Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Архив
Румен Радев СНИМКА: Архив

Правителството не е съгласувало с президента решението си за привикване на посланика ни в Русия Бойко Коцев за консултации. Това стана ясно от коментар на Румен Радев по темата току-що.

"Решението за отзоваване на посланика ни в Русия е в правомощията на правителството и то трябва да отговори. Това е стъпка, която не е съгласувана с мен", каза държавният глава.

Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа и едностранна, каза Радев и напомни, че преди година е поискал от европейските лидери солидарност срещу намесата на Турция във вътрешните работи на България, но не е получил такава. Не така разбирам европейската солидарност, коментира той.

Необходими са сериозни доказателства по случая "Скрипал", смята Радев.

Запитан дали привикването на посланик Коцев може да повлияе негативно на визитата на руския президент Владимир Путин у нас, Радев заяви: Тези въпроси са към българското правителство.

А на въпрос дали България може да предприеме стъпки за изгонването на руския посланик у нас, президентът отговари: "Не мога на гадая".

По повод позицията на партньорите в управляващата коалиция, че българската позиция по случая "Скрипал" е балансиран, президентът заяви: И аз мисля така.

Запитан защо още не е изпратен номинирани от него за посланик в Русия Атанас Кръстин, Радев обясни, че "това е сложна процедура между двете страни".

По повод срещата ЕС - Турция във Варна държавният глава обяви, че е очаквал европейска солидарност, но не е чул такава.

"Чухме как турският президент отстоява турската позиция.

С изумление чух как българският премиер излага турските претенции към България. За съжаление не чухме нито една дума от европейските лидери по въпроса за турската намеса в нашия изборен процес и другите наши двустранни проблеми. За мен това не е солидарност", коментира Радев.