Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕЛЕЗНИЦИ: 59-годишната Веселина Гинева е задържана преди година и половина.   СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
БЕЛЕЗНИЦИ: 59-годишната Веселина Гинева е задържана преди година и половина. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Учителката Веселина Гинева вземала 2 г. пенсията на мъртвия Димитър

Инженерът гаснел бавно, недохранен и без лекарства

Преди година и половина Бургас настръхна от страховитата история на начална учителка, превърнала съпруга си в пленник, държан на хляб и вода в стая със заковани прозорци.

Картината придоби размери на истински психотрилър след като се разбра, че когато уморила мъжа си от глад и липса на адекватно лечение, 59-годишната Веселина Гинева натъпкала тялото му в контейнер на колелца, бутала го по улиците около километър от квартал "Лазур" до парк “Езеро” и го изхвърлила край жп прелез. А после в продължение на 2 г. всеки месец вземала пенсията му,

лъжейки, че мъжът

й е настанен в социален дом

край Бургас.

Педагожката, която за кратко е била и директор на квартално училище, е зад решетките от 22 август 2016 г.

Веселина очаква съдебния процес в Сливенския затвор и упорито твърди, че не е убила мъжа си. Пред разследващи признавала, че е пъхнала тялото му в контейнер, след като починал от естествена смърт.

Потвърдила и за пенсията, обаче се оправдала, че била принудена от липсата на пари.

Срещу бургазлийката са повдигнати три тежки обвинения - за измама, противозаконно лишаване от свобода и предумишлено

убийство, извършено по особено мъчителен начин

Очакваше се съдебният процес да тръгне на 20 февруари, но болен съдия отложи делото за март. Ако Гинева все пак признае вината си, може да получи присъда, намалена с една трета.

"Не бих могла да коментирам предварително. Разговаряла съм с Веселина, последно думите й звучаха като на съвсем нормален човек", заяви пред “168 часа” адвокат Веселина Василева, която се е заела със защитата на подсъдимата.

Според прокуратурата Веселина Гинева ще отговаря за две престъпления , извършени във времето от май 2013 г. до 1 август 2014 г. - денят, в който Димитър издъхва, както и за измама, осъществена в периода септември 2014 г.- август 2016 г.

За тези 2 г. детската учителка се облагодетелствала с 21 140 лв., вземайки пенсията на мъртвия си съпруг. Като бивш инженер-химик от Нефтозавода, Миразчиев получавал голяма пенсия от 910 лв.

Семейната драма на учителката и инженера всъщност започва години по-рано, а проблемите се появяват още докато двамата са млада двойка с малка дъщеря. Техни близки си спомнят, че Веселина учела задочно, работела и гледала детето. Димитър пък обичал чашката, случвало се и да посяга на жена си. По негово настояване двамата се развеждат, въпреки че Веселина прави всичко възможно това да не се случи.

Димитър се разболява и след прекаран инсулт. Въпреки че са разведени, Веселина предлага да го гледа. Двамата отново заживяват заедно в к-с "Лазур".

Съседи от блок 2 описват началната учителка като странна и затворена жена. Твърдят, че един ден Веселина дори разлепила собствения си некролог на входната врата, за да не я търсят за неплатени сметки за вода.

Веселина не казала дори на дъщеря си, че баща й е починал. Напротив, дълго време я лъгала, че е настанен в социален дом. Криминалисти, работили по случая, разкриват пред “168 часа”, че един ден Веселина дори завела дъщеря си до старчески дом близо до Бургас, в който уж бил Димитър.

Хитрата вдовица помолила дъщеря си да изчака в колата, докато тя уж повика някой от персонала. След като се направила, че говори с някого, казала на дъщеря си, че този ден не пускат близки за свиждане и двете жени си тръгнали.

Въпреки че 2 г. поддържала легендата за болния си мъж, Веселина все пак допуснала грешка и тя се оказала фатална.

Криминалисти си спомнят, че на 26 февруари 2015 г. получават сигнал за открити човешки останки в парк "Езеро" - череп и кости. Образувано е досъдебно производство за убийство срещу неизвестен извършител.

"Първоначалните съмнения бяха, че костите са на клошар, починал от естествена смърт. Случаят изглеждаше приключен, докато няколко месеца по-късно в едно от районните управления на МВР в Бургас не се получи анонимен сигнал срещу Веселина Гинева", разказва бургаски криминалист.

Авторът на сигнала дочул разговор

между учителката и нейна приятелка.

Веселина се похвалила, че още получава пенсията на отдавна мъртвия си мъж.

Проверката се поема от криминалистите от Пето РПУ, започват разпити, назначават се експертизи. Тогава изскача и сигнал срещу Веселина, който е подаден през март 2014 г.

Съседи чуват шум и викове за помощ от жилището на Веселина и Димитър. Когато униформени отиват на адреса, Гинева отказва да отвори апартамента. Налага се на помощ да бъде извикан екип от службата за противопожарна охрана и аварийни ситуации, който разбива входната врата.

Заварват учителката

и мъжа заключени

в банята

Преговарят повече от 40 минути, докато накрая Веселина отвори вратата.

Полицаите са шокирани от вида на Димитър, който е в окаяно състояние, с открити рани по тялото, стряскащо измършавял. Възрастният мъж веднага е откаран в болница, но скоро излиза оттам, подписвайки декларация.

Прибира се в жилище в к-с “Славейков”, което е останало за него след развода. Не след дълго бившата съпруга отново се появява и го убеждава да я последва в апартамента в "Лазур".

До хипотезата, че Димитър е умъртвен умишлено от бившата си жена, се стига след ДНК експертиза, която показва, че откритите човешки останки в Морската градина са на Миразчиев. На 22 август 2014 г. 59-годишната

Веселина е привикана в полицията

на разпит

Тя разказва доста подробно за трудния си живот с инженера. Без да съзнава, разкрива детайли, потвърждават обвиненията, които по-късно ще й бъдат повдигнати - че не е осигурила достатъчно грижи за бившия си съпруг, адекватни на състоянието му, че го е държала в изолация, както и че е продължила да взема пенсията му.

Работещи по случая са категорични, че Веселина няма съучастник, въпреки че един от най-странните моменти в историята е как тялото е пренесено на около километър от бл. 2 до парк "Езеро".

Според първоначалните си показания Веселина е поставила измършавялото тяло на мъжа в пластмасов контейнер за разделно събиране на смет, който е на колелца. Свалила го с асансьор от 8-ия етаж до долу и сама избутала зловещия си товар до плажа в Морската градина с намерение да изхвърли тялото във водата. В последния момент обаче се отказала и оставила контейнера в парка.

“Нямах финансов мотив да го убивам Аз исках той да си е жив. Той си умря сам, не съм му помогнала с нищо. Изчаках последния момент от болестта и живота му да бъдем заедно”, твърди пред разследващите Гинева.

Защо прокуратурата се съмнява в това, четете в хартиеното издание.