Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЮХ: Любчо Георгиевски се е ориентирал към бизнес, финансиран с пари от Европа.
НЮХ: Любчо Георгиевски се е ориентирал към бизнес, финансиран с пари от Европа.

БИВШИЯТ министър-председател на Македония Любчо Георгиевски, който стана български гражданин, ще произвежда у нас електричество от слънчева енергия. Той е закупил правото на строеж на фотоволтаични централи в хасковското село Светослав, показват документи.
Политикът е платил 5161 лева, за да постави фотопанелите върху 3052 кв. м. Сделката е от август 2009 г., но парцелът все още пустее. Половин година по-рано Любчо Георгиевски е регистрирал фирмата си "Ел Джи Солар" ЕООД. Нейният предмет на дейност е производство на електричество от възобновяеми източници, а адресът - в същото село Светослав, община Стамболово.
Местните хора все още не са имали среща очи в очи с експремиера на Македония. Досега той не е стъпвал в затънтеното село. Сделките и регистрациите са

направени от негов представител

Бизнесменът Йордан Йорданов, който е продал правото на строеж, също не е виждал лично политика. Той дал обява в медиите и се явили клиенти. Не бил разбрал, че сред тях е и бившият премиер на Македония и настоящ български гражданин Любчо Георгиевски. "Той не е идвал, имаше представител - обяснява Йорданов и изрично подчертава: - Не съм обърнал никакво внимание на името, нито съм го свързал с някакъв политик. Хора с името Георгиевски има колкото искате!"
Експерти потвърдиха пред "168 часа", че по закон енергията от фотоволтаични инсталации се изкупува от НЕК по преференциална цена от около 80 стотинки за 1 кW. Любчо Георгиевски ще може да финансира до 70 процента от изграждането на своята фотоволтаична централа по

програмата за развитие на селските райони

Отпускат се суми до 200 хил. евро. Едно от изискванията при кандидатстване е фирмата да е със седалище на територията на общината, в която ще се реализира самият проект.
Вероятно поради това и Любчо Георгиевски е регистрирал "Ел Джи Солар" в с. Светослав. Селото било едно от най-подходящите в страната за изграждането на фотопанели, категорични са експертите от община Стамболово. Любчо Георгиевски не бе открит за коментар относно бъдещите си бизнес планове в Хасковския регион.

 

Дела и документи

Любчо Георгиевски стана български гражданин с указ на вицепрезидента Ангел Марин през февруари 2006 г. За целта експремиерът на Македония доказва българския произход на родителите си. Няколко дни по-късно наши документи взема и съпругата му Снежана. Те продължават да живеят в Скопие и имат двойно гражданство. Преди години медиите в Скопие писаха, че Любчо Георгиевски си е вдигнал луксозна къща в най-скъпата част на македонската столица.