Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕНАСОЧВАНЕ: Бойците на ДАЕШ вероятно ще се включат в нови, по-платежоспособни терористични организации.
ПРЕНАСОЧВАНЕ: Бойците на ДАЕШ вероятно ще се включат в нови, по-платежоспособни терористични организации.

Над 2000 терористи формират спящи клетки на Стария континент

На мястото на ДАЕШ възникват нови организации със сходна идеология

Европа е изправена пред неимоверно трудна задача, която налага ангажирането на голяма част от финансовите и човешките ресурси в сферата на националната сигурност. Става дума за усилията по разкриване и проследяване местонахождението на стотици граждани на европейски държави, завръщащи се от бойните полета на Сирия и Ирак.

Както е известно, през изминалите години "Ислямска държава", или ДАЕШ, рекрутира голям брой европейски младежи за своята джихадистка кауза.

Това бяха объркани и маргинализирани млади хора, превърнали се в жертва на провалените политики на интегриране през последните четири десетилетия. Според анализ на американския център "Суфан", стотици са завръщащите се джихадисти в резултат на разгрома на ДАЕШ и провала на обявения от нея "халифат".

Същевременно следите на стотици други се губят,

а и немалко европейци все още се намират в нелегалност в Близкия изток. Първоначално броят на чуждестранните бойци, присъединили се към ДАЕШ, бе около 30 000 души. Според координатора по антитероризма на ЕС Де Керхов около 5 хиляди от тях са били европейски граждани.

Те бяха привлечени в редиците на организацията както преди, така и след сформирането на първите й структури през юни 2014 г. С увереност може да се каже, че мнозина от тях ще продължават да се придържат към насилствения джихад, което ще затруднява справянето с феномена "чуждестранни бойци" в обозримо бъдеще. Според доклад на Американския център за борба срещу тероризма "загубите на ДАЕШ в Близкия изток няма да се отразят съществено върху привличането на нови доброволци от трети страни".

Както твърди директорът му Николас Расмусен, "ДАЕШ се нагажда към конюнктурата. Сега нейните дейци засилват активността си сред чужденците с оглед набирането на доброволци, на които да възложат извършването на терористични нападения вместо тях. В това отношение те се отличават от Ал Кайда, която се занимава повече с укрепване на контрола върху собствените си кадри."

От самата си поява

ДАЕШ поведе курс към привличане

на чужденци,

макар тогава целите, които си поставяше, да се отличаваха от целите впоследствие. Първоначално акцентът беше върху използването на чужденци с оглед създаване на благоприятен международен имидж чрез демонстриране на многонационалната принадлежност на нейните кадри. А това на свой ред допринасяше за рекрутирането на нови бойци по електронен път или чрез пряк достъп до екстремистки настроени кръгове. Поради това завръщането на европейските джихадисти в родината им представлява голяма заплаха.

Тяхното присъствие в Европа може да се оприличи на бомба със закъснител, тъй като има голяма вероятност, че те ще формират спящи терористични клетки. При това става дума за бойци, които са получили съответно обучение в терористичните лагери. По думите на Де Керхоф, "завръщането на две хиляди европейски джихадисти ще увеличи заплахата от спящи клетки и вълци единаци". Според редица източници Русия е дала най-голям брой терористи, сражаващи се в Сирия и Ирак - 5-6 хиляди души.

На второ място е Франция - между 1500 и 2000 души, Германия - между 1000 и 1500 души, Великобритания - между 900 и 1200 души, Швеция - 300 души, Белгия - между 600 и 800 души, Испания - между 270 и 320 души, и Италия - 110 души.

Подривни дейности срещу Европа

Според редица експерти по ислямисткия тероризъм, завръщащите се в Европа терористи ще следват подривна тактика, която би довела до големи загуби за съответните държави, особено като се имат предвид трудностите по идентифицирането на джихадистите, техните убежища, както и предполагаемите цели на техните терористични акции.

В комюнике на Интерпол се отбелязва, че в тясна координация с американските разузнавателни централи са били установени имената на десетки кадри на ДАЕШ или нейни симпатизанти, за които се предполага, че могат да извършат терористични нападения в Европа.

Интерпол публикува списък от 173 членове на ДАЕШ измежду завърналите се в Европа джихадисти. По думите на директорката на Европейската агенция по основните права, "възниква нов проблем, а именно как да се отнасяме спрямо семействата и децата на завръщащите се". Според нея е необходимо да се определи опасността, която представлява всеки един член на тези семейства.

Според съвместно проучване на изследователи от Джорджтаунския университет, италианския Институт за международни отношения и Международния център за борба срещу тероризма в Хага, озаглавено "Екстремизмът и терористичните нападения в страните на Запада", средната възраст на извършителите на терористични актове в Европа и САЩ е под 30 години.

Те имат криминално минало,

без обаче непременно да са координирали дейността си с ДАЕШ.

Според проучването, Франция е главният обект на терористичните атаки, следвана от САЩ и Германия.

Извършителите са над 65 души, а убитите от тях са 400 плюс други 1556 ранени. 82% от извършителите са били известни на компетентните органи, като 57% от тях са с криминални регистрации, а 18% са излежавали присъда. Най-младият от тях е на 15 години, а най-възрастният - на 52. Сред терористите има две или повече жени. 37% от извършителите са били граждани на съответната страна, в която е извършено деянието, 14% са били със статут "постоянно пребиваващи", а 8% са извършили нападенията по пряко указание от ДАЕШ.

