Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галя Георгиева, бивш член на Висшия съдебен съвет СНИМКА: Руми Тонева
Галя Георгиева, бивш член на Висшия съдебен съвет СНИМКА: Руми Тонева

Фалстарт беляза първото заседание по делото за източване на над 14,5 млн. лева от програма САПАРД в апелативния спецсъд. Една от трите съдийки, които гледат процеса, Галя Георгиева се оттегли по искане на защитата на осемте подсъдими начело с бизнесмена Марио Николов.

Емблематичното дело, превърнало се в синоним на тромаво правораздаване, е на втора инстанция след протест на прокуратурата срещу оправдателните присъди на Николов, съпругата му Марияна и другите 6-има. Те са обвинени за източването на милионите от САПАРД чрез документни престъпления. Според прокуратурата престъпната група е внасяла у нас стари машини за месопреработка и пакетиране от Германия, представяла ги за нови и получавала пари от програмата за тях.

Освен Галя Георгиева, която е бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), в състава са и съдиите Румяна Илиева и Красимира Райчева.

Един от мотивите Георгиева да не е съдия по делото е, че като член на ВСС предложила да се образува дисциплинарка срещу военния съдия Петър Стоянов. Магистратът под пагон бе заснет да вечеря октопод в гръцки ресторант с подсъдимия Марио Николов през пролетта на 2014 г. Тогава стана ясно, че Петър Стоянов, като командирован съдия във Върховния административен съд, гледал дело на фирма, свързана с брата на Марио Николов.

Друг аргумент, че Георгиева може да не е безпристрастна по „САПАРД”, е, че работила по сигнал във ВСС срещу бившата съдийка Румяна Ченалова. В него пишело, че Ченалова първоначално била адвокат на подсъдимата по „САПАРД”Лазарина Георгиева, а по-късно съдия по делото в Софийския градски съд.

Предстои на мястото на Георгиева да се избере нов съдия.

Оправдателната присъда на първа инстанция е заради разделянето на делото на две - за източване на над 14,5 млн. лв. и за изпирането им, става ясно от мотивите на спецсъда. Процесът за пране на пари обаче приключи окончателно без виновни през 2016 г.