Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заради съмнителния случай около Скрипал светът е изправен пред нова Студена война.
Заради съмнителния случай около Скрипал светът е изправен пред нова Студена война.

Дано Мей и Тръмп не катастрофират като Буш и Блеър, започвайки нова Студена война с лъжа

Когато Западът се захваща с играч от класата на руския президент Владимир Путин, освен лозунги и заплахи е необходим и акъл.

Очевидно е, че със случая "Скрипал" ни показват обичайните 0,0001%, които трябва да убедят широката публика, че с праведния си гняв Европа и САЩ имат всички основания за нова Студена война. 

Въпросът е защо всичко изглежда толкова съмнително? Защо дори в самата Великобритания медиите и опозицията задават

логични

въпроси по доказателствената част,

които все още нямат отговори

Защото този човек е държан в руски затвор 4 години, където освен че си е изпял всичко, е могъл да бъде убит поне по 10 различни начина, без никой да заподозре руските служби, Путин или когото и да е. Химията отдавна е на такова ниво, че имитациите на инфаркти, инсулти или други смъртоносни болести не са проблем.

В случая е избрано вещество, разработено в руски лаборатории. Със същия успех можеха да изберат друго, кръстено примерно "Владимир" или "Путин".

С отказа си Лондон да покаже доказателствата или да допусне чужди експерти в разследването, само засилва още повече съмненията. С подхода "ние знаем, но няма да кажем" могат да бъдат убедени само хора, тип болшевики, които отдавна са се отказали да мислят.

Какво всъщност

се случи?

Лондон раздуха случая "Скрипал", когато се появиха първите сигнали как "Кеймбридж Аналитика" е манипулирала общественото мнение във Великобритания за Брекзит. Отдавна има съмнения, че това е разработка на руското разузнаване, което чрез нея успя да убеди и американците да гласуват за Доналд Тръмп.

Изкуственият интелект на "Кеймбридж аналитика" бе събрал всичко за предпочитанията на отделния американец и британец и знаеше точно как да ги манипулира, за да постигне желаните резултати.

Да надхитриш Великата британска империя,

над която някога слънцето никога не е залязвало, като я извадиш от Европейския съюз въпреки очевидните ползи, е много впечатляващ резултат. Нещо, което премиерът Тереза Мей никога няма да изрече на глас.

Доналд Тръмп също никога няма да си признае, че е президент благодарение на разкритията на "Ди Си лийкс" и "Уикилийкс", които буквално взривиха щаба на Хилъри Клинтън с разкритията си. За двата сайта отдавна има подозрения, че са инструмент на руското разузнаване, особено ако се съди по мишените им.

Ако се допусне, че зад всичко това стои Кремъл, излиза, че Путин съвсем не е онзи елементарен играч, който се опитват да ни убедят, че е. Все пак до 1999 г. той е шеф на КГБ, а след това несменяем лидер на Русия, който

скоро ще надмине рекорда на Сталин по дълъг престой във властта.

Ако е успял да проведе тези спецоперации с минимални инвестиции - една фирма, ползваща изкуствен интелект и няколко хакерски екипа - срещу САЩ и Великобритания, които отделят милиарди за разузнаване и контраразузнаване, тогава Западът има наистина голям проблем.

И понеже нито Тереза Мей, нито Тръмп, нито НАТО ще си признаят, че са допуснали подобни кошмарни манипулации, удрят руснаците със "Скрипал".

Дано само Мей не прави грешката на Тони Блеър да започне новата Студена война с лъжа.

През 2003 г. американският президент Джордж Буш и британският му колега Тони Блеър дружно излъгаха, че Саддам има химически и биологически оръжия, макар че разузнаванията ги бяха предупредили, че това не е вярно.

Докладът на комисията на Джон Чилкот направи такива разкрития, че

Блеър и Буш бяха принудени да се извинят за лъжите си. Лъжи, които костваха живота може би на милион иракчани, заради което поколения наред терористи ще искат да ни отмъщават. Бяха убити и 179 британски войници, чиито роднини обявиха, че Блеър е най-големият терорист.

Сега Тереза Мей и Доналд Тръмп имат шанс да избегнат тази грешка.

Или да кажат честно всичко по случая "Скрипал", или да обявят, че новата Студена война е заради недопустимата намеса на Русия в мозъците на западните общества.

Има и друга възможност - срещу интелекта на Путин да се противопостави равностоен интелект. Защо примерно Западът не позиционира някаква нова "Кеймбридж аналитика" в Русия, с която

да манипулира изборите,

които току-що минаха?Защо атлантическите съюзници не събраха свои хакерски екипи, с които да извадят кирливите ризи на Москва? Минусът на този вариант е, че ще се влезе в един безкраен боксов мач.

Нестандартното решение е Западът да седне на една маса с Путин, да се договорят кой докъде е, да спрат да манипулират и да стряскат хората със заплахи за нова световна война.