Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Славов
Георги Славов

ДАРИНКА НИКОЛОВА 

НОВ скандал се завихри около блока с роми в Ямбол. След като жителите му бяха насилствено извадени от рушащата се панелка се оказва, че управниците на града не са пропуснали да врътнат далаверка при събарянето му.
Над 500 000 лева печалба е подсигурил кметът на Ямбол Георги Славов на частна фирма в разрез със закона. Това твърдят възмутени общински съветници от града пред "168 часа". До дни те внасят сигнал в прокуратурата срещу градоначалника за нанесените щети на общината. Според съветниците заради еднолично решение на кмета градът губи огромната сума от инертни материали и желязо, извадени от съборения блок 20 в Ямбол. При разрушаването на сградата по изчисления на конструктори от нея е извадено между 400 и 500 тона желязо. Предадено като скрап, то струва над 200 000 лв. Още толкова поне е и

печалбата от разтрошения цимент

на блока, който надхвърля 10 000 куб. метра.
"Подаваме сигнал до прокуратурата, защото общината е ощетена за пореден път. Както блокът, така и добитият от него отпаден материал са общинска собственост. Редно беше след събарянето на сградата инертните материали и арматурното желязо да бъдат складирани някъде и да се пристъпи към процедура за продажбата им. Нарушението на кмета Георги Славов е, че е взел еднолично решение да даде материалите на фирмата, разрушила блока, без санкция на общинския съвет", обяснява пред "168 часа" съветникът от местния парламент Пламен Майсторов. Според него с този акт градоначалникът за пореден път нанася огромни финансови загуби за общината."
Опозиционерите на кмета подчертават, че общината е ощетена и от самото събаряне на блока, в който 150 апартамента са нейна собственост. Останалите 53 са на частни лица. Всички те обжалват пред административния съд заповедта на кмета за разрушаването на панелката. Преди дни магистратите я обявяват за незаконна, защото назначената от кмета Славов

комисия не е проучила

състоянието на блока и не е изслушала собствениците на апартаменти в него. Според общински съветници градоначалникът разпорежда събарянето на блока, като се позовава на "бедствено положение". При такъв мотив не се изисква решение на общинския съвет, защото няма време за свикването му. Кметът разписва заповедта, на мястото пристигат полиция и жандармерия, вадят хората и започва разрушаване на сградата. От местния парламент са категорични, че в случая с блок 20 изобщо не става дума за бедствие. Сградата не пада, а просто е в много лошо състояние години наред. Когато в Ямбол се разбира, че предстои събаряне на блока, местните цигански водачи казват на хората си да изтръгнат каквото могат от него за вторични суровини, защото сградата така и така ще се събаря. Циганите започват да къртят терасите, тъй като от тях най-лесно се вади желязо. При вандалското рушене циментов блок се откъртва и ранява тежко 11-годишно дете, което

изпада в кома

Официалното разрушаване на блока започва без решение на общинския съвет. Поръчката е възложена със заповед на кмета Георги Славов на частната фирма "Ростер" от Смолян. Според договора общината плаща за услугата 103 хил. лв. без ДДС. Срещу парите фирмата трябва да обезопаси района около блока и да го събори. Никъде в документа не пише, че след изпълнението отпадъчните материали остават за "Ростер", възмущават се общински съветници. Те подозират, че е възможно тайно от тях кметът Славов да е подписал анекс към договора за желязото и цимента от разрушения блок.
"Наш ангажимент беше да разрушим блока, да извозим строителните отпадъци, а какво ще ги правим, си е наша работа. Изпълнили сме всичко перфектно, и то само за 27 дни, но все още не сме получили един лев за услугата", обяснява управителят на фирмата Росен Терзиев пред "168 часа".
"Общинският съвет не е вземал решение какво да се прави със строителните отпадъци, а би следвало това да се реши на сесия, защото те също са общинска собственост и не може кметът еднолично да се разпорежда с нея", категорични са опозиционери на Георги Славов.
След събарянето на блок 20 циганските семейства са

изхвърлени на улицата


сред тях са 53 собственици на апартаменти в разрушената сграда. Те правят палатков лагер на поляната, защото не им е предложена алтернатива.
"Общината ще бъде принудена да плати обезщетение за съборените жилища на тези хора, защото те са в правото си и се заканват да си го търсят докрай", обясняват общински съветници. Според тях Ямбол ще трябва да плати на всеки от собствениците между 20-30 хиляди лева обезщетение.
"В блока имаше регистрирани 800 души. Всички те са пребивавали легално на адреса, плащали са наеми и данъци. Стотици от тях сега се настаниха покрай реката в колиби от мушами и картони, защото няма къде да отидат. Живеят като пещерни хора. Основаха цяло селище, на което му викаме "изгубения град" - обяснява общинският съветник Николай Ганев. - Сега администрацията ги притиска, за да си мълчат. Замислили са да им сменят личните карти. В новите, естествено, няма да има адресна регистрация и така ще се направи опит да се пресекат всичките им претенции за устройване на жилищния проблем. От друга страна, социалните служби ги заплашват, че ще им вземат децата, защото не са им подсигурени нормални условия." Според Ганев желязото от разрушения блок вече било пласирано в Бургаско, а разтрошените панели отишли за настилка под строящата се наблизо магистрала "Тракия". 
"Няма нарушения от страна на кмета, защото става дума за отпадъци, които трябва да бъдат изхвърлени, а не за вторични суровини. За нас беше улеснение, че фирмата пое ангажимент да ги извози, защото Ямбол не разполага с депо за складирането им" - обяснява шефът на отдел "Връзки с обществеността" в общината Антон Кабрански. Според него вече са взети мерки за устройване на бездомните цигани, а общински съветници подавали сигнали до прокуратурата, за да съботират работата му.


Градинка или хипермаркет

НА МЯСТОТО на съборения бл. 20 ще бъде изградена детска площадка, обяви кметът на Ямбол Славов. Той категорично отхвърля обвиненията на общински съветници, че бута сградата, за да бъде вдигнат огромен хипермаркет на нейно място. Имало вариант върху освободения терен да бъде направен парк или спортни съоръжения.

 


Осъден на пет години затвор

КМЕТЪТ на Ямбол Георги Славов е осъден на пет години затвор в края на октомври. Според решението на ямболските магистрати той не може да заема длъжността кмет в продължение на шест години. Според съда Славов е ощетил бюджета на община Ямбол с над 2 млн. лв., с цел да набави облага за местна строителна фирма. Съдът определи деянието като особено тежък случай. Кметът на Ямбол Георги Славов бе обвинен в нарушаване на служебните задължения и превишаване на правата си при възлагане на обществена поръчка за изграждане на улични водопроводи и канализация по улиците "Владимир Заимов" и "Граф Игнатиев".
Веднага след произнасянето на присъдата Георги Славов се закани, че ще я обжалва. "За мен обвинение, което се гради на предположения и догадки, и присъда, издадена на тази база, меко казано, звучи несериозно", коментира публично Славов. Срещу него се водят още пет досъдебни производства за сключени договори за ремонти.

 

БУЛДОЗЕРИ: Тежка техника събаря прословутия блок 20 в Ямбол.
БУЛДОЗЕРИ: Тежка техника събаря прословутия блок 20 в Ямбол.