Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Православната църква трескаво търси нови схеми, с които да увеличи приходите на енорийските храмове. Затова все повече църковни настоятелства отдават под наем имоти за строеж на ресторанти и заведения за дюнери.

Последният пример е построяването на луксозен ресторант в църковния имот на храм “Св. Преображение Господне” в столичния квартал “Лозенец”. Негов наемател е фирма на боксьора Кубрат Пулев. Именно

той откри заведението

My Hause

с пищна церемония в присъствието на знойни красавици. Атракцията на вечерта бе, когато Кобрата с боксови ръкавици поднесе на гостите Галактически сладолед с течен азот.

Акцентът в менюто са здравословните и екологично чисти храни.

Ресторантът е построен върху църковен имот от 429 кв. м, което според някои е в нарушение на Устава на БПЦ. Документът забранява в радиус от 100 м от храма да се изграждат увеселителни заведения, но в случая трябвало да се направи компромис и с изискванията на фирмата на Пулев.

Според одобрения от стария състав на Епархийския съвет инвестиционен проект става дума за строителството на “Енорийски център с търговски комплекс”. Като ресторантът е част от него.

Запознати довериха, че църковният имот бил отдаден под наем на инвеститора за 15 години. Скандалното в случая е, че няма санкция на Светия Синод, а тя е задължителна, когато се отдава църковен имот за ползване над 10 години. Затова, ако договорът за ресторанта не бъде одобрен от новия Епархийски съвет,

документът става невалиден,

обясниха експерти. Мнозина дори допускат, че по този повод случаят може да стигне до прокуратурата.

Църковници нямат обяснение как предстоятелят на храма свещеноиконом Василий Сарян не е спазил това правило, след като дълги години е завеждал отдел “Синодални имоти” в Светия Синод.

Засега от Митрополията не съобщават името на фирмата, но заради общественото недоволство вече е назначена ревизия.

“Наистина в момента тече проверка от Митрополията. Юристът преглежда голям обем документация", заяви пред "168 часа" духовният надзорник отец Ангел Ангелов. Той е бивш протосингел на Софийската митрополия и казва, че не знаел какъв е бил замисълът на неговия наследник отец Василий.

"Комисия ще се произнесе с констатации - обяснява Ангелов. - Искам този случай по-скоро да приключи, за да може обектът нормално да се експлоатира. Убеден съм,

че е изграден с мисъл за бъдещето на Църквата."

По случая с въпросния ресторант все още не се е произнесъл новият Епархийски съвет, а това е задължително.

“С инвеститора нямаме никакъв проблем - заяви пред "168 часа" предстоятелят на храм „Св. Преображение Господне” Василий Сарян. - Договорът е перфектен и се изпълнява. Документацията беше одобрена от Софийска митрополия." Според отеца проблемът да се развива и търговска дейност дошъл от наемателите, които сключили договор с трета страна.

Сарян също потвърди, че ресторантът не е собственост на боксьора Кубрат Пулев.

"Той се появи по-късно - обясни предстоятелят. - Диалогът с него е много добър и е гаранция, че нещата ще се оправят."

Моделът Църквата да печели от подобни сделки е приложен успешно и в Шумен.

Така имот, собственост на храм “Св. Три светители”, бе отдаден на фирма за дюнери. Тъй като парцелът, определен преди 20 години за храм, е огромен, църковното настоятелство реши вместо той да стои празен, да го отдаде под наем и в църковната каса да влизат "свежи пари".

Новата църква ще носи името на небесния покровител на града “Св. Райко Шуменски”.

За строежа й Общинският съвет вече

отпусна 30 хил. лева

“Ние като православни християни имаме нужда от църква, а не от дюнерджийница - казват жители на квартала. - В тези трудни времена е нужна молитва, а не изобилна арабска храна.”

Според собственика на заведението всичко било уредено с архиерейския наместник в Шумен. А той е дясната ръка на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Тъй като владиката вече направи първа копка за новия храм, шуменци с основание се питат, както и в София, редно ли е църква и ресторанти да съжителстват в непосредствена близост?

“Нито уставът

на БПЦ, нито каноните допускат

увеселителни и питейни заведения да се строят в рамките на църковния двор, както е в двата случая - обясни пред "168 часа" експертът по църковно право доц. Дилян Неделчев. - Меко казано, това е скандално. Тази практика, колкото и де е печеливша, е вредна за църквата и трябва да се прекрати”.

Кобрата: Ще организирам благотворителни обяди

Г-н Пулев, около Вашия ресторант , в близост до Църква се вдигна доста шум. Как ще развивате заведението?

- Като вярващ човек, аз съм отворен към Църквата. Вече разговарях със свещеници. Споделих с тях моите идеи за благотворителни мероприятия - вечери, обяд. А също и да организираме срещи, на които да се обсъжда църковна тематика. Разбрахме се с отеца, който отговаря за храма по негова преценка хора , изпаднали в беда да дойдат и да хапнат. Само вярващи да са. Да им помогна, с каквото мога.

Как ще развивам ресторанта? Ангажирали сме най-добрите готвачи. Наш, личен автомобил в определени дни ходи до Гърция за продукти. Не ползваме замразените продукти от борси. И това говори много за високото ниво на заведението.

-Какви са отзивите от клиенти?

- Много добри. Това ни радва. Хората са доволни от обслужването и храната в едно стилно и елитно заведение. Обичам да правя красиви неща.

-Вие ли сте собственик на ресторанта?

- Наематели сме.

- Вашият ресторант ще бъде единственият, където на видно място ще бъдат поставени десетте Божи заповеди.

- Да, обмислям го. Ще поставим заповедите на видно място, нещо като голяма картина. Да се забелязват.

- Имахте среща със семинаристи. Православната християнска вяра явно е част от живота на един световноизвестен спортист като вас?

- Вярата е нещо много важно. Срещнах се с децата. Сред тях има и сираци. Исках да им вдъхна кураж и енергия. Беше ми приятно. Срещите ни ще продължат.