Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отец Батист опитал да ги венчае в болницата, но полицаят изпаднал в безсъзнание и малко след това издъхнал

Ако беше оцелял, щеше да каже: “Просто си вършех работата”

Саможертвата му е резултат от силната му вяра в Бог, казва любимата му

Минути преди да издъхне, Арно Белтрам се венча за любимата си, пише “Монд”. Новината разчувства французите, но само няколко часа след появата й свещеникът, който е до Арно в последните му мигове, отрича твърдението. Той обяснява, че това наистина е било желанието на героя, който обаче изпаднал в безсъзнание преди ритуала.

Белтрам се превърна в национален герой на Франция. Той доброволно се размени срещу жена, държана като жив щит от джихадист при атаката в град Треб.

45-годишният Арно е сред първите, отзовали се на сигнала за взетите заложници в супермаркета. Той успява да уговори Редуан Лакдим да осъществи размяна, като условието е да влезе без оръжие при терориста. Той все пак държи телефона си включен, за да даде насоки на полицаите навън. Благодарение на помощта му спецекип обезврежда престъпника за 10 минути. В заложническата драма загиват трима и още 16 са ранени. В тежко състояние е и самият Белтрам, който веднага след това е откаран в болница. Според информация, споделена по-късно от прокурора Франсоа Моленс,

Белтрам е с няколко огнестрелни рани и с дълбока прорезна рана в гърлото. В болницата до него е отец Жан-Батист от католическата епархия в Каркасон, който месеци наред е подготвял Арно и любимата му за бъдещия им църковен брак. Церемонията е насрочена за датата 9 юни и подготовката върви с пълна сила. Всъщност Арно и Мариел имат граждански брак от август 2016 г., но са искали и голяма католическа сватба. Именно по този повод се запознават с отец Жан-Батист, при когото планират да се венчаят. Те старателно подготвят всички необходими документи и ги подават при отеца само четири дни преди трагичния инцидент.

Свещеникът се е надявал да може да ги венчае пред Бог, дори е бил готов да изпълни бърза церемония в болницата, но вместо това му се налага да даде последно причастие на героя, който изпада в безсъзнание и умира малко след това.

"Смятам, че постъпката му да се жертва, която днес възхищава всички, може да бъде обяснена единствено със силната му вяра – подчертава свещеникът. – Той знаеше, че няма по-висша проява на обич от това да се жертваш за другите. Неговият живот принадлежеше на любимата му Мариел, на Бог, на Франция и на бойните му братя. Той беше един обикновен човек, но извърши свръхчовешки подвиг."

Със саможертвата си французинът наистина се превръща в герой. Президентът на страната Еманюел Макрон заяви в комюнике: "Подполковник Арно Белтрам загина в служба на страната, на която вече бе дал толкова много. Той загина геройски, жертвайки живота си, за да сложи край на смъртоносната атака, извършена от терорист джихадист." На извънредното заседание на съвета за отбраната е решено на Белтрам да бъде отдадена национална почит.

Епископът на Каркасон Ален Плане изнася специална литургия в "Сен Етиен дьо Треб" за жертвите на терористичното нападение и заявява, че саможертвата на Белтрам е спасила не просто една жена, но и цялата нация. Той подчерта, че постъпката на подполковника трябва да предизвиква възхищение, но и да служи за пример и вдъхновение в борбата с тероризма.

И докато пред супермаркета и кметството в града се трупат букет след букет, представител на крайнолявата партия "Неподчинена Франция" предизвика скандал, като се подигра със смъртта на Белтрам. В своя профил в туитър Стефан Пусие написа: "Всеки път, когато убиват полицай, се сещам за приятеля си Реми Фрес (природозащитник, който почива, след като е уцелен от полицейска граната по време на протест).

Днес си отиде един полковник. Погледнато от светлата страна, това означава един гласуващ за Макрон по-малко." Постът предизвика остри реакции и Пусие обра не просто омразата на хората, но бе арестуван заради мнението си, като го грози заплаха от седем години затвор.

