Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Марин Марковски Снимка: Архив
Адвокат Марин Марковски Снимка: Архив

Текстът в закона е великолепен, просто прокурорът не го прилага, смята той

Всеки има право да защитава здравето, живота на близките си, имуществото си. Текстът в закона е великолепен, много прецизен и трудно може да се намери кусур. Прокурорът просто не прилага текста. Това заяви адвокат Марин Марковски пред "Нова телевизия" в коментар на случая с д-р Иван Димитров от Пловдив. Той бе арестуван, защото е убил нахлул в дома му крадец.

Има 2 основания за неизбежна самоотбрана - влиза в дома, наранява. Дори едното от тези основания е достатъчно, категоричен бе адвокатът.

Ще го пуснат доктора с парична гаранция, прогнозира Марковски. Прокуратурата няма да му поиска постоянна мярка, защото прокурорите са притеснени, не толкова от глупостта, която са извършили, колкото от общественото мнение, обясни той. И допълни, че има прокурорски рефлекс заради страха ромите да не бъдат поставени в ситуация на дискриминация.

Няма драма и фактите ще са ясни. Няма пречка съдебният медик да каже, че крадецът е бил прострелян вътре и е излязал сам, допълни адвокатът.

Когато имаме нападение, трябва да имаме отбранително деяние. Има неизбежна отбрана дори тогава, когато нападението е предстоящо и той не те е пробол, коментира още Марковски.

Ако влязат в моя дом, при моето семейство и близки, ще постъпя по същия начин, заяви пък евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Трябва да се прецизират текстовете за неизбежната самоотбрана в закона. Трябва да се прецизират и правилата за носене на оръжие. На трето място - как човек с 9 присъди е на улицата, а не в затвора, коментира Джамбазки. При изнесените данни, ако това, което знаем е вярно - това е чиста хипотеза на неизбежна самоотбрана.

За прокуратурата и полицията е много по-лесно да заловят доктора. Но е несериозно, каза Джамбазки. Той очаквал незабавно да бъдат свалени обвиненията.

Има двоен стандарт и правосъдието не защитава обикновените граждани, допълни евродепутатът.