Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Медицинското чудо Стивън Хокинг почина на 76-годишна възраст - повече от половин век след като лекарите обявили, че му остават само 2 г. живот.

Хокинг е подложен на тестове на

21-годишна възраст

и получава диагнозата амиотрофична латерална склероза (АЛС), наричана още болест на Шарко, болест на Лу Гериг или болест на моторните неврони, предаде БТА. При нея прогресивно атрофират моторните неврони в гръбначния и главния мозък и се стига до парализа и смърт.

Болестта започва с това, че

ръцете и краката престават да

те слушат

С времето болният все по-трудно говори и преглъща. Има и когнитивни увреждания. По-късно поради засягане на мускулите на диафрагмата и гръдната стена губи и дихателния си рефлекс. Това е най-честата причина за смърт.

Според статистиката преживяемостта при тази болест е

между 24 и

36 месеца

след поставяне на диагнозата, което обикновено става след 60-годишна възраст. А Стивън Хокинг изкара близо 55 г., което си остана медицинска загадка.

Въпреки заболяването той става един от най-известните учени. След като губи говора си, е първият в света,

за когото е

конструиран гласов синтезатор,

свързан с инвалидната му количка. Благодарение на този начин на комуникация Стивън Хокинг чете лекции и създава многобройни трудове, заради които е сравняван с Айнщайн и Нютон.

Спомняйки си за времето, когато му поставят диагнозата, Хокинг казва: “Тогава бях отегчен от живота. Нищо не ми се струваше важно. Над мен бе надвиснал тъмен облак. В един момент с изненада осъзнах, че се радвам на сегашния си живот повече, отколкото на предишния.”

Миналата година ученият отбеляза 75-ата си годишнина и мнозина отново се запитаха как е още жив толкова дълго време с тази болест.

Лео Макклъски от университета на Пенсилвания казва пред “Медикъл дейли”, че забележителното оцеляване на Хокинг се дължи в известна степен на

спецификата на

организма му,

на особената форма на болестта му, както и на отличното лечение и грижите, които получава.

За бившата му съпруга Джейн Уайлд живият Стивън Хокинг е чудо. “Като си помисля, че минаха над 50 г., откак му поставиха диагноза, за мен това е чудо. Добре, може да е чудо на медицината, но куражът и упоритостта на Стивън също са чудо”, казва Уайлд в интервю за в. “Дейли телеграф” през 2015 г.