Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татковците се избират по каталог

Една на всеки 200 жени в Америка е забременяла без сексуален контакт с мъж, става ясно от смущаващо изследване, публикувано в “Бритиш медикъл джърнъл”. То е със 7870 жени и е продължило 14 години. 45 от тях (0,5%) посочили, че са заченали

непорочно, без секс

Те обаче не повтарят библейския сюжет с Дева Мария и Исус. Божествената намеса е на науката.

Извън религиозните съображения асексуалност или хомосексуалност могат да са причина жена да остане девствена. В един момент обаче нейното майчинско чувство я кара да иска бебе. Тогава за нея възможността е

да зачене с инвитро процедура

“За 20 г. съм имала 4-5 случая жена да е нямала полов контакт и да ни е потърсила”, казва д-р Павлета Табакова от софийска инвитро клиника.

“Това са разочаровани жени, че мъжете нямат желание да се обвържат или оженят, а биологичният им часовник е вече към своя край и искат да са майки”, обяснява д-р Табакова.

По-чест е случаят жени с полов живот, но отдали се на кариера и образование, да поискат да заченат инвитро и сами да отглеждат децата си. Все по-трудно красиви и умни българки намират партньори, с които да са спокойни и убедени, че заедно могат да възпитат поколението си, казва и д-р Таня Янакиева.

Според д-р Табакова наистина не всеки път една образована жена намира партньор,

който да сподели отговорността

за дете

Българките, които избират да са самотни родители на инвитро бебета, са на възраст около 40 г., осигуряват добри условия за дете, но не намират човек да му е баща. Затова го

търсят в каталога

с донори

на клиниката. Той е с червени корици и ламинирани листове. Съдържа информация за ръст, телосложение, образование, професия, цвят на коса и други данни на донора.

Но какъв е перфектният донор, или т.нар. баща мечта за българките? “На първо място да е образован и с добра професия”, казва д-р Табакова и дава пример, че в клиниката юристки питат за юристи, сред които да избират. Същото е и при жените в IT сектора. Те търсят някого със същата професия или с афинитет към математиката. От значение е да владее езици и да има артистично хоби. След това идва ред на външните белези. Изненадващо българките не налитат на русокоси и синеоки мъже, а на тъмнокоси. Най-голям е броят на донорите с височина 175-185 см.

Предимство е да са с атлетична фигура и да спортуват. Навици като пушенето не се толерират.

В каталога

има и графа зодия

Оказва се, че за някои жени зодията на донора е от голямо значение.

Сред разлистващите каталога най-много са омъжените, но бездетни. Те търсят донор, който максимално да прилича на мъжа им.

“Ако мъжът и жената са с тъмна коса, търсят и донорът да е с тъмна коса”, казва д-р Табакова.

Има много донори, и то с качествен семенен материал. “Само веднъж взехме семенна течност от скандинавските страни, която е 3 пъти по-скъпа от нашата. Така и не я ползвахме. Сравнихме я по качество и се оказа, че не е никак по-качествена от българската”, разказа д-р Табакова.

Северните народи са по-податливи на наркомании и алкохолизъм, които до голяма степен са и наследствени. Освен това имат много повече генетични болести и проявяват аномалии, защото живеят в по-затворени общности и се женят между роднини.

“Имаме много

качествен

генетичен фонд

и няма причина нашите жени да ги осеменяваме със скандинавци”, смята д-р Табакова.

Нужни са 2-3, максимум 4 дни въздържание за семе с оптимални показатели. Въздържание над 5 дни не е добре за сперматозоидите. В клиниката регистрират донора и вписват данните за него в каталога. Следва стаичката за “семеотделяне”. С площ под 4 кв. м е и в нея има диван и телевизор с канали за възрастни. Затвори ли се, вратата й се отваря само отвътре. Така мъжът не може да бъде обезпокоен или прекъснат.

Следва мастурбация над стерилен съд за еякулата. Той е надписан с името на донора. Като свърши работата, донорът го предава на биолог.

Резултатът излиза след 1-2 часа

Ако е добър, се правят още изследвания, като тези за полови и генетични болести са безплатни. Но понеже инкубационният период на ХИВ е 6 месеца, се налага донорът да повтори семеотделянето 6 месеца след първата визита в стаичката.

Ако и тогава резултатите са отрицателни, той влиза в каталога.

Паричното му възмездяване за това е стотина лева.

“Донорът не може да разбере кой

го е избрал,

но може да му се каже колко успешно заченати деца има той”, казва д-р Табакова и пояснява, че може да са до 5 живородени. Тоест ако е баща на 2 деца, не може да стане инвитро татко на повече от 3.

“Това е с цел да се намали вероятността брат и сестра да се срещнат и да създадат семейство”, обяснява д-р Табакова.