Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЛЯЧКА: Над 100 кг тежат най-големите глигани, убити при незаконния лов.
ПЛЯЧКА: Над 100 кг тежат най-големите глигани, убити при незаконния лов.

ДАРИНКА НИКОЛОВА

ШЕФЪТ на регионалното управление по горите във Велико Търново Николай Николов е заподозрян за участие в бракониерски лов, разкриват запознати със случая пред "168 часа". Разследващите изясняват дали Николов е бил сред гостите на ловен излет, организиран от дружинките на Свищов и с. Орреш при отстрел на диви прасета по непозволен начин. Според източници на "168 часа" участници в лова твърдели при разпитите, че шефът на горското Николов е бил с ловците при хайка за глигани. Пред "168 часа" той отрича да има нещо общо с незаконния лов.
"По случая е образувано досъдебно производство. Разпитват се участници и свидетели на ловния излет. Изяснява се кой къде е бил и какво е правил. Провеждат се процесуално-следствени действия за изясняване на ситуацията. Когато те приключат, ще стане ясно има ли извършено престъпление по Наказателния кодекс, или е извършено административно нарушение", обяснява шефът на РПУ-Свищов Момчил Златев пред "168 часа".

Историята се заплита

на 6 и 7 ноември, когато около 40 стрелци излизат на ловен излет в местността Блатото. Ден по-късно полицейски патрул спира за проверка подозрителна фадрома. От кофата й стърчат муцуни и крака на мъртви животни, а през процепите шурти кръв. Ченгетата установяват, че шофьорът й и негов спътник возят 10 застреляни глигана. При проверката се разбира, че отстрелът на животните е извършен след куп нарушения на правилата за легално ловуване. Според събраните до момента данни дивите прасета са подгонени с трактори и фадроми и са приклещени в царевична нива, където

жестоко са разстреляни

От обясненията на ловците пред разследващите се разбира, че плячката им за двата дни е общо 27 глигана. Във фадромата, собственост на "Сортови семена"-Свищов, са намерени 10. Шефът на фирмата Александър Караджов, който е и участник в лова, има своя версия за отстрела на глиганите. Той е категоричен, че нищо нередно не се е случило: "Прасетата бяха в съседна нива, където жънеха комбайни. Шумът на машините ги подплашил и заради това са избягали в съседния царевичен блок. Никой не е стрелял срещу тях от движещи се земеделски машини. Това е забранено. Не сме заклещвали прасетата в блока, за да ги убиваме. Те просто се бяха скрили в царевицата. За целия сезон имаме разрешение за отстрел на 10 прасета, но така се случи, че за деня уцелихме толкова и надхвърлихме лимита."
Въпреки обясненията на ловците, че всичко по време на излета минава по правилата, прокуратурата и полицията започват разследване. Свое паралелно изясняване на случая прави и ръководството на свищовското ловно сдружение. Шефът му Тодор Стойчев казва пред "168 часа", че

авджиите са нарушили правилата

защото са застреляли повече прасета от разрешеното.
"Не зная кой на кого е бил гост и дали шефът на горското Николай Николов е ловувал с нашата дружинка. Полицията и прокуратурата ще изяснят това. Лично аз съм за изясняване на всички обстоятелства и сериозни наказания за бракониерите, защото само така ще се даде урок и на останалите недобросъвестни ловци. Засега на дружинката, надхвърлила лимита за отстрел, забраняваме да ловува до края на годината. Ще изчакаме да приключи проверката на прокуратурата и в зависимост от нейните заключения и ние ще наложим адекватни наказания на бракониерите. Може да се стигне и до отнемане на билети, защото няма друг начин за справяне с нарушителите."
Стойчев твърди пред "168 часа", че шефът на горското във Велико Търново не е записан в издадените документи за отстрел на диви прасета на 6 и 7 ноември. Според местни ловци имало неписано правило високопоставени гости, какъвто е началникът от регионалната служба Николов, да не се включват в разрешителните с редовите ловци.
"На 6 ноември бях на лов за диви прасета, но на 120 км от Свищов - в района на с. Миндя. Имам документ за това. На следващия ден си претаках виното, имам свидетели. Вероятно някой се е припознал, че е видял мен сред ловците, замесени в тази история. Ходил съм веднъж на лов в Свищовско преди години", обяснява шефът на горското Николов пред "168 часа". Той допълва, че не се притеснява от прокурорската проверка по случая.

По стъпките на Тато

СЛУЧАЙНО или не, пътят към Косача, родното село на Георги Първанов, е един от малкото, които са отлично ремонтирани в Пернишко.
В съседни села дупките са повече от асфалта, но това изобщо не важи за мястото, където е проплакал Георги Първанов. Според местните хора президентът е съдействал за асфалтирането. Родната къща на Първанов, която преди години беше в доста окаян вид, сега е стегната и ремонтирана.
Ремонтирането на пътя до родното място бе хит по времето на соца. Върхът бе Тодор Живков, който прокара не обикновен път, а магистрала до родния си Правец.

Инж. Николай Николов
Инж. Николай Николов