Всякаква критика към Белтрам днес е не просто неуместна, но е направо престъпление, категорични са колегите на загиналия. Те го определят като един от най-изпълнителните и жертвоготовните в екипа. Близките на Арно го описват като човек, толкова отдаден на работата и дълга си, че дори не се учудват от решението му доброволно да влезе при терорист. Брат му Седрик споделя: "Арно напълно е осъзнавал минималните шансове да излезе жив оттам, бил е наясно с риска, но е действал, воден единствено от мисълта да спаси другите. Той си беше такъв." Близките му са категорични, че ако беше оцелял, Белтрам нямаше да се изживява като герой, а щеше да каже: "Просто си вършех работата!"

Също така всеотдаен е и в Ирак, където служи през 2005 г. Бойните му другари си спомнят, че той винаги е изпълнявал дълга си смело и никога не е поставял себе си на първо място. Ранен е по време на мисия, но успяват да го спасят. По-късно е удостоен с изключително престижния френски Орден за особени заслуги. Участва в различни обучения за реагиране при ситуации с взети заложници. Следващите години живее и работи в Париж, където е част от елитния екип, отговарящ за сигурността на официалната резиденция на президента - Елисейския дворец.

При едно пътуване в Южна Франция се запознава с Мариел, която е ветеринарен лекар.

Любовта му към нея става причина да напусне Париж. Двамата са свързани не само от чувствата си, но и от силната си вяра. Напълно отдадени католици, те посещават църковните служби всяка неделя и активно участват в различни мисии на епархията в Каркасон. Заедно отиват и на религиозно поклонение в Сантяго де Компостела.

Пред католическото издание La vie Мариел Белтрам споделя: "Арно беше изключително отдаден на семейството си. На нашето, но и на семейството "жандармерия" – за него не пестеше нито времето, нито усилията си. За него да си част от жандармерията, беше преди всичко да защитаваш другите. Независимо от цената. Но към това го водеше и личната му вяра. Саможертвата му е дело на отдаден полицай, но и на отдаден християнин, а за Арно тези две понятия бяха неизменно свързани.

Като съпруг бе много внимателен, много грижовен… какъвто всяка жена си мечтае да има. Непрекъснато се стремеше да се усъвършенства, да се развива, да става все по-добър и по-добър съпруг. Правеше ме изключително щастлива. Отнасяше се с огромно уважение към мен. Водеше ме винаги напред, винаги нагоре. Дълго се подготвяхме за нашата католическа сватба, която трябваше да се състои в Бретан, тъй като родът на Арно произлиза оттам. Ние бяхме много щастлива християнска двойка. Арно се обърна към вярата си по-активно едва след като мина трийсетте, но беше наистина отдаден."

И докато близките на полицая скърбят за него, службите отнасят критика, тъй като нападателят не им е бил напълно непознат. Той е 25-годишният Редуан Лакдим, от марокански произход е и е известен на органите на реда с радикализацията си. Наблюдаван е за известно време, но властите не откриват нищо, което да навежда на мисълта, че представлява непосредствена заплаха.

На 23 март той напада двама души в Каркасон, за да открадне автомобила им. Убива шофьора и ранява спътника му. След това стреля по трениращи близо до поделението си полицаи, но успява да избяга и да стигне до съседния град Треб, където взема заложници в супермаркет. Застрелва двама от тях.

Самоопределя се като "войник на "Ислямска държава", готов "да умре за Сирия". Предявява искане за освобождаването на свои "братя по кауза", сред които и Салех Абдеслам, участник в терористичния акт в Париж през 2015 г. Лакдим е ликвидиран от полицията.

Европейският съюз изрази своята солидарност с жертвите на терористичното нападение в южния френски град Треб. "Борбата срещу тероризма е трудна и дългосрочна битка. Ние ще я водим и ще я спечелим заедно", подчерта председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.