66% от терористите са поддържали контакти

с организацията, но актовете им са били плод на лична инициатива. Според разузнавателни данни 55% от европейските ислямисти, взели участие в конфликтите в Сирия и Ирак, са членове на ДАЕШ, а 14% - на Джебха ал-Нусра. Според проучване на френската компания ICM, около 16% от французите подкрепят ИДИЛ. Във Великобритания и Германия този процент е 7. Европейските мюсюлманки са между 10 и 15% от жените в тази терористична организация.

Заплахите от завръщащите се джихадисти варират от несъществени до опасни. Според проучване на Световния център за изследване на екстремизма към "Кингс колидж" в Лондон, завърналите се джихадисти са четири категории. Първата включва онези, които са прекратили всякакви връзки със световния джихад и неговите групировки и никога няма да се завърнат в Близкия изток. За тях е характерно, че имат желание да защитават религията, но са се обезсърчили от ужасите на войната.

Тези бивши джихадисти няма да представляват непосредствена заплаха в обозримо бъдеще. Втората категория са онези, които активно агитират близките и приятелите си да не се присъединяват към джихада. Третата са т.нар.

джихадистки

туристи,

т.е. онези, които са имали идеалистична представа за "борбата", но са се сблъскали със суровата реалност. Въпреки това обаче след завръщането си в своята родина те се опитват да подлъжат други, превъзнасяйки "величието на джихада". Всъщност те представляват сериозна заплаха за Европа.

Четвъртата категория включва т.нар. транснационални глобални джихадисти.

Това са хора, които проповядват идеологията на насилието под ислямски лозунги както вътре в страната, така и по света. Поради тази причина се завръщат в родината си едва след като са извършили серия от "подвизи" в чужбина.

Това е най-опасната, при това най-голяма по брой група джихадисти

В доклада конкретно се споменава за редица такива джихадисти в ролята преди всичко на вълци единаци, както и като членове на шариатската полиция в германския град Фобертал.

Американските и европейските служби за сигурност наблюдават идентифицираните екстремисти и техните контакти в съответните държави. Националният координатор на разузнавателните служби на САЩ Дан Куц предупреди, че ДАЕШ се стреми да пренесе дейността си извън Сирия и Ирак, като свърже различните си клонове и мрежи по света в името на реализирането на стратегическите си цели.

Естествено, тя предвижда преди всичко извършване на поредица от терористични нападения в страните на Запада.

В статия, озаглавена "Ислямска държава" след халифата", основателите на "Каунтър екстремизм нетуърк" Тара Мони и Андрю Байръз насочват вниманието на световните лидери към

две потенциални заплахи за Европа

и света:

бъдещият курс на тази терористична организация и проследяването на новите структури, които ще я наследят. Тези заплахи са още по-големи предвид способността на ДАЕШ да създава секретни структури и да генерира онлайн пропаганда с високо качество, която достига до ислямистите по целия свят.

Замислите на терористите включват

активизирането

на вълците единаци

в Европа,

с което да бъде демонстрирано тяхното присъствие и способността им да извършват нови деяния. Според Лудовико Карлино, експерт по политическия ислям към центъра HIS Country Risk, осуетяването на проекта за създаване на халифат не означава, че той е изчерпан. Друг експерт по проблемите на противодействието на тероризма - Томас Макаби от американските ВВС, твърди, че световният джихадистки поход ще продължи и в бъдеще.

Установяването на профилите на чуждестранните джихадисти има изключително важно значение за разкриването на тяхната еволюция и цели. Според проучване на Световната банка, което

обобщава интервюта с 3803 бойци

на ДАЕШ

с указване на тяхното местонахождение по страни, пол, образователен ценз, професионална подготовка преди включването в джихада, както и познания за шариата, става ясно, че джихадистите са с по-добро образование, отколкото се очакваше. Също така става ясно, че ДАЕШ не се е била насочила към бедните класи в търсене на нови членове. По-скоро характерното за европейските попълнения на ДАЕШ е тяхната социално-икономическа неинтегрираност в обществото, което ги е подтиквало към насилствен радикализъм. Така например в периода 2013-2014 г. ДАЕШ е рекрутирала младежи със средно образование - 43,3%, а с висше образование - 24,5%. Едва 1,3% от тях са били неграмотни.

Експертите не са единодушни относно бъдещите перспективи на ДАЕШ след унищожаването на "халифата" й в Сирия и Ирак. Според мароканския специалист по проблемите на джихадизма д-р Халид Яймут, има два пътя пред тази организация -

отстъпление и разпад или адаптиране

и възстановяване

на дейността. Според директорката на американския Институт за изследване на войната Луиз Макфийт, решаваща роля ще изиграе идеологическата индоктринация на членовете на тази терористична организация и тяхното упорство да възобновят и продължат дейността си. 

Кое е новото поколение джихадисти в Европа и в какви радикални организации ще се влее, четете в хартиеното издание. 

РАЗСЛЕДВАНЕ: След атентата в Париж службите подготвиха точни профили на джихадистите, които се завръщат в Европа.
РАЗСЛЕДВАНЕ: След атентата в Париж службите подготвиха точни профили на джихадистите, които се завръщат в Европа.