пелов

и Колев поне

100 метра

Забелязва, че Пелов маха с ръка на Колев да бяга по-бързо. Затворниците тръгват към пряка на парадния вход. Там ги чака сиво рено с фалшиви номера. След бегълците тръгнали дежурен офицер и други 7-8 човека, но напразно.

Цялото бягство е траело около 6 минути, показали записите от камери.

Приписват му няколко убийства в Ботевград. Циганите там - изплашени

Пелов-младши замесен в изчезването на приятел

Има достатъчно данни за участие на Владимир Пелов-младши в мистериозното изчезване на приятеля му Диян Вутов от Ботевград, който също е бил в групата около бизнесмена, за когото се предполага, че финансирал бягството на баща му, научи “24 часа” от разследващи престъпната дейност на бандата в града. Въпреки това още няма повдигнато обвинение вече 1 година.

22-годишният Диян Вутов е обявен за издирване на 21 май 2017 г. Вечерта около 9 ч паркира колата си в центъра на града и отива в местно кафене. Оттогава следите му се губят. Мобилният му телефон и документите са открити в колата му, която е намерена отключена на паркинга. Младежът не е криминално проявен. Разпитван е в полицията, но заради престъпления, в които са били заподозрени хората около Пелов.

До този момент не е

открит трупът на Вутов

Обяснения като свидетел е давал и Владимир Пелов-младши. Когато Деян изчезва, баща му е вече в затвора. В Ботевград е публична тайна, че Пелов-старши е имал възможност да влияе на кримиконтингента и зад решетките.

В сряда, ден след бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, нямаше никого в къщата на рецидивиста в Ботевград. Единственият признак на живот там бе простряното на терасата пране. Леля Тотка, майката на Пелов, живее в друго жилище. Жената отказва да разговаря с медии. Тя е бивша учителка в местно СПТУ. Често ходи и местността Зелин, където има вила.

Часове след бягството имотът е бил претърсен от полицията, но там нямало никого. Няма видимо и засилено присъствие на униформени в града. Никой от местнити не вярва, че Пелов ще бъде открит, тъй като отлично познават комбинативния му ум.

“Владо няма да се върне в града. Поне не и скоро. Със сигурност още се крие в София или в някоя гора, но далеч оттук”, казва негов познат от времената след 2010 г., когато излиза от затвора за убийството на сараф в Пловдив, извършено през 1997 г.

Когато помирисва свободата, Пелов се хваща на работа - охранител на земеделски комплекс, собственост на големия бизнесмен. През 2011 г. е арестуван за нов грабеж на златарско ателие, след което отвлича жена и стреля по полицаи. Пускат го под домашен арест през януари 2013 г. заради болест. След тази дата в Ботевград става напечено - палежи, побоища, убийства и рекетирани търговци. В същото време Пелов се среща с бившия си работодател. Оттогава до сега се сменят няколко полицейски началници, които не могат да се справят с престъпленията.

На 26 март 2016 г. в центъра на Ботевград са убити братята Марко и Цветан Петрови. Два дни по-късно е арестуван Владимир Пелов. Марко и Цветан живеят в ромската махала на града. Жителите там имат стара вражда с Владимир Пелов. След бягството от затвора на рецидивиста те се притесняват да говорят открито за него, но твърдят, че е замесен в няколко убийства “на техни хора”.

През януари 2016 г.

е убит сутеньорът Петър

Василев-Пинко

Разстрелян е в гръб. През октомври 2016 г., когато Пелов-старши е в ареста, е убит Веселин Василев-Дебелия. Той е охранител в местно казино, но е бил близък на Марко и на Цветан, застреляни месеци по-рано. Тогава Пелов е разпитван като свидетел. Един от заподозрените за разстрела на Дебелия е Владимир Пелов-младши. Негови познати разказват пред “24 часа”, че баща му го пращал по стрелбища още преди години.

През август 2014 г., когато Пелов-старши е на свобода, пред имението си до спортната зала в Ботевград е застрелян бизнесменът Семко Семков. Подозренията към бандата на Пелов остават, но убийството не е разкрито и до днес.

На 1 август 2015 г. е убит Калин Петров-Мечкаря от близкото с. Литаково. Арестувани за убийството са братята Ерменкови от бандата на Пелов, както и баща им. Повдигнати са им обвинения.

От 2013 г., когато Пелов е освободен от ареста, зачестяват и палежите на автомобили и имоти в града. Нито един обаче не е разкрит.

Бегълците делели килия с Крокодила

Бегълците Владимир Пелов и Радослав Колев са делели килия в софийския затвор със сочения за магистрален грабител Емил Милев-Крокодила, научи “24 часа”. Според запознати Пелов и Колев се събрали с Милев наскоро.

Един от първите разпитани по разследването за бягството бил именно Милев, срещу когото се водят общо 4 дела от прокуратурата, основно за грабежи. Неотдавна той бе върнат в софийския затвор от следствения арест на столичния бул. “Г. М. Димитров”. По най-голямото от делата си той получи оправдателна присъда за 4 дръзки грабежа на първа инстанция от спецсъда, но друг съд го задържа под стража заради ново разследване - за грабеж на оборот в магазин в кв. “Люлин”.

Милев е известен с десетките дела, които води, включително и срещу магистрати. При дългия си престой зад решетките той е усвоил наказателното право и умело цитира текстове от Наказателния кодекс и решения на съда по правата на човека в Страсбург. Крокодила пледира в своя защита обикновено по час. Той впечатлява и с вида си. В съда се появява с фланелка с надпис “Несправедливо осъден”.

От примера на Крокодила да изучава Наказателния кодекс и да си гони правата до дупка са се вдъхновили и други затворници от Първи отряд. Там попадат най-тежко осъдените.

Избягалите през 2014 г. - в чужбина. Хосе хванат в Лисабон, за Шатката се знаело, че е във Великобритания

Избягалите от Централния софийски затвор през 2014 г. бандити Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез са открити в чужбина, съобщи Софийската районна прокуратура. И докато Хосе е арестуван в Лисабон и се очаква скоро да го екстрадират, то за Шатката са постъпили оперативни данни, че е във Великобритания. Този сигнал се проверява.

Николов бе осъден на 20 г. затвор за убийството на пернишкия наркодилър Николай Христов-Хайо. Шатката заедно с убиеца Станислав Методиев-Сиси бяха основни свидетели на прокуратурата срещу бандата на т.нар. пернишки килъри. Николов обаче духна, преди да бъде разпитан в съдебната зала.

Гватемалецът Мартинез бе задържан като член на банда, нападнала старозагорския бизнесмен Атанас Атанасов в прохода Хаинбоаз на 3 август 2011 г. Тогава той, Ивайло Василев, Байчо Тодоров и Иван Райков стреляха по автомобила на бизнесмена, раниха го в бедрото и го обраха. Той оцеля на косъм.

Шатката и Хосе духнаха на 30 април 2014 г., като

разбиха стена на

парното помещение,

в което работили, а

отвън ги чакаше опел

астра, маскиран

като полицейски

Шатката и Мартинез се сближили покрай общата си работа в парното помещение. Странното е, че Хосе се трудил там, въпреки че е бил само подсъдим, а не осъден.

За разлика от бягството на Пелов и Колев това на Хосе и Николов е изключително чисто, няма насилие и стрелба, а надзирателите разбират за него 3 часа по-късно.

Около 17,20 ч в двора на пандиза влязъл “Опел Астра” със синя лампа и тъмни стъкла, шофиран уж от полицай. Той спрял пред входа към следствения арест. Колата излязла след 20 мин. Мъжът не е проверен отблизо, тъй като валяло. Вместо това надзирател погледнал служебната му карта от няколко метра.

Хосе е забелязан за последно в 17,09 ч, когато влязъл в работилницата на парнаджиите.

Вътре той избил дупка в стената и проникнал в безлюден приземен етаж в сградата на ареста.

Промъкнал се до решетка, която срязал и изкъртил. Оттам се придвижил до двора на ареста, където го очаквал Шатката. На него не му се наложило да се промъква отникъде, защото помещението, в което работел, е в двора.

Една година след бягството им се разбра, че за да минат през т.нар. зелена граница с Гърция, двамата

броили на петрички

каналджии по 200 евро

Трафикантите били заловени година след като помогнали на бегълците. Смята се, че Дончо Василев, задържан като тартор на бандата, е бил в опела, изкарал бандитите от затвора. В Петрич Шатката и Хосе били поети от четирима местни каналджии, които ги прекарали в Гърция.

Там ги чакали други двама от бандата, за да ги откарат до Италия.

Шатката и Хосе били

оставени край Рим

Как са се придвижили до Великобритания и Португалия, засега не е ясно. В края на август м.г. обаче Хосе бил задържан в Лисабон, докато опитвал да задигне кола.

Местната полиция го проверила и видяла, че България го издирва. Очаква се процедурата му за екстрадиция да приключи скоро. Обвинителният акт за бягството от затвора е внесен в съда. Делото се гледа задочно от 2016 г. Досега са проведени 7 заседания. Следващото е на 13 април.