Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАДЪР: NOVA
КАДЪР: NOVA

"При нас постъпи сигнал за "хотел на ужасите" в Чифлика. След наша спешна проверка се установи, че той не трябва да функционира. От днес затваряме първия етаж на хотела "Чифлика палас ризорт и релакс" след инспекция на РЗИ". Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Сигналът е подаден от човек, който е бил настанен в мазе, а не стая. Етажът, който изобщо не е трябвал да функционира е бил е затворен. 

Абсурдно е да функционират останалите етажи. Затова стартирахме процедура за отнемане на цялата регистрация на хотела и ще го направим в рамките на 3-4 дни.

Всички документи от Комисията за защита на потребителите (КЗП), които нейният председател представи са изискани. Той съобщи, че има издадени 12 акта с по 10 000 лева глоба, но те не са постъпили в Министерството на туризма. Изискани са документите, за да започне процедурата по отнемане на категоризацията на хотела и да спре да функционира хотела.

Ангелкова уточни, че за първи път ще се извърши такава процедура и с промените, които предстоят в Закона за туризма и със създаването на Инспекторат по туризма, ще се затворим кръгът, за да не се допуска функциониране на такива обекти. Тя допълни, че през 2015 г. хотелът е поискал да се увеличи категорията на звездите и да станат четири, но му е отказано и е категоризиран с 3 звезди. Хотелът е обжалвал заповедта за 3 звезди в съда, като не е спечелил. Министърът на туризма допълни, че хотелът неправомерно използва "спа" в името си, като не отговаря на изискванията и няма сертификат.

КАДЪР: NOVA
КАДЪР: NOVA

На въпрос как такъв хотел му е дадена категория 3 звезди, тя каза, че при кандидатстването е отговарял на изискванията, но трябва да се погледне работата на проверяващите. "Ако се правят и малки компромиси в изискванията, които наредбата е дала, се отразява на туризма. Миналото лято ние проверихме 10 хотела по черноморието, които преди това КЗП бяха проверявали. Съставили сме актове на 9 от 10-те проверени хотели - 90%. Половината от тях за понижаване на категорията, а на другата част са с предписания", допълни още министърът.

"Има и сигнали от родители, които са записали децата си там за зелено училище. Той не отговаря за правилата за нормално пребиваване, а да не говорим да бъдат там деца", уточни още министърът. Тя допълни, че е недопустимо хората да се натъкват на такива условия, но и така да се рекламира българският туризъм.