Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поне 5 от антиките на стойност 500 хил. лв. вече са в богати колекционери от Западна Европа.

Няколко музея от Близкия изток претендират за артефактите.

Уникалната шумерска плоча и още 19 антики остават на съхранение в Регионалния исторически музей в Шумен, реши Окръжният съд в последното си заседание, като това не подлежи на обжалване.

Античните предмети бяха открити при специализирана полицейска акция преди две години в ламаринен гараж на бул "Мадара" 23. Артефактите бяха замаскирани в мръсни вестници и потънали в прах. А експерти археолози окачествиха укриваната уникална експозиция в гаража като малкия Лувър. Делото срещу турския гражданин Вейсел Санлъ, притежател на антиките, стана известно като “Иракската пратка”.

Той, както се очакваше, сключи споразумение с прокуратурата. Наказанието му е 2 години затвор с четири години изпитателен срок

Неотдавна Окръжният съд одобри постигнатото споразумение с прокуратурата и предостави античните предмети, укривани в няколко жилища на Санлъ, на българската държава.

"Въпреки че няколко страни оспорваха собствеността върху антиките, съдът реши те да останат в Шуменския музей. Присъдиха ни ги, това е - заяви пред "168 часа" директорът му Даниел Руменов. -

Заминавам за чужбина и не мога да ви дам повече подробности."

Според негови колеги претенции към конфискуваното от полицията културно- историческо наследство са проявили страни от Близкия изток. Различни техни експерти пращали становища, че уникатите и най-вече Шумерската плоча от най-старата цивилизация в света, са били притежание на музеи в размирния район. Затова настоявали да си ги получат обратно.

"Според текст от Закона за културното наследство, тъй като те са открити на българска територия, вече представляват публична държавна собственост - сподели археолог, участвал в изготвянето на решаващата комплесна съдебно-археологическа експертиза по делото срещу Санлъ. - Със съдебното решение се тушира един сериозен скандал между България и държави в Близкия изток заради задържането на уникалните антики. Имаше реална опасност казусът с конфискуваните от българската полиция артефакти да бъде гледан от Международен съд. За радост всичко приключи благоприятно за българската страна."

Археологът е категоричен, че по антиките е имало пръст от района на Близкия изток.

Заедно с него по "Иракската пратка" работиха и експерти от БАН и Софийския университет. Най-ценният екземпляр в колекцията от 19 уникални статуи, каменни мраморни орнаменти, колона артар-жертвеник и няколко фрагмента от саркофази с изображения на митични същества, както и две лъвски глави, бе Шумерската плоча.

"Тя е автентична и е от времето на най-старата цивилизация - шумерската - коментира преди време археологът Николай Овчаров. - Възрастта на находката е около 5000 години. Най-близкият аналог се пази в Лувъра. Такива паметници се съхраняват в музеи в Чикаго и в Багдад."

В хода на разследването една от работните версии бе, че терористи от Ислямска държава, търгуващи с крадени от музеи в Ирак и Сирия шумерски ценности, са ги доставили на турския гражданин. Впоследствие хипотезата бе отхвърлена.

Това обаче не попречи на телевизия "Нешънъл джиографик" в три поредни серии да излъчи филма "Кървави антики". Шумен бе представен като център на търговията на ИДИЛ със старинни артефакти.

"Злепоставят ме жестоко - оплака се тогава Вейсел Санлъ. - Малко да се стабилизирам след делото и може би ще ги съдя за разпространение на клевети по мой адрес."

Неговата защитна теза пред разследващите бе, че антиките от гаража са съвършено изработени фалшификати в турската компания "Антиксан".

"За постигане на изящество и съвършенство при изработването съм плащал допълнително. Не го отричам", разкри пред "168 часа" Санлъ.

Той твърди, че закупил някои от културно-историческите ценности по пътя за Измир от амбулантни търговци.

Според разследващи приблизителната цена на всяка една от антиките е около 100 хил. лева.

Санлъ се опитал да организира международен канал, неутрализиран от полицейската акция с участието на прокуратурата. Сметките показали, че въпреки нея антики за над половин милион лева са напуснали България.

Най-ценните предмети сигурно вече са притежание на любители на антики, които редовно участват в онлайн наддавания в интернет, категоричен бе бивш високопоставен полицейски началник. Той има дългогодишен опит в пресичане на трафика на археологически ценности към аукциони в Западна Европа. Наш източник обясни, че самото номериране на античните предмети от 1 до 24 в конкретния случай означавало, че те вече са обявени в интернет за продажба с тези номера.

Липсващите номера от 19 до 24 показвали, че те са изтъргувани на много висока цена.

Докато вървеше разследването в Окръжна прокуратура, Санлъ без притеснение се разхождаше из града с луксозен черен джип. На предното стъкло беше поставил емблема на "Сивите вълци" - партията, в която членува.