Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l “Био” невинаги е гарант за качество

l Дори и безопасни, много разкрасителни продукти са напълно безполезни

l Медицинската козметика е забранена в ЕС

Официално не съществува медицинска козметика, хипоалергенните артикули също могат да провокират алергии, а някои биопродукти съдържат увреждащи кожата съставки като алкохол например.

Как най-често ни заблуждават козметичните компании, разговаряме с Надя Йорданова - магистър-фармацевт, автор на книгата “Как да избираме козметика”, създател на блога “Инфармация”.

Йорданова защитава с отличие дипломна работа в направление „Фapмaкoлoгия, тoкcикoлoгия и фapмaкoгнoзия” в Xaйдeлбepг, Германия. Интересът към козметиката и грима я вдъхновява да създаде популярния блог „Инфармация”, където споделя впечатления, съвети и насоки за всички, които искат да са здрави и красиви. Първата й книга “Как да избираме козметика” вече е сред най-продаваните заглавия този месец.

- Днес много се говори за вредните съставки в козметиката. Съществуват ли все пак безопасни продукти?

- Повечето козметика, която използваме в България, е безопасна - благодарение на регулацията на Европейския съюз. Проблемът е, че в много случаи е и безполезна. Това е основният въпрос пред потребителите – дали ще платят за нещо, което ще им свърши работа или просто ще си хвърлят парите на вятъра. Но не бива и да се страхуваме от токсичност, освен, разбира се, ако козметиката не бъде погълната. Естествено, винаги съществува риск от частни алергични реакции.

- Дори “хипоалергенните” продукти ли могат да провокират алергия?

- Терминът “хипоалергенен” е подвеждащ – един от начините за заблуждаване на потребителите. Той няма никаква юридическа стойност и може да бъде изписан върху абсолютно всеки продукт, независимо дали е с висок или нисък риск да причини алергия. През 70-те години Американската агенция за контрол на храните и лекарствата се опитва да дефинира законово този термин и да определи качества, на които даден продукт да отговаря, за да бъде наричан “хипоалергенен”. Тогава обаче две големи козметични компании се надигат срещу това решение и в крайна сметка така и не се стига до създаването на законова рамка, в която да влиза такъв продукт. Днес на практика всеки производител може да изпише “хипоалергенен” на стоката си.

- Не се ли следи качеството на козметичните продукти?

- Подлагат се на много сериозни проверки по отношение на своята безопасност – включително съставките на всеки продукт минават усилени тестове преди да бъдат сертифицирани. За разлика от лекарствата обаче, които се изследват за това дали са безопасни, но и дали са ефективни, при козметиката се следи единствено да не е опасна. Дали е ефективна обаче, не подлежи на регулация.

- Тоест, ако за даден крем се твърди, че “премахва бръчки” например, някой проверява ли дали това е реално или не?

- На теория Европейската комисия задължава да има някакви доказателства за ефективността на козметичните продукти, но на практика е лесно такива да бъдатпредставени, тъй като козметичните компании сами спонсорират различни изследвания. Те обаче се извършват по такъв начин, че да бъдат в изгода на дадената компания. И това е публична тайна.

- В книгата си пишете, че не съществува официално “медицинска козметика”. Истина ли е това?

- Медицинската козметика е една огромна заблуда. Продуктите, които се маркират като “медицински”, се смятат за по-хипоалергенни, за по-безопасни и за по-активно действащи, което всъщност не е вярно. Ако нещо се продава като медицинска козметика, то това е просто реклама. И тя дори вече не е разрешена. Промотирането на даден продукт като “медицинска козметика” вече е забранено от Европейския съюз по простата причина, че заблуждава клиентите за наличие на лечебно действие, каквото е възможно да имат единствено лекарствени препарати.

- Твърдите, че и биокозметиката не е абсолютно безвредна. Какви са доводите ви?

- Истината е, че тя би могла да бъде идеалният вариант за хора, които имат алергия към някои изкуствени съставки. Проблемът обаче е , че не съществува единно сертифициране на биокозметиката в Европейския съюз. Следователно някои продукти е възможно дори и рекламирани като “био”, да съдържат алергени и изкуствени агенти. Освен това естествените съставки – етеричните масла, както и биоалкохолът - могат да отключат раздразнения на кожата и т.нар. “безсимптомно възпаление”, което в дългосрочен план води до проблеми като зачервяване, понижаване на защитните сили на кожата, увеличаване на бръчките.

- Алкохолът не е ли прекалено рисков за кожата, за да се използва в козметични продукти?

- За съжаление, се използва изключително често. Категорично не е полезен за кожата. Вреди на сигнализацията между клетките и предизвиква клетъчна смърт. Той обаче е евтин разтворител за много съставки, затова масово е предпочитан от производителите. Освен това може да бъде извлечен от биопродукти и често се среща и в биокозметиката.

- Поне стоките, които са “препоръчани от дерматолози”, не са ли с гарантирано качество?

- За съжаление, това е поредната заблуда. Такъв надпис с нищо не ни гарантира, че продуктът е по-добър от останалите. Не смятам, че дерматолозите, работещи към дадена фирма или асоциация, са напълно обективни. Трябва да се доверяваме на нашия личен дерматолог – който е на наша страна, а не е платен от козметична компания.

- Сега ще кажете, че не съществува и “натурална козметика”.

- Възможно е да съществуват 100% натурални продукти, но не и регулаторна рамка, която да го докаже. Заблуда е също твърдението, че даден крем например “влияе на ДНК”. Нека не се лъжем - с такава козметика, каквато се продава на нашия пазар, категорично това е невъзможно. На световно ниво се разработват иновативни продукти, но те са лекарствени. Наистина са в състояние да внедрят определени ДНК агенти в клетъчния геном, но те категорично не са козметика. Лъжливи са и твърдения като “крем с ботокс ефект” и “серум с лифтинг ефект”. Не съществуват такива козметични продукти, които да могат да се сравняват като резултати с тези медицински процедури. Злоупотребява се и с киселинния баланс. Истинското pH на кожата е под 5 и е почти невъзможно да се промени с козметика. То е постоянно, възстановява се дори след употребата на продукти с по-високо или по-ниско от необходимото pH.

- Пишете, че дори марката не е гарант за качество.

- Нито марката, нито цената са гарант за качество. Обикновено повечето марки имат някои продукти, които са блестящи и които наистина вършат работа, но това съвсем не означава, че всичко, произведено от тях, е на същото ниво.

- Как да преценим коя козметика е полезна и коя – безполезна?

- Преди всичко е важно да преценим какъв тип е нашата кожа. Той зависи от много фактори и често се променя. Дори е възможно да заспим с един тип кожа и да се събудим с друг. Според нашите конкретни нужди избираме активни съставки, които биха ни били полезни, и чак тогава търсим козметични продукти, които да ги съдържат. Когато е налице кожен проблем обаче, консултацията с дерматолог е задължителна.