Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Европа има няколко Граала с претенции да са от Тайната вечеря

Единият може да се види в катедралата на Валенсия, където е пазен от специално защитно стъкло. Според хрониките е пренесен през 1437 г. от друг манастир.

За тази реликва има единодушие между археолозите, че би могла да е автентична, тъй като е дело на майстори от периода 300 г. преди Христа до 100 г. след Христа.

Всъщност това е и официалната светиня на Римокатолическата църква.

Друга известна чаша се съхранява в Генуа. Легендата за нея разказва, че тамплиерите я откриват по време на походите си в Сирия. По-късно Наполеон Бонапарат прави невъзможното,

за да се сдобие с нея. Когато я отнася в Париж, е силно разочарован, когато установява, че тя не е от изумруди, а от обикновено зелено стъкло. Като че ли Исус на Тайната вечеря задължително е пил от луксозна скъпа чаша? Каквато и да е истината, Наполеон е убеден, че е измамен, и връща реликвата, която до днес може да се види в Генуа.

В легендите за Пърсивал се споменава, че бокалът може да е в испанския замък в планината Монселват.

Британският град Гластънбъри също има претенции, 

че в него е заровена чашата Според някои е някъде в подножието на връх Тор, според други - в ковчега на Йосиф Ариматейски или на крал Артур и съпругата му. В града дори има градина, посветена на чашата, в която на никого не се разрешава да говори.

В легендите, свързани с Рослинският параклис в Шотландия, също се допуска, че той може да е дом за Светия Граал.

Единственият признат от Римокатолическата църква Граал се намира във Валенсия.
Единственият признат от Римокатолическата църква Граал се намира във Валенсия.