Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приживе ученият предупреди: Човечеството има 100 години, за да си намери друга планета

Изкуственият интелект е опасен като агресор с ядрен арсенал

Мозъкът е компютър, който накрая се изключва - няма рай или ад за счупените компоненти

Живял съм с преспективата за ранна смърт през последните 49 години. Не се страхувам да умра, но и не бързам. Имам толкова много да свърша преди това", споделя с журналист на в. "Гардиън" Стивън Хокинг през 2011 г.

Седем години по-късно семейството му разпрати най-тъжното съобщение за общността на учените: "С голяма скръб ви съобщаваме за смъртта на Стивън Хокинг. Той умря спокойно в дома си в Кеймбридж."

Стивън Уилям Хокинг е диагностициран с амиотрофична латерална склероза на 21 г., а докторите му дават още две години живот. Той обаче има много какво да даде на света и се вкопчва здраво в живота, превръщайки се не само в медицинско чудо, но и в един от най-острите умове на модерното време.

Ражда се точно 300 години след смъртта на Галилей, отива си в деня, в който е роден Айнщайн. Той бе лукасов професор в Кеймбриджския университет пост, заеман някога от Исак Нютон.

Пробивът в науката прави с изследването си за излъчването на черните дупки, наречено на негово име.

Въпреки болестта си, която му отнема двигателните и говорни способности, той не се отказва от науката. Придвижва се с автоматизиран инвалиден стол с вграден компютър, който Хокинг управлява с последния си останал работещ мускул над окото.

През 1988 г. книжарниците са изпълнени с "Кратка история на времето" - първата книга на Хокинг, която се превръща в задължителна за всеки дом. В нея той метафорично нарича Бог "създателя" на Вселената, ала никога не признава съществуването му:

"Науката ще победи в борбата с религията, защото работи", обяснява професорът през 2010 г. и се обосновава: "Това, което може да се определи като Бог, е въплъщение на законите на природата. Но това не е нещо, за което хората си мислят, когато се спомене Бог. Те създават образа на човешко същество, с което човек може да има лична връзка. Ала когато погледнем колко голяма е Вселената и колко незначителен е случайният човешки живот в нея, това изглежда невъзможно."

Много религиозни групи често използват трудовете му, за да обясняват съществуването на Всевишния на своите последователи, а Хокинг многократно обяснява, че не техният Бог е имал предвид в книгите си. Точно за това е и последното му изследване - "Великият дизайн".

Той оспорва именно теорията на Нютон, че Вселената не би могла да бъде създадена без божествена намеса: "Точно защото има сили като гравитацията, Вселената може да се създаде от нищото. Когато написах в "Кратка история на времето", че ще познаем напълно ума на Бог, имах предвид, че ще знаем всичко, което той знае, ако съществува. Но той не е истински. Аз съм атеист."

В своето интервю от 2011 г. Хокинг споделя още, че не очаква никой да го посрещне в отвъдното: "Възприемам мозъка като компютър, който просто ще се изключи, когато компонентите му спрат да работят.

Няма рай или отвъден живот за счупените компютри: това са приказни истории за хората, които се страхуват от смъртта." Същата година, в предаването "Любопитство" по "Дискавъри" той продължава да поддържа теорията, че съществуването на задгробен живот и Бог във Вселената е абсолютно невъзможно. Според него единственият начин да се справим със смъртността си е, като оценим невероятната красота на живота в настоящето: "Няма рай. Имаме само тоз живот, за да оценим великият дизайн на Вселената - казва Хокинг. - И точно затова съм изключително благодарен."

През последното десетилетие обикновено оптимистичният Хокинг започна да прави мрачни прогнози за бъдещето на света. Той бе категоричен, че на човечеството му остават още 100 години, за да намери друга планета, на която да се пресели, защото краят на нашата Земя наближава. А машините, които умовете ни раждат, само ускоряват този процес.

Един от аргументите му е, че изкуственият интелект е също толкова опасен, колкото и агресията в общество, снабдено с ядрен арсенал.

"Трябва да развиваме изкуствения интелект, но също така трябва да сме наясно и с опасностите му. Страхувам се, че машините могат да заменят цялото човечество. Това ще е нова форма на живот, която ще ни довърши."

Стивън Хокинг няма да може да види докъде ще стигне човечеството. Неговите системи вече се изключиха. Но ако всички просто се изключим, тогава какъв е смисълът в живота?

Отговорът според професора е, че всеки сам трябва да открие най-ценното за човешкия